Puf Puf Kabaran Poğaçaların 7 Sırrı

by selenay
Sabah kahvaltısından beş çayına her öğünde keyifle yenen poğaçalar, damaklarda adeta iz bırakır. Gösterilen özen ve sabırla yumuşacık, tam kıvamında, puf puf ve lezzeti ile büyüleyen poğaçalar yapmak hiç zor değil.  Geniş ürün gamıyla tüm dünya lezzetlerine yön veren Lesaffre Türkiye’nin Baking Center ve İnovasyon Direktörü Kerem Çetin, poğaçalarıyla evdeki küçük büyük herkesin gönlünde taht kurmak isteyenler için önerilerde bulundu. 

Sade, peynirli, kaşarlı, patatesliya da dereotlu hangi çeşit olursa olsun mis gibi kokusuyla fırından yeni çıkmış poğaçalar sofraları şenlendirir. Sabah kahvaltısına da 5 çayına da çok yakışan poğaçalar, damaklarda adeta iz bırakır. Gösterilen özen ve sabırla yumuşacık, tam kıvamında, puf puf ve lezzeti ile büyüleyen poğaçalar yapmak hiç zor değil. Değişik tariflerle çeşit çeşit ve birbirinden leziz poğaçalar yapmak mümkün. Poğaça tariflerinin kendine özel yapılış şekilleri bulunsa da mayalı hamur yaparken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalarıyla eşsiz bir lezzete imza atılabilir. Peki, hem pratik hem lezzetli mayalı poğaçalar yapmak için nasıl bir yol izlenmeli? Lesaffre Türkiye Baking Center ve Inovasyon Direktörü Kerem Çetin, evdeki küçük büyük herkesin iştahını kabartacak puf puf mayalı poğaçalar yapmak için dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı: 

 1. Hamurun uygun kıvamı alması için gerekli parametrelerden biri malzemelerin sıcaklığı… Bu nedenle mayalı hamur yapımına başlanmadan önce tüm malzemeler buzdolabından çıkarılarak oda sıcaklığına uygun hale getirilmeli. 
2. İstenilen kıvamda bir poğaça yapmak için un, yumurta, süt, maya dahil tüm  malzemelerin kaliteli olması gerekir. Özellikle açık ve evde uzun süre beklemiş un ve maya kullanımından kaçınılmalı. 
3. Aktif kuru mayanın kullanıldığı durumlarda, ılık su ve mayanın bir miktar şeker ile 5 dakika bekletilmesi, hamurun kabarmasını olumlu yönde etkiler.
4. Poğaçaların piştikten sonra yumuşak olması için hamurun yeterli sürede mayalanması gerekir. Bunun için üzeri hafif nemli bir bezle örtülen hamur, ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır.
5. Şekil almaya ve fırına gitmeye hazır olduğundan emin olmak için hamuru parmağınızla ufak bir dokunuşla test edin. Parmağınız hamurda iz bırakmıyorsa hamur olmuş demektir.
6. Yumurta sarısı mayalanması tamamlanan hamura sürülmeli. Öncesinde sürülmesi hamurun yüzeyinde oluşabilecek kurumaya neden olur.  Bu şekilde pişmesi sonucunda da yüzeyi çatlak poğaçalar elde edilir.
7. Pişirme sırasında fırın kapağının çok kez açılması ve hamura çok fazla yağ koyulması poğaçanın kabarmasını olumsuz yönde etkiler.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange