Fransız mutfağından sonra ünü dünya çapına yayılan makaron, dil kökeni olarak İtalyanca’dan gelmiştir. İtalyanca “maccarone” küçük hamur işi anlamına gelir.
Makaron, bilinen tarihinde ilk defa Avrupa’da ve Orta Çağ’da görüldü. Makaron her ne kadar Fransız tatlısı olarak bilinse de Larousse Gastronomique’e (Gastronomi Ansiklopedisi) göre ilk olarak, 1791’de Venedik manastırlarında üretilmeye başlandı. Fransız kraliçesi Catherine de Medici’nin 1533 yılında II. Henry ile evlenip Fransa’ya gelmesiyle makaronun Fransa’daki tarihi başladı.
Bugün bilindiği şekliyle, bir krema tabakası, reçel veya ganaj dolgusu ile doldurulmuş iki bademli beze diskinden oluşan makaron, dünyada kendisine haklı bir şöhret edinmiş şık ve lezzetli bir tatlı.
Şef Bihter Nisa Kenan’nın Güllü Makaron tarifini mutlaka denemelisiniz.
Malzemeler
225 gr pudra şekeri
225 gr toz badem
200 gr yumurta akı
300 gr toz şeker
Kırmızı gıda boyası
İç dolgusu için:
100 gr krema
200 gr beyaz çikolata
Arzu edilen miktara göre gül suyu
Hazırlanışı
1.Yumurta akı ve toz şeker benmari usulü, şeker eriyinceye kadar karıştırılır. Toz şekerin eridiği gözlemlendiğinde stant mikserine yumurta beyazı alınır. Bu aşamada istenilen pembeliği elde edecek kadar kırmızı gıda boyası eklenir.
2.Mikserle yüksek devirde yumurta beyazı sert kıvam alacak şekilde çırpılır. Yumurta beyazının kıvamı sert fakat kesik kesik olmamalı.
3.Farklı bir kapta badem tozu ve pudra şekeri elekten geçirilerek elenir. Elde edilen toz karışım yumurta beyazına spatulayla fold edilir (yumurta sönmeyecek şekilde alttan üste spatulayla karıştırılır).
4.Sıkma torbasına ince uçlu yuvarlak duy takılır. Yapılan harç sıkma torbasına alınıp tek bir merkezden istenilen boyda, yağlı kağıt serili tepsilere sıkılır. Ardından 130 derecede önceden ısıtılmış fırında 17 dakika pişirilir.
5.Makaronlar soğumaya bırakılırken iç dolgu için krema sos tenceresinde ısıtılır. Kenarlardan hava kabarcıkları oluşmaya başlayana kadar ısıtılır, ardından ocaktan alınıp içerisine beyaz çikolata ve gül suyu eklenir. Homojen bir karışım elde ettikten sonra dolgu soğumaya alınır. 6.Soğuyup sertleşen dolgu daha sonra kullanılmadan önce stant mikserinde hafif kabarana kadar çırpılır. Sıkma torbasına alınıp makaron kabuklarının arasına sıkılır ve servise hazır hale gelir.