Kahve ekipmanları

by Mithat Sahin

Lezzetli bir kahve yapmak için öncelikle kaliteli kahve çekirdeklerine ihtiyacımız var. Ama iyi ekipmanlar olmadan mükemmel bir kahve yapmak neredeyse imkânsız. Favori kahvenize ve damak zevkinize göre hangisini seçeceğiniz size kalmış…

Yazı: Cenk R. Girginol

Türk kahvesi cezvesi & otomatik kahve makinesi Türk kahvesinin doğru demlenmesi bakır cezve ile mümkün. Doğru ısınma ve tat profili için cezvenin bakır olması avantaj getirir. Son dönemlerde kahveyi doğru demleyen pek çok otomatik Türk kahvesi makinesi de üretildi. Burada tercih sebebi, makinenin kahveyi hızlı demlemesi değil, doğru prosesler ile demlemesi olmalı. Tercih edeceğiniz makine, alt tabandan kettle mantığı ile ısıtma yapmamalı. Kahvenin yanmadan doğru ısılarda pişmesi sağlamalı.

French press
Hem en klasik hem de filtre kahve demlemek için dünya çapında en çok kullanılan ekipman. Cam bir kap ve ucunda içeceğiniz kahveden, öğütülmüş kahveleri ayıracak metal bir filtre bulunan press’ten oluşur. Kahve, durağan su içerisine aromasını bırakır.

FİLTRE KAHVE MAKİNESİ
Farklı markaların farklı çeşitlerine ulaşabilirsiniz. Termosa demleyen modeller olduğu gibi, dünyada genelde cam potlara demleyen filtre kahve makineleri tercih ediliyor. Kısaca, haznesine koyulan suyun ısınarak filtre kâğıdının içindeki kahvenin üzerinden genellikle düz bir yapıyla inmesi ve yerçekimi kuvveti ile demlenmesi olarak açıklanabilir. Bu tip makinelerde demlenmiş kahvenin bekleme süresi maksimum 25-30 dakikadır. Bu süreden sonra kahve düz tatlara geçişi ve ekşileşmesi ile bayatlamaya başladığını size belli eder.

ESPRESSO MAKİNESİ
Genel olarak baktığımızda 3 tip espresso makinesi kullanabiliriz.
• Gruplu (geleneksel) espresso makineleri (çekirdek kahve ile)…
• Tam otomatik espresso makineleri (çekirdek kahve ile)…
• Kapsül/pod kahve makineleri…

Gruplu kahve makinelerini yanında bir değirmen ile kullanmak gerekir. Her ne kadar öğütülmüş kahve alıp değirmensiz kullanılabilirse de öğütülmüş kahvenin nefasetinin çabuk tükenmesi, sonraki günlerde lezzet kalitesini düşürür. Bu makineler ev tipi ve sanayi tipi diye ikiye ayrılır. Genellikle buhar çubuğu bulunur ve sütünüzü krema kıvamına getirip cappuccino ve latte’nizi manüel olarak yapmanızı sağlar. Kendinizi geliştirebileceğiniz bu makineler, kahvenin size özel proses düzenlemeleri ile farklı tat profilleri çıkarmanıza müsaade eder.

Tam otomatik makineler (ev tipi olanlar) az yer kaplar ve tek tuşla iyi espresso ve sütlü ürünler yapmanızı sağlar. Genellikle sütü kendi sistemleri içinde otomatik olarak hortumu ve hava sistemi vasıtasıyla çeker, ısıtır ve doğru kıvamda köpürtür. Kolay kullanımları ile tercih sebebidir. Ayrıca espresso ve espresso bazlı kahveleri yüksek aromatik değerlerde içebilmemizi sağlar.

Ekonomik olarak en kolay ulaşabileceğiniz makineler ise kapsül/pod sistem makineleri. Fakat kapsül adet fiyatlarının maliyet yapısı, çekirdek kahveye göre yaklaşık 3 kat daha yüksek. Eğer fazla kahve tüketilmiyorsa tazelik ve doğru değerlerin stabil oluşu sebebiyle kapsül kahve kullanımı tercih edilebilir. Her kapsül aynı gramajda ve doğru öğütme ayarları ile paketlenir, doğru kapama teknikleri ile hava ile teması kesilir. Böylelikle her defasında en taze şekli ile doğru kahveyi içmiş olursunuz. Birçok farklı markanın damak tadınıza uyacak çeşitli harmanları mevcut.

Coffee Syphon

Coffee Syphon

POUR OVER – Chemex
Demlemesi V60’a benzeyen ama 2 cups, 6 cups gibi büyüklük çeşitliliği ile bir cam demleme ekipmanı. Kahvenin aromasının yüksek yüzdelerde çıktığı ve içim yumuşaklığını tatmin edici noktalarda bize sunan popüler bir yöntem.

POUR OVER – Coffee Syphon
Altta su haznesi, üst kısımda kahvenin demlendiği cam bölüm olarak ana iki parçaya ayrılır. Alttan reşo yakıtı veya gazlı sistemler gibi bir ısı kaynağına ihtiyaç duyar. Kahve, alttan gelen ısıyla yukarıya çıkıp demlenmesinin ardından, ısı kaynağının alınması ile soğuyan alt hazneye filtreden geçerek geri gelir. İçimi keyifli bir kahve demleme yöntemi ve ekipmanı.

POUR OVER – V60 Dripper
Pour over filtre kahve demleme yöntemleri içinde en ekonomik hali ile en ulaşılabilir demleme ekipmanıdır. Altı delik, içi yivli yapıda, kanallı ve yönteme ismini veren 60 derecelik bir açıya sahip fincan görünümündedir. İçine koyulan özel filtre kâğıdının içindeki kahvenin ve ince uçlu bir kettle yardımı ile suyun debisinin kişisel olarak ayarlandığı bir demleme yöntemidir. Yerli üreticilerin de ülkemizde yüksek kalite ile üretmeye başladığı ve çok kolay ulaşılabilirliği olan bir ekipman çeşididir.

Cold Brew (Drip) Station

Cold Brew (Drip) Station

Cold Brew (Drip) Station
Genellikle kafelerde kullanımını görsek de ev tipi modeller de bulunabilir hale gelmeye başladı. Üstte soğuk su ve buz koyacağımız altı ayarlanabilir musluklu bir hazne, altında kahvenin olduğu cam hazne ve en altta kahvenin demlendiği cam hazne olarak üç ana bölümden oluşur. Amaç öğütülmüş kahvenin üzerine her saniye 1 damla su gelecek şekilde kahvenin ortalama 8 saat gibi bir sürede demlenip tüm aromasının su ile birleşmesidir. Sert, kahve tipine göre değişen, biraz bitter lezzetler barındırır. Gövdesi yüksek kahve tipleri daha doğru sonuçlar verir. Alınacak ürün buz ile sade olarak içilebildiği gibi, çeşitli kişiye özel aromalar ile birleştirilerek de tüketilebilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange