Geleneksel tarım ürünlerinin et ve hamur işleriyle harmanlanmasıyla ortaya çıkmış Kastamonu mutfağında 800’den fazla yemek türüne rastlanıyor. Onlardan en iyilerini sizin için derledik…
1- Lezzette birinci: Pastırma
Bize göre Türkiye’de en iyi pastırma Kastamonu’da. Ilgaz ve Küre Dağları’nın serin rüzgarında kuruyan, yörenin dana etlerinin pastırması nefis. Tabakoğlu, Canlılar ve Ala Pastırma şehrin önde gelen pastırmacıları.
2 – Nar gibi kızarmış: Kuyu kebabı
Önceleri sadece ilkbaharda tüketilen bu yöresel lezzet, talep fazla olunca artık nisan – kasım ayları arasında da sunuluyor. Mis gibi kuzuların, en eski yöntemle pişirilmesiyle nefis bir lezzet şöleni ortaya çıkıyor. Kırcalar Kuyu Kebabı bu işi hakkıyla yapan yerlerden biri. Nar gibi kızarmış kuzu kebabı yanında, et suyunda pişmiş pilav ve eyşi vazgeçilmez. Mutlaka denenmeli.
3 – Gevrek değil: Kel simit
Aslen susamsız simit. Şehrin ekmek fırınlarında her daim bulunabilir. Çaya, ayrana, eyşiye en güzel eşlikçi. Site Fırını’nda küçük ve normal boyları bulunuyor.
4 – Atalık buğdaydan: Siyez ekmeği
Genetiği değiştirilmeden gelen en doğal buğday cinsi Siyez. Büyük bir zenginlik ve sağlık kaynağı. Şehrin merkezindeki Siyez Evi bu geleneği hakkıyla yaşatmaya, bu atalık tohumu korumaya ve tanıtmaya devam ediyor. Kastamonu’ya giderseniz Siyez Evi’nin keyifli binalarını mutlaka gezin.
5 – İçeceğin en sağlıklısı: Eyşi (elma ekşisi)
Kastamonu’nun dağlarında doğal olarak yetişen ve son derece lezzetli elmaların özü. Koyu bir marmelat kıvamında alıp, suyla inceltip, afiyetle içebilirsiniz. Sanayi ürünü küresel içeceklere inat sağlıklı ve nefis bir içecek seçeneğini çocuklarımıza daha çok tanıtmalıyız. Eyşi bu toprakların zenginliği…
6 – Hem lezzetli hem doyurucu: Etli /pastırmalı ekmek
El açması incecik yufka arasına soğanlı, kıymalı harç ile hazırlanıyor. Sac üstünde pişiriliyor. Aynısını pastırma ile de yapabilirsiniz. İkisi de çok nefis.
7 – Bandıra bandıra ye beni: Banduma
Boru şeklinde kesilen yufkaların hindi veya tavuk suyuna batırılarak hazırlandığı bu yemek Kastamonu’ya has bir lezzet. Yemeğin ismi de tahmin edeceğiniz üzere bandırmaktan, batırmaktan geliyor. Tavuk veya hindinin suyuyla güzelce ıslanan yufkaların üstüne et (tavuk veya hindi) ve tereyağıyla harmanlanmış ceviz parçaları eklenerek ağır ateşte bir güzel pişiriliyor. Enfes bir lezzet.
Salih Seçkin Sevinç