Ferit Özkaşıkcı
Cornell Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, her dört kafe/restorandan biri açıldıktan sonraki ilk bir yıl içinde kapanmakta. Diğer bir araştırma ise yeni açılan yiyecek içecek işletmelerinin
yüzde 75’inin ilk beş yıl içinde çeşitli nedenlerden dolayı kapandığını gösteriyor. Türkiye’de de aşağı yukarı aynı durum söz konusu.
Dışarıdan bakıldığında kolayca kurulabilecek gibi görünen ve kurar kurmaz para kazanılabileceği düşünülen yiyecek içecek sektöründe; işlerin aslında o kadar kolay olmadığı işin içine girildiğinde anlaşılır.
Cornell Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre, her dört kafe/restorandan biri açıldıktan sonraki ilk bir yıl içinde kapanmakta. Diğer bir araştırma ise yeni açılan yiyecek içecek işletmelerinin yüzde 75’inin ilk beş yıl içinde çeşitli nedenlerden dolayı kapandığını gösteriyor. Türkiye’de de aşağı yukarı aynı durum söz konusu. Bir kafe açmak, işletmek basitmiş gibi görünse de; birçok detayın dikkatle takip edilmesi ve birçok dengenin devamlılığının sağlanmasını gereken bir iş. Neden bazı kafeler kalıcı olabiliyorken bazıları kapanır? Müşteriler neden sizi tercih edecek?
Kafe açarken dikkat edilmesi gereken unsurdan başlıcalarını sıralamamız gerekirse:
1. Hedef kitle:
Başarılı bir şekilde kafe açmak ve uzun süre işletmek için diğer unsurlara nazaran yapmanız gereken ilk şey, çekmek istediğiniz hedef kitleyi net olarak belirlediğinizden emin olmaktır.
Kafenize çok sayıda müşteri çekip hiçbirinin ihtiyacını tam olarak karşılayamama gibi bir duruma düşmektense, pazarın belirli bir kesimini hedeflemeye odaklanmak, yapılacak en iyi şeydir. Kafeyi açmadan önce potansiyel müşterilerinizin sosyo-ekonomik durumunu araştırın. Gelir düzeyi ne seviyededir, meslekleri nedir, nelerle ilgilenirler gibi soruların yanıtlarını oluşturmaya çalışın.
2- Konum:
Göz önünde bulunduracağınız diğer önemli unsur konumdur. ‘En iyi konuma sahip olmak’ projenizin başarısında belirleyici unsur olabilir. Bir işletme için ideal olan, kalabalık ve kolay erişilebilen bir bölgede olmasıdır. Otopark gibi bir olanağa sahip veya metro istasyonuna yakın olan yerler kafenize çok sayıda müşteri getirecektir. Konumunuzu seçerken hedef kitlenizi göz önünde tutmayı unutmayın. Çok merkezi ve refah düzeyi yüksek bir yerde bulunan bir kafe, bu konuma paralel olarak daha fazla para harcama eğiliminde olan kişileri hedefler. Diğer yandan ofis bölgesinde olan bir kafe ise daha çok, fazla zamanı olmayan ofis çalışanlarını çekecektir. Sizin için en uygun yeri araştırırken ulaşılabilirlik ve bölgedeki müşteri potansiyeli gibi pek çok unsuru düşünmeniz gerekir. Ayrıca kira maliyeti ve kira süresi gibi hayati konuların da iyi hesaplanması gerekir.
3. İş Planı:
Hiçbir iş, plansız olmaz. Plansız yapılan işin süresi birçok aksilik çıktığı için gereğinden fazla uzar, zamanında ve istenildiği gibi tamamlanmaz. İş planı sizi doğru yola sevk ettiği gibi, hangi konularda eksiksiniz, hangi bölümlerde hatanız var, bunu ortaya çıkarır. Bu nedenle olabildiğince gerçekçi bir iş planı yapın ve o plana sadık kalın. Örneğin işi bölümlere ayırarak bir plan yapabilirsiniz. Pazarlama, satınalma, yönetim, personel gibi bölümleri ayırarak, her bir alan için ayrı plan yapabilirsiniz. Bölüm bölüm ve not alarak yapacağınız çalışma, kafanızdaki iş yumağını çözecek, bir adım sonrasını daha sağlıklı olarak görmenizi sağlayacaktır.
4. Rakiplerinizi analiz edin:
Alıcı gözüyle izleyin. Elemanlarından temizliğine, havalandırmasından servisine kadar izleyin ve not alın. “Neden iyiler” sorusunu kendinize sorun. Aldığınız notları değerlendirin ve kendi işletmenize uygun olanları olabildiğince uygulamaya çalışın. Tüketicilerin başka bir yeri değil de sizin kafenizi seçmesine yardımcı olacak temel unsur, kafenizin benzersiz bir mekân olmasını sağlamaktır.
Müşterilerinize mümkün olan en iyi hizmeti verin ve farklı bir şey aradıklarını unutmayın; onlara paralarının karşılığını fazlasıyla veren bir değer sunun ve yenilikçi olun.
Her ne yapmayı seçerseniz seçin, rakipleriniz karşısında avantaj sağlamak için sunduğunuz hizmetin müşterileriniz için akılda kalıcı olmasını sağlayın. Günümüzde sadık müşteriler kazanmak için iyi kahveyi sunmak tek başına yeterli değildir. Tüketicilerin talepleri gitgide artmakta ve farklı bir şeyler sunan yeni yerler de aramaktadırlar. Bu beklentileri karşılayın ve rakiplerinize göre farklı bir yer edinin! Kısacası, şüphesiz sunduğunuz kahvelerin kalitesi önemli ancak işletmenin tüketici ihtiyaçlarına ve taleplerine uyarlanması gerektiğini de unutmayın.
Bazı yatırımcılar işletmelerini kurarken yapılabilirlik çalışmaları ve pazar araştırmalarını içeren iş planları yapar ya da bu konuda dışarıdan destek alırken, bazıları ise yeterli ön çalışma yapmadan işe girişirler. Günümüz rekabet ve pazar koşulları, işleri şansa bırakma lüksünü ortadan kaldırmakta. İşletmelerin başarısızlığa uğramalarının ve kısa sürede kapanmalarının sebepleri incelendiğinde, farklı yetersizliklerin olduğunu görüyoruz.
yetersizlikleri üç ana başlık altında toplayabiliriz
I) İşletmecilik bilgisi yetersizliği:
Kafe işletmeciliğinde ilk ve en önemli başarısızlık nedeni, işletme bilgisi eksikliğidir. Kahveyi bilmek ya da sektörü sevmek, yiyecek içecek faaliyetlerinin başarılı bir şekilde yürütüleceği anlamına gelmez.
Başarılı kafe işletmecilerinin pazarlama, muhasebe, finans, hukuk, mühendislik ve insan kaynakları konusunda da gerekli bilgilere sahip olması önemlidir. Veya bu alanlardaki iyi profesyonelleri bünyelerinde barındırmaları, olamıyorsa onlardan hizmet almaları gerekir. Çünkü özünde bir işletme yönetiyorsunuz.
II) Teknik bilgi yetersizliği:
Kafe işletmecilerine bakıldığında birçok avukat, muhasebeci, sanatçı ve sporcunun kafe işine girdiği görülür. Bunlardan bazıları başarılı olurken bazıları da isimlerini verdikleri bu kafelerin gelirlerinden pay alırlar. Bu kapsamda birçok yatırımcı, planlama ve işletme faaliyetlerini profesyonel kafe işletmecilerine bırakır. Başarılı bir kafe işletmecisinin müşteri beklentilerini karşılayabilmesi için; kahve çekirdeği, kavurma, menü planlama, satın alma, üretim teknikleri ve servis prosedürleri gibi teknik konular hakkında da bilgi sahibi olması gerekmektedir.
III) İşletme sermayesi yetersizliği:
Yeni açılan kafe belli bir süre para harcayacaktır. Kafe işletmeciliğinde öncelikle ağızdan ağıza tavsiye oldukça önemlidir ve bir kafe için sadık müşteriler oluşturmak zaman alır. Bu nedenle yeni açılan birçok kafede; yiyeceklerin alımı, işçilik ve sabit işletme giderlerini karşılamak üzere kâr etme noktasına ulaşıncaya kadar belli bir işletme sermayesi gereklidir. Yeni açılan birçok kafe, işletme sermayesi gereksinimini tahminlemede yetersiz kalmakta ve işletmeyi belli bir süre sonra nakit sıkıntısı nedeniyle kapatmak zorunda kalmaktadır. Belirtilen bu başarısızlık nedenlerini örneklerle çoğaltmak mümkün.
Sektörde başarıya ulaşmak için pazarı iyi analiz etmek gerekir. Böylece, yatırımcı yere sağlam basabilir, başarısızlık ihtimalini de olabildiğince minimize etmiş olur.
Kafe Açarken Dikkat Edilmesi Gerekenler:
Evet, size iş kurma sürecinde yardımcı olabilecek yeni bir liste daha…
Kafe açmak sizin için doğru bir karar mı?
Kafe işi ağır bir iş. Eğlenceli ve çekici görünebilir fakat bütün bunlar sıkı çalışmayla olur. Gıda işinde çalışanlar, size uzun çalışma saatlerinden söz edecektir. Kafe işletmenin birçok farklı işi bünyesinde barındırdığını bilmeniz gerekir ve her şeyden kafe sahibi olarak siz sorumlusunuz.
Küçük bir kafe açmak birçok beyaz yakalının rüyası… “Senelerce okuduk, plazalarda mahvolduk, müdür kaprisinden bıktık, kendi işimizin patronu olalım” deniyor.
Ama Yemeksepeti’nin verilerine göre, Türkiye’de açılan her 100 kafeden 60’ı ilk 1-2 yıl içerisinde kapanıyor. Ayrıca başka ilginç bir veri de; en çok beyaz yakalılar tarafından ocak ayında, yılbaşının ardından açılıyormuş mekânlar. Herhalde yılbaşında aldıkları primle bu işe giriyorlar, o primi bir senede batırıp plazalara geri dönüyorlar.
Kafenize isim bulun
Kafe isimleri bir yöreyi veya basit bir kelime oyununu yansıtabilir. Burada düşünülmesi gereken en önemli konu, kafe isminizin müşteride bırakacağı etkidir.
Müşterilerin kolayca akılda tutabileceği ve yazabileceği bir isim seçin. Kafe isminin konsepti ile uyumlu olmasına ve internette rahat aranabilir bir isim olmasına da dikkat edin.
Menüyü hazırlayın
Menü, kafenin önemli bir parçasıdır. Sonuçta müşteriler yiyeceklerinizi, içeceklerinizi sevdikleri için kafenize gelmeye devam edeceklerdir. Menüde yer alan içecekler kadar menünün şekli ve düzeni de önemlidir. Küçük hazır resimler veya fotokopisi çekilmiş el yazıları gibi amatörce görünen menü tasarımlarından uzak durun.
Personel
Doğru personeli işe almak her kafe için çok önemlidir. Kötü bir servis bütün cazibeyi kaybettirir.
En iyi adayları seçebilmek için arka kısımda ve ön kısımda çalışacak olan ana personelin rollerini iyi tanımlayın. Barista ve servis elemanı gibi önemli görevlerdekilerin deneyimli olmalarına, beceri ve uyumlarına dikkat edin.
Kafenizi düzenleyin
İhtiyaçlarınızı almanız, istediklerinizi almanızdan çok daha önemlidir. Kafenizin mutfağını ve oturma alanını düzenlemek başlangıç bütçenizin büyük bir kısmını oluşturur. Kullanılmış ve kiralanabilir araç gereçlerle işe başlayabilirsiniz. Gereksiz eşyalar ve araç gereçler satın almak gibi bütçenizi aşacak tehlikelerden uzak durun.
Temel ihtiyaçlarınızla başlayın, isterseniz daha sonra ilaveler yaparsınız.
Müşterilerin Kafe Seçimini Etkileyen Faktörler:
Benzer amaca yönelik çok fazla sayıda işletme faaliyette bulunmakta ve öylesi bir ortamda rekabet avantajı sağlamak oldukça zordur. Kârlılığını arttırmak ve pazardan daha fazla pay edinmek isteyen işletmeler, müşterilerini anlamaya çalışmak zorundadır. Özetle günümüzde kafeler, müşterilerin taleplerini anlamalı ve bu talepleri en hızlı ve en iyi şekilde karşılamalıdırlar.
Araştırmalar ve farklı çalışmaların büyük oranda uzlaşmaya vardığı şekliyle kafe seçimini etkileyen en önemli beş faktörün; ‘yiyecek içeceğin kalitesi, çeşitliliği, fiyatı, mekânın atmosferi ve konumu’ olduğu saptanmıştır. Kafeler arasında kahvenin kalitesi, yiyecek çeşitliliği ve fiyat açısından çok büyük fark olmadığında tüketici kafeyi seçme kararını imaj ve atmosfer üzerinden vermektedir. Böylece kafe seçiminde yiyecek içeceklerin kalitesi ve çeşitliliği, fiyatın yanı sıra atmosfer de önemli bir değişken olarak öne çıkmaktadır. Tüketiciler tarafından kahve kalitesinin ve çeşitliliğin en önemli faktörler olarak görülmesine karşın, nihai kararın verilmesinde atmosfer gibi daha az önemli faktörlerin etkili olabileceği ileri sürülmektedir.
Kafenin atmosferi, bilinirliği, temizliği, bulunduğu bölge, ziyaretçilere rahat bir ortamda deneyim sunması, müşteriler için kafenin seçimlerini etkileyen en önemli nedenlerdir. Atmosferin; müşterilerin kafeyle ilgili tercih yapmaları gerektiğinde belirleyici kriter olduğu, müşterilerin genel memnuniyetlerini ve işletmeye bağlılıklarını etkilediği görülmüştür. Bu sonuçlar atmosferin müşteriler için önemli olduğunu ve işletmeye tekrar gelme niyetlerini etkilediğini göstermiştir. Dolayısıyla müşteri memnuniyetini artırmak ve rekabet ortamında ön planda yer almak isteyen kafe işletmelerinin, müşterilerin kafede geçirecekleri zamanın kalitesini artırmak ve işletmeye tekrar gelmelerini sağlamak amacıyla rahatsız olmayacakları bir atmosfer yaratmaları gerekmektedir. Bunun için kafe yöneticilerine müşterileri için uygun olacak bir havalandırma ve klima sistemleri oluşturmaları, işletme içerisinde istenmeyen kötü kokuları engellemeleri, müzik/ses düzeyini müşterileri rahatsız etmeyecek seviyede tutmaları ve mümkün olduğunca sözsüz müzikleri tercih etmeleri, durgun ve görmeyi engellemeyen bir ışıklandırma kullanmaları, işletme mimarisinin işletmenin genel havasını yansıtacak şekilde düzenlenmesi ve işletme içerisinde kullanılan mobilyaları rahat oturmayı sağlayacak şekilde seçmeleri önerilebilir.
SONUÇ:
İnsanları dışarıda yeme içmeye yönelten çok sayıda ve birbirinden oldukça farklı unsurlardan söz edebiliriz. Zaman tasarrufu, yeni insanlarla tanışma, arkadaşlarla birlikte olma, eğlence, sosyalleşme, kolaylık, statü, yenilik arayışı bu unsurlardan başlıcaları. Dışarıda yeme içmeye karar vermiş bir tüketiciyi iki önemli karar daha beklemektedir; bunlar ne ve nerede yiyip içeceği ile ilgilidir.
Gelişen yeni dünya tüketicisinin kimlik özellikleri; ‘aktif, alaycı, bilgili, kısıtlı zamanı olan, belli toplulukların içinde yer almayı tercih eden, bireyselliğine önem veren, talepkâr’ gibi birçok bileşenden oluşuyor. Yapılan bir pazarlama araştırması müşterilerin aynı işletmeden tekrar ürün satın almama nedenlerini yüzdesel olarak şu şekilde ortaya koymuştur.
- Ürün veya hizmetten memnun kalmayanlar yüzde 17
- Ürün veya hizmeti sunan firmanın yaklaşımlarını beğenmeyenler yüzde 68
Toplam yüzde 85. Bu değer, müşterilerin satın alma/almama ya da tercih ettiği işletmeyi bir anda bırakma nedenlerini göstermektedir.
Burada temel odak noktasının ‘müşteri’ olduğu, müşteri memnuniyeti için, aracıların çok iyi eğitilmesi ve denetlenmesi gereği ortaya çıkmaktadır. Günümüzde üretim imkânlarının hızla artması, satın alma kararını veren tüketicinin önüne çok sayıda seçenek çıkarmıştır.
Bu sonuç geleneksel yaklaşımı değiştirerek, tüketici ihtiyaçlarını belirleyici bir konuma getirmiştir.
Yerel pazarların yerini hızla ulusal ve uluslararası pazarların alması, yaşanan rekabetin yoğunluğunu artırmış. Yaşanan rekabet, tüketici ihtiyaçlarını karşılama yoluyla işletme amaçlarını gerçekleştirmeyi hedefleyen bir anlayışı doğurmuştur. Malzemeleri özenle seçilmiş, kendine özgü unsurlar oluşturan, müşterilerine kendilerini özel hissettiren, sahibinin ulaşılabilir bir yerde durduğu, neredeyse kendisini birisinin evinde davette hissettiren mekânlara müşteriler tarafından daha çok ilgi var. Artık şık ve başarılı bir kafe anlayışı boyutla doğru orantılı değil.
Bu nedenle kafe sahipleri de daha kârlı ama daha az ciro yapan akılcı çözümler peşinde koşuyor. Ancak yeni açılan bütün kafeler ‘bebek goriller’ (ilerinin büyük gorilleri) olma heves ve niyetini taşıyorlar.
Günümüzde müşterinin her anlamda istek ve gereksinimlerini karşılamak için kafeler sadece iyi kahve ve servis sunumuyla yetinmemekte, markalarının ömrünü uzatmak için kahve paketlerinin üzerine isimlerini yazmakta, kendi üretimleri olan bisküvileri, çikolataları ve diğer ürünleri paketleyip müşterilerine satmakta.
Böylece evde ve işyerinde bile sürekli müşterileri ile iletişim içinde olmayı amaçlamaktadırlar.
Kaynakça: https://www.yeniisfikirleri.net/restoran-acmak/