GUATEMALA’DA 7 ANA KAHVE BÖLGESİ VAR VE HER BİRİNDE YETİŞEN KAHVELER BİRBİRİNDEN FARKLI ÖZELLİKLER TAŞIYOR.
Orta Amerika’da yer alan Guatemala, bölgenin iklim özelliklerini taşıyor. Özellikle filtre kahveseverlerin tercih ettiği Guatemala kahvesinin tüm dünyaya ihracatı yapılıyor.
Yüksek nem oranı ve yağış, bölgede doğal asidite değerlerine sahip, yumuşak-orta değerlerde aromatik tat sunan kahvelerin üretilmesine olanak sağlıyor. Öte yandan ülkenin coğrafi olarak farklı iklim yapısına sahip oluşu, Guatemala kahvelerine de yansıyor; farklı tat ve notalara sahip kahveler ortaya çıkıyor. Ülkede 7 ana bölgede kahve yetişiyor.
Küçük olmasına rağmen topoğrafya, mikro iklim ve kültür açısından çok çeşitli bir ülke olan Guatemala’da sadece birkaç saat içinde, deniz seviyesinden 3 bin metreden yükseğe çıkabilir ve yol boyunca çeşitli ekosistemleri deneyimleyebilirsiniz.
Kahvenin kalitesini etkileyen pek çok faktörden biri de kahvenin yetiştiği yükseklik. Yukarıdaki tablo, Guatemala’da bulabileceğiniz farklı dereceleri ve genellikle yetiştikleri rakımı gösteriyor.
BÖLGELER VE PROFİLLER
Guatemala’nın, kahve çeşitlerinin, mikro iklimlerin ve yetiştirme koşullarının kahve tadı üzerinde büyük bir etkisi olduğunu tüketicilere göstererek kahve bölgelerinin profilini çıkarma fikrini ortaya atan ilk ülke olduğunu biliyor muydunuz?
Bu kavramın günümüzde geniş çapta yayıldığını ve bilimin üretim, işleme ve demleme tekniklerine uygulanmasıyla fincan profilinin geliştirildiğini biliyoruz. Bununla birlikte, her bölgenin özelliklerini tanımanın, Guatemala kahvelerinin çeşitliliğini anlamanın anahtarı olduğuna da inanıyorlar. Gelin şimdi bu profillere kısaca göz atalım…
NUEVO ORIENTE
Guatemala’nın doğusunda yer alan bu bölgenin killi ve volkanik topraklar açısından zengin oluşu, kahvenin kalitesini de etkiliyor. Yıllık yağış miktarı ortalamanın üzerinde. Bölgede yetişen kahveler sert notalara sahip, kahve çekirdekleri 1300-1600 metre arasında yetiştiriliyor.
ATITLAN
Adını Atitlan Gölü’nden alan bu bölgede yetişen kahve çekirdekleri zengin aromatik yapılarıyla öne çıkıyor. Dengeli ve kakaolu notalar baskın. Kahve tarlalarında organik gübreleme yapıldığı için çekirdekler dolgun ve sentetik tatlardan uzak yetişiyor. 1200 – 1700 metre arasında yetişen kaliteli kahve çekirdeklerinde zararlı böceklere ve hastalıklara rastlanma oranı çok düşük.
ANTIGUA
Bu bölgede yetiştirilen kahve çekirdeklerinin asit değeri yüksek ve gövde olarak sert bir yapıya sahip. Sıcaklık değerleri 19 – 22 arasında değişen bölgedeki yağışlı ve kurak dönemler, kahvenin olgunlaşmasına farklı etki ediyor.
FRAIJANES
Potasyum miktarı yüksek olan toprağı sayesinde birinci sınıf Guatemala kahveleri bu bölgede yetişiyor. 1200-1500 metre arasında yetişen kahve çekirdeklerinde fındık, çikolata notaları görülüyor. Toprağın volkanik yapılı oluşu kahve çekirdeğine lezzet katıyor.
RAINFOREST
Yağmur ormanları olarak da bilinen bu bölge kil ve kireçtaşı açısından oldukça zengin. Yumuşak ve orta içim, fındık, kakao, çikolata notaları bölge kahvelerinde baskın olarak hissediliyor.
HUEHUETENANGO
Bölgenin Meksika sınırında bulunması, kahve çekirdeklerinin tadını da etkiliyor. Meksika’dan gelen sıcak ve kuru rüzgârdan etkilenen kahve çekirdekleri donmaya karşı korunuyor. İçim olarak ise orta – sert ve acı kakao notalarına sahip.
VOLCAN SAN MARCOS
Ülkedeki hasata en erken başlayan kahve bölgesi olan Volcan San Marcos’ta hasat aralık ayından mart ayına kadar sürüyor. Volkanik toprağa sahip bölgede bu nedenle kahve çekirdekleri yoğun aromatik tatlar taşıyor.
GUATEMALA KAHVESI HAKKINDA BILINMESI GEREKENLER
– Her fincan kahvenin arkasında bir Guatemalalı aile var.
– Bu mahsulden geçimini sağlayan 125 binden fazla kahve çiftçisi var.
– Kahve, istihdam oranı en yüksek olan ve her yıl yarım milyondan fazla iş yaratan tarım ürünü.
– Kahve, tarımsal ihracatta en önemli ikinci ürün.
– Ülkede 340 belediyeden 204’ünde kahve yetiştiriliyor.
– Guatemala, dünya kahve ihracatının yüzde 3’ünü temsil ediyor.
– Geçtiğimiz hasat döneminde kahve ihracatı sayesinde Guatemala ekonomisine 693 milyon dolar kazandırıldı.
– Guatemala kahvesinin yüzde 98’i gölgede yetiştiriliyor. Gölgeli kahve havzaları koruyor, toprak erozyonunu azaltıyor ve besin maddelerini geri dönüştürüyor.
– Ülkede kahve üretimine ayrılmış 305 bin hektarlık arazi, orman kapsamını artırmaya yardımcı olan tarımsal ormancılık sistemlerine dönüştürülüyor.
– Kahve ormanları, ulusal orman örtüsünün yüzde 7’sini temsil ediyor. Birincil su besleme alanlarındaki sarp sıradağlarda yer alan bu yapılar, ülkenin hassas ekolojik sağlığının korunmasına yardımcı oluyor.