İlaç gibi besinler
“Yiyecekleriniz ilacınız olsun” sözü boşuna söylenmemiş. Doğanın bize tüm cömertliği ile sunduğu bazı gıdalar neredeyse ilaç yerine geçiyor. Tek yapmamız gereken onlardan nasıl faydalanacağımızı bilmek…
Ceviz:
Ceviz, besinsel olarak önemli yağ asitlerini ve proteinleri içeriyor. Ceviz tüketimi kandaki kolesterol seviyesini düşürüyor, kalp atışlarında düzensizliği önlüyor. İçeriğindeki L-arginin kan damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlayarak kan-damar sisteminin rahatlamasına katkı sağlıyor. Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma sağlarken, bağışıklık sistemini güçlendiriyor.

Karnabahar:
K vitamini, protein, tiamin, riboflavin, niasin, magnezyum, fosfor, lif, vitamin B6, folat, pantotenik asit için iyi bir kaynak. Ayrıca bir porsiyon karnabahar, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 77’sini karşılayabiliyor.
Pırasa:
Soğan ve sarımsağın akrabası olan pırasa tıpkı onlar gibi birçok vitamin, mineral ve fitokimyasal bileşikleri içeriyor. Bu içerik sayesinde de sağlık üzerinde önemli etkileri var. Soğuk algınlığı, öksürük, grip, nezle, bronşit ve balgam gibi rahatsızlıkların önlenmesine, bu hastalıklardan korunmaya yardım ediyor.
Lahana:
Bütün fizyolojik sistemlerin fonksiyonlarını yerine getirmesi ve sağlığı için gerekli olan besin maddelerini yüksek oranda içeren bir kaynak. Ayrıca C vitamini yönünden de zengin.
Mürdüm eriği:
Kış aylarında ve mevsim değişikliklerinde en ihtiyacımız olan C vitaminini içeriyor. Bununla birlikte riboflavin, diyet lifi için de iyi kaynaklardan.
Nar:
Yüzyıllardan beri kullanılan en faydalı meyvelerden. Doğal bir antioksidan olarak bir orta boy nar, vücudun günlük ihtiyacı olan C vitamininin yüzde 25’ten fazlasını karşılayarak mevsimsel hastalıklara yakalanma riskini azaltıyor.
Turp:
Kökü iyi bir C vitamini kaynağı iken, yapraklarında fazla miktarda A, K vitamini ve folat bulunuyor. Bağışıklığı güçlendiriyor, bağırsakları temizleyip kabızlığı gideriyor, cilde tazelik veriyor, stresi azaltıyor, saçların daha sağlıklı olmasını sağlıyor.
Brüksel lahanası:
Doğru şekilde pişirilirse tadı çok lezzetli olabilen bu sebze iyi bir demir kaynağı. Günlük K vitamini gereksiniminin yüzde 200’ünü, C vitamini gereksiniminin yüzde 100’ünü ve omega 3 gereksiniminin de yüzde 10’unu karşılayarak antioksidan etki gösteriyor.
Bal kabağı:
Vitamin, mineral, diyet lifi, omega 3 ve antioksidan kaynağı olan bal kabağı cilde iyi geliyor. Daha çok tatlı şeklinde tüketilse de kışın soğuk havalarda içilen çorbası, hem iç ısıtıcı hem de oldukça sağlıklı bir seçenek.