2020’de okul çağı çocukları için beslenme rehberi

by Basak Oksak

Beslenme, hayatın her döneminde ayrı bir öneme sahip. Çocukların sağlıklı bir yetişkin olmaları, anne karnından başlayarak sağlıklı bir ortamda büyümelerine bağlı. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, öğrencilerin günlük beslenme ihtiyaçları hakkında önemli bilgiler verdi.

Özellikle okul çağında doğru beslenme; genel sağlığı korur, büyüme ve gelişmeyi destekler, dikkat ve konsantrasyon artmasına yardımcı olur. Yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu çocuklarda demir eksikliği anemisi, kalsiyum eksikliği, D vitamini eksikliği, iyot eksikliği, diş çürükleri, yeme bozuklukları, fazla kiloluluk gibi durumlar görülebilir. Bilişsel ve davranışsal gelişimde olumsuzluklar yaşanabilir. Okul çağı çocuklarının dikkat ve konsantrasyonlarını arttırmak için düzenli olarak ana ve ara öğünler tüketmeleri gerekiyor. Genellikle kahvaltı, öğlen, akşam olarak 3 ana öğünü yapmak ve 1-2 ara öğünle bu ana öğünleri desteklemek iyi bir yöntem. Temel enerji kaynaklarımız; karbonhidratlar, proteinler ve yağlar olarak üç gruba ayrılıyor. Bu kaynaklarımızın yanında vitamin, mineral ve sıvı alımı da dikkat etmemiz gereken diğer konular.

Tüketilmesi gereken 5 besin grubunu şöyle sıralayabiliriz:

Süt grubu

Süt, yoğurt, peynir, ayran, kefir gibi yiyecekler süt grubunda yer alıyor. Çocukların tüketmesini önerdiğimiz miktar bu gruptan 2-3 porsiyon civarında. Bir porsiyon; 1 su bardağı süt, 1 kâse yoğurt, 1 su bardağı kefir, 1 dilim peynir olarak düşünülebilir. Bu besin grubu yeterli miktarda tüketildiğinde protein, kalsiyum, fosfor, A vitamini, D vitamini ve bazı B grubu vitaminler alınmış olunuyor. Süt grubu özellikle kemik, diş, kasların güçlenmesi ile ilişkili.

Et-yumurta-baklagil grubu

Protein, demir, çinko ve bazı B grubu vitaminleri karşılayan bu grup, çocuklarda güçlü kaslar ve kan sağlığı için önemli. 1 yumurta veya 4 yemek kaşığı nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagil, 3-4 adet ızgara köfte, el kadar balık 1 porsiyon olarak değerlendirilebilir.

Sebze-meyve grubu

Özellikle posa ve mineral zengini olan bu grup C ve A vitaminlerinden de zengin. Bu gruptan günde 4-5 porsiyon tüketilmeli ve her rengin özelliğinden faydalanmalı. Her renk farklı bir yararlı maddeye, vitamine, minerale işaret eder. Beslenme ne kadar renklenirse sağlık da o kadar gelişir.

Ekmek ve tahıl grubu

Ekmek, tahıllar, makarna, şehriye gibi yiyecekler bu gruba girer. Karbonhidrat, posa, mineral içerirler. Çay şekeri, reçel, şekerler, bisküvi, meyve suyu, çikolata gibi yiyecekler basit karbonhidrat grubuna girer ve olabildiğince az tüketilmesi gerekir. Tahıllı ekmekler, bulgur, karabuğday gibi yiyecekler ise kaliteli karbonhidrat grubuna girer. Çocuklar günde 3-4 dilim ekmek, 1 kâse çorba, 1 tabak bulgur, tam buğday makarna gibi yiyecekleri rahatlıkla tüketebilir.

Yağ grubu

Yağda eriyen A, D, E, K vitaminleri için gerekli olan yağ grubundan zeytinyağı, ceviz, fındık, badem iyi tercih yağlardan.

Şeker yararlı değil

Çocukların en haşır neşir olduğu grup ise şeker grubu. Günlük beslenmede şekeri, doğal şeker ve ilave şeker olarak ikiye ayırıyoruz. Doğal şeker; sütte bulunan laktoz, meyvede bulunan früktoz. İlave şeker ise beyaz şeker, esmer şeker, bal, yüksek fruktozlu mısır şurubu, şeker pancarı, meyve suyu konsantresi gibi seçenekler. Herhangi bir sağlık yararı olmayan bu grup yiyecekler vücuda boş kalori sağlar. İhtiyaç duyulan günlük enerji miktarının en fazla yüzde 10’u bu gruptan olabilir. Özellikle bir yiyecek satın alırken ‘’İlave şeker içermez’’ ibaresine dikkat edilmeli ve yiyeceğin içeriği mutlaka incelenmeli.

Melike Şeyma Deniz Beslