Farklı bir Türk kahvesi deneyimine hazır mısınız?

by efe

Dünyada en çok kahve üretimi yapan 5’inci ülke olan Etiyopya’nın verimli topraklarından elde edilen kahveler çok lezzetli sonuçlar veriyor.     Özellikle Etiyopya Yirgacheffe çekirdekleriyle pişirilen Türk kahvesi deneyimi mutlaka yaşanmalı…

Etiyopya’da bir çobanın keşfi ile başlar kahvenin lezzet dolu hikâyesi…  Arap ülkelerinden sonra Anadolu topraklarına ayak basan kahvenin lezzeti, göç ettiği noktalarda herkesi büyüledi. Kahve, Osmanlı Devleti’nde fazlaca değerli ve itibarlı hale geldi. Pişirme teknikleri ve sunum standartları ile ayrıcalıklı hissettirdi içen herkesi.  Türk kahvesini doğru hazırlamak ve sunmak büyük önem arz eden ve ustalık gerektiren bir görevdi. Saraylarda sadece kahve yapmakla görevli kişilerin bulunması, Türk kahvesine verilen önemi gösteren en güzel örneklerden…

Avrupa’ya kahveyi tanıtan Anadolu oldu. Anadolu ve dünyanın birçok noktasında defalarca yasaklanmış olan kahve, toplumların lezzet aşkı sayesinde her zaman galip geldi. Anadolu’da yaklaşık 500 yılı geçkin süredir lezzet ve kültür mirasımız olan Türk kahvesi; insanları bir araya getiren, örf ve âdetlerde yeri olan, bilim, sanat, edebiyat ve matematik içeren bir değer oldu.

Geçmişten bugüne ülkemizde kahveseverlerin tercihi çoğunlukla Türk kahvesinden yana. Anadolu topraklarına ilk ayak basan Yemen kahve çekirdekleri olmasına rağmen zaman içinde yerini Brezilya kahve çekirdeklerine bıraktı. Brezilya’nın Rio Minas çekirdekleri, Türk kahvesinin damağımızdaki tat profilini oluşturdu. Ülkemizde kahve ithalatı son beş yılda artış gösterdi ve dünyanın birçok bölgesinden kahve çeşitleri gelmeye başladı. Buna paralel olarak üçüncü nesil kahve evlerinin açılmasıyla dünyanın değişik kahvelerini deneme fırsatları elde edildi.

Lezzetli bir keşif:

Etiyopya Yırgacheffe

Bu yazımda, farklı lezzetler deneyimlemeniz için Etiyopya Yirgacheffe çekirdekleriyle pişirilen Türk kahvesini anlatmak istiyorum sizlere. Etiyopya, dünyada en çok kahve üretimi yapan beşinci ülke ve verimli topraklarından elde edilen kahveleri çok lezzetli sonuçlar veriyor.

Bir gün, arkadaşımın kahve atölyesinde Etiyopya Yirgacheffe kahve çekirdeklerini kavuruyordum. Aniden aklımdan “Neden bu çekirdekten Türk kahvesi yapmıyorum” fikri geçti. Kahvenin doğduğu topraklardan gelen çekirdeklerle mirasımız olan Türk kahvesini deneme şansımız olacaktı. Kavrulan çekirdeklerimin aroma özelliklerini kazanması için en az bir hafta beklemem gerekiyordu. Sabırsızlıkla geçen günlerin ardından çekirdekleri Türk kahvesi formunda öğütme işlemini gerçekleştirdim ve tüm kurallara uyarak kahvemi pişirdim. Güçlü asiditeye sahip tam gövdeli bu kahvenin limon çiçeği kokuları, sakız ve kakule aromaları, şeftali ve portakal notalarıyla damağımda oluşturduğu eşsiz lezzetlere hayran kaldım.

Piyasada satılan Türk kahvelerinin tamamına yakını Brezilya çekirdeğiyle yapılıyor. Ancak dünyanın birçok yöresinden de ülkemize çekirdek kahveler geliyor. Türk kahvenizi bu çekirdeklerle de yapmanızı tavsiye ediyorum. Her çekirdekte farklı lezzetleri denemenin ayrıcalığını sizler de yaşamalısınız.

Nasıl birçok içecek, yemek ve tatlılarla eşlikçi olabiliyorsa bence bu durum kahve için de geçerli.  Fakat kahvede yemeğin ardından eşleştirme yapabilir ve yemeğe göre kahve seçebilirsiniz. Özellikle ızgara balık, deniz mahsullü salata veya zeytinyağlıların üzerine içilen bir Etiyopya Yirgacheffe, barındırdığı asitlerle damağın yağını temizler, narenciye ve çiçeksi aromalarla damağınızı tamamlar. Etiyopya Yirgacheffe kahvesi, tatlılarla da iyi bir eşlikçidir. Özellikle sütlü tatlılar, çikolatalı pastalar ve hamurlu sade tatlılarla çok iyi uyum sağlar.

Etiyopya Yırgacheffe ile

Türk kahvesi

Malzemeler:

6 gr öğütülmüş Etiyopya Yirgacheffe

70 ml hacminde ince duvarlı porselen fincan

65 ml içme suyu

Bakır cezve

Tercihe göre şeker (Şekersiz içmenizi tavsiye ediyorum)

Hazırlanışı:

Suyunuzu cezveye alın ve üzerine kahveyi ekleyin. Ateş üzerine cezveyi koymadan önce kahveyle suyun iyice karışmasını sağlayın. Kısık ateşte kahvenizi pişirin. Fincana servis yapmadan önce mutlaka fincanı sıcak suyla ıslatın. Afiyet olsun.

Yazı: Özgür Kızıl – (Gastronomi Danışmanı)

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange