4 mevsim 4 kebap

by Basak Oksak

Eriklisi, soğanlısı, sarımsaklısı, ayvalısı, domatesli, patlıcanlısı… Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden kebap, mevsim sebze ve meyveleriyle buluşunca ortaya doyumsuz lezzetler çıkıyor.

Hele bir de kebap ustasının elinden çıkmışsa. Bakalım şef bizim için neler seçmiş…

SOĞAN KEBABI

(5 kişilik)

Malzemeler:

600 gr kuzu boşluğu (döş)

150 gr kuyruk yağı

10 adet küçük soğan

1 dilim limon

2 kaşık nar ekşisi

Tuz

Yapılışı:

Etler zırh ile kıyma haline getirilir ve eşit ölçüde ufak parçalara ayrılır. Soğanlar iki eşit parçaya bölünüp etlerle birlikte yuvarlak kebap şişlerine saplanır. Fazla pişmeden ızgaradan alınır. Soğanın kabukları soyulur. 1 dilim limon ve 2 kaşık nar ekşisi koyduğunuz tavaya soğanlar da ilave edilerek kendi suyu ile haşlanmaya bırakılır. Suyu çekilen soğanlara pişmiş et köfteler de ilave edilir ve servise hazır hale getirilir.

Not: Kömür ateşinde pişirilmesi tavsiye edilir.

Garnitür: Soğan, turp ve tere ile servis edin.

Soğan

Zeytinyağlılardan salatalara, etli yemeklerden balığın yanına kadar pek çok yemeğe yakışan soğan, her mevsim bulunsa da aslında bir kış sebzesi. Düşük kalorili olmasının yanında yüksek besin değerlerine sahip soğan, içerisinde bol bol vitamin ve mineral barındırıyor. C vitamini, B 6 vitamini, magnezyum içeriğinin dışında kuru soğanın yapısında kalsiyum, demir, fosfor ve potasyum bulunuyor. Başta sindirim ve bağışıklık sistemi olmak üzere vücudumuza pek çok faydası da var.

AYVA KEBABI

(5 kişilik)

Malzemeler:

2 adet ayva (5 eşit parçaya ayrılmış)

700 gr kuzu boşluğu (döş)

200 gr kuyruk yağı

Tuz

1 kaşık nar ekşisi

1 bardak su

Yapılışı:

Tüm malzemeler zırh ile kıyma haline getirilir. Bir parça ayva alınıp yuvarlak şişe saplanır ve arkasından kıymadan ceviz büyüklüğünde parça alınarak sıra sıra şişe saplanır. Pembeleştikten sonra ayvalar bir tavaya dizilir ve üzerine 1 kaşık nar ekşisi ve az miktarda su ilave edilir. Haşlanan ayvalar suyunu çektikten sonra etler de üzerine konulur ve dinlenmeye bırakılır. Ayva kebabınız servise hazır.

Not: Kömür ateşinde pişirilmesi tavsiye edilir.

Garnitür:Közlenmiş biber ile servis edin.

Ayva

Bir sonbahar meyvesi olan ayva kışa hazırlık döneminde bağışıklık sistemini güçlendirmek için tüketilmesi gereken bir meyve. Hoşafı, reçeli, tatlısı yapılıyor ve ayrıca pişirilerek tüketilebiliyor. Böylece sindirimi de daha kolay oluyor. Ayvanın içerisinde şeker, pektin, organik asit, tanen, bol miktarda mineral (bakır, çinko, potasyum ve demir), A ve C vitaminleri bulunuyor. 1 adet orta boy ayva yaklaşık 98 kalori.

DOMATESLİ KEBAP

(10 kişilik)

Malzemeler:

900 gr kuzu boşluğu (döş)

300 gr yağsız kuzu eti

Yeterince tuz ve karabiber

10 adet domates

Yapılışı:

Malzemeler zırh ile çekilerek kıyma haline getirilir. Domatesler 4 eşit parçaya ayrılır. Yuvarlak kebap şişine domates parçaları ve aralarına 25 gr et köfteler saplanır. Her şiş için toplamda 5 adet köfte ve 6 adet domates ideal.

Not : Kömür ateşinde pişirilmesi tavsiye edilir.

Garnitür: Tereyağı ve pul biber sosunu tabağa aldığınız kebap üzerine dökün ve Açık pide ile servis edin.

Domates

Yemeklerde, salatalarda, mezelerde, soslarda bol bol kullandığımız domatesin asıl mevsimi yaz olmakla birlikte mayıs ayından itibaren tezgâhlara çıkmaya başlıyor. Kan yapıcı özelliği ile besin değerleri bakımından oldukça zengin olan domates, içerisinde başta A ve C olmak üzere bolca vitamin barındırıyor. Folik asit miktarı bakımından da oldukça zengin bir sebze. Ayrıca alfa lipoik asit, kolin, likopen, beta-karoten ve lutein gibi faydalı pek çok maddeyi de içeriyor.

PATLICAN KEBABI

(10 kişilik)

Malzemeler:

900 gr kuzu boşluğu (döş)

300 gr kuyruk yağı

Yeterince tuz

10 adet patlıcan

Yapılışı:

Tüm malzemeler zırhla çekilerek kıyma haline getirilir. 4 eşit parçaya bölünen patlıcanlar şişe takılır. 25’er gram olarak hazırlanan et köfteler ile birlikte, 1 patlıcan 1 köfte şeklinde şişe dizilir. Bir şişte toplamda 6 patlıcan, 5 adet köfte olması ideal.

Not: Kömür ateşinde pişirilmesi tavsiye edilir.

Garnitür: Közlenmiş domates, yeşil biber ve kuru soğan.

Patlıcan

Bir yaz sebzesi olan patlıcan mutfaklarda yaygın olarak kullanılıyor. Kendine has tadı ile  patlıcanın sağlığımız açısından da pek çok faydası var. Tam bir A vitamini deposu, aynı zamanda C, E ve K vitaminleri içeriyor. Ayrıca potasyum, magnezyum, sodyum açısından da oldukça zengin. Patlıcanın uzunca olanlarına daha çok kemer patlıcanı, yuvarlak olanına tophane veya bostan patlıcanı adı veriliyor. Az çekirdekli veya çekirdeksiz ve eti yumuşak olanı makbul.

Tarifler Halis Acil (Kaşıbeyaz Florya Mutfak Şefi)

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange