Sizin biberiniz hangisi?

by efe

“Bibersiz yemek yemem” diyen, yemeğine biberle lezzet katmayı seven hatta biberini yanında taşıyanlardansanız bu yazı tam sizin için! En hafif acısından en yakıcı olanına kadar biber çeşitlerini sizin için tanıtmaya, lezzetli bir rehber hazırlamaya çalıştık… Dünya biber turuna çıkmaya hazır mısınız?

Kimimiz biberi sadece tatlıysa yer, kimimiz az veya orta acılıkta tercih eder, kimimiz de çok acı sever. Biberin acılık derecesini anlamak için bir test olduğunu biliyor muydunuz? 1912 yılında Farmakolog Wilbur Scoville tarafından bulunan Scoville ölçüm sistemi ile biberin ne kadar acı olduğunu anlamak mümkün. Test, bir miktar biber ekstresinin tadı denekler tarafından hissedilmeyecek hale gelene kadar şekerli su ile seyreltilmesi ve acının hissedilmediği anda şekerli su ile biberin oranlarının ölçülmesiyle yapılıyor. Acı tat, kapsaisin adlı maddenin kemoreseptör sinir uçlarını uyarması sonucu hissediliyor. Acı, deride de hissedilmekle beraber goblet hücrelerinin yoğun olduğu ve mukus zarıyla kaplı dokularda daha fazla hissediliyor. Kapsaisin içeren meyveler acı biber olarak ifade ediliyor ve Scoville ölçümü de kapsaisin oranının hesaplanması esasına dayanıyor.

Bir teoriye göre ne kadar çok acı yersen dayanma gücün o kadar artar. Yine de hangi biberin ne kadar acı olduğunu bilmek, ‘acı’ bir sürprizle karşılaşmanızı önler.

Dünya biberleri rehberi

Pappadew: Bu tür 1900’lerde Güney Afrika’da keşfedildi ve o zamandan beri dünyada bir hayli popüler. Tatlı ve baharat içeren eşsiz bir tadı var. Bu tür pizza, ekmek, makarna veya salata üstüne doğranabildiği gibi içine peynir doldurularak hızlı bir atıştırmalık olarak da tüketilebiliyor.

Acılık derecesi: Hafif ekşi.

Uzunluk: 4 cm.

Poblano: Poblano biberi yiyorsanız hâlâ güvenli bölgedesiniz demektir. Meksika’da bulunan Puebla bölgesinden adını alıyor. Genellikle kırmızı renkte olan biber olgunlaştıkça koyulaşıyor ve neredeyse kahverengiye dönen bir kırmızı halini alıyor. Kalın zarı yüzünden kuru olarak yenmesi tercih ediliyor. Kurutulduğunda bitter çikolata ile zenginleştirilerek Meksika’nın ikonik yemeklerinden olan ünlü baharatlı çili sosunda kullanılıyor.

Acılık derecesi: Hafif acı.

Uzunluk: 7-15 cm.

Guajillo: Genelde kurutulmuş halde satılan bu biber salsa sosunda, çorbalarda ve yahnilerde tercih ediliyor. Kalın zarı yüzünden lezzetini salabilmesi açısından diğer biberlere göre daha uzun süre su içinde bekletiliyor.

Acılık derecesi: Sıcağa yaklaşıyorsunuz…

Uzunluk: 5-10 cm.

Jalapeno: Muhtemelen biberlerin en ünlüsü! Geniş acı ölçeği yüzünden yerken kumar oynuyor sayılırsınız; çünkü hangi derecede çıkacağını bilemezsiniz. Olgunlaştıkça kırmızılaşıp daha da acılaşıyor. En acı olanlarında ayrıca beyaz çizgiler bulunurken daha az acıların yüzeyi pürüzsüz oluyor. A ve C vitamini içeren bu biber hem lezzetli hem de vücut için sağlıklı. Onun her halini seviyoruz!

Acılık derecesi: Vay, Meksika’dayız!

Uzunluk: 4 cm+.

Chipotle: Kelime anlamı ile chipotle tütsülenmiş biber demek. Aslında odun dumanı ile kurutulmuş jalapenolardan meydana geliyor. Peki, jalapenolar genelde yeşil renkte iken chipotle neden kırımızı? Biberler olgunlaştıktan sonra tütsüleniyor ve olgunlaştıklarında renkleri kırmızı oluyor. Meksika’dan çıkan bu biber salsa sosta, çorbalarda olmak üzere her türlü yemekte kullanılıyor.

Acılık derecesi: Acıların prensi.

Uzunluk: 5-7 cm.

Serrano: Görünüş olarak jalapenoya benzese de bu sizi kandırmasın; çünkü karşınızda çok daha acı bir biber var. Her sene anavatanı Meksika’da 180 bin ton kadar üretiliyor. Genelde çiğ yendiği için çıtır bir lezzeti var. İnce zarı sayesinde çiğ yemesi kolay fakat kurutması zor. Aslında yeşil olan rengi olgunlaştıkça kırmızı, kahverengi, turuncu ve sarıya dönebiliyor.

Acılık derecesi: Burnunuzun akmasını sağlayacak kadar acı.

Uzunluk: 5 cm.

Red Cayenne Pepper: ‘Red hot chilli pepper’ olarak da bilinen bu biberin bitkisi kolayca büyüyor ve meyve kurutulduğunda toz pudra halini alıyor. İsimini de ‘Cayenne’ isimli Fransız Guyanası’nın başkentinden aldığı biliniyor.

Acılık derecesi: Acıların kraliçesi.

Uzunluk: 12-15 cm.

Piri Piri: Ah piri piri, çok severiz! Svahili veya asıl adıyla Kiswahili, Doğu Afrika’da kullanılan bir dil ve bu dilden ‘biber biber’in direkt çevirisi olarak ismini almış. Küçük hacmine göre ağız yakan acı tada sahip. Portekiz üzerinden Goa’dan gelen bu biber Güney Afrika’da yerini bulmuş. Kullanıldığı en ünlü yemek ise piri piri tavuk.

Acılık derecesi: Kulaklar çınlamaya başladı!

Uzunluk: 2-3 cm.

Bird’s Eye: Bu tür biberler çok küçük oluyor ve genelde tohumları kuşlar tarafından topraklara dağıtılıyor. Bu da neden isminin ‘kuş gözü’ olduğunu açıklıyor. Kuşlar bu acı biberi kapsaisin tadını alamadıkları için yiyebiliyor. Yeşil ya da kırmızı renkte olan biber eklem, mide, diş ağrılarına çok iyi geliyor. Orijini Güney Afrika’da bulunan Guayana. Güney Afrika’dan çıkmasına rağmen daha çok güneydoğu Asya yemeklerini tatlandırıyor. Hindistan’da ise enfeksiyonlara karşı antibakteriyel olarak kullanılıyor.

Acılık derecesi: Bir hayli acı!

Uzunluk: 2-4 cm.

Habanero: Bu biber ismini Küba’nın başkenti Havana’dan alıyor. Çoğu habanero biberi Meksika’nın Yucatan Yarımadası’ndan geliyor. Çok acı bir biber olan habanero bazı verilere göre diyabet ve insülin direncine olumlu etki sağlıyor. Bu biberi denerken çok dikkatli olmak gerekli; çünkü yoğun bir tadı var. Sosunuzda veya yemeğinizde düşük miktarlarda kullanmaya dikkat edin.

Acılık derecesi: Tuvalet kâğıtlarını hazırlayın!

Uzunluk: 2-6 cm.

Carolina reaper: Rehberimizin son biberi sivri ucu ile şeytani tutuma sahip Carolina reaper. Şeytani benzetmesi yemeye cesaret eden kişinin çekeceği acıdan da geliyor. Bu ürün insan yapımı, yani doğal değil. Güney Carolina’da Pucker Butt Pepper isimli şirketi bulunan Ed Currie tarafından üretilmiş. Siz siz olun yemeden önce mide ve bağırsağınıza vereceğiniz zararı iyi düşünün!

Acılık derecesi: Hastanelik olabilirsiniz.

Uzunluk: 3-7 cm.

Hazırlayan Pınar Duruk

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Secured By miniOrange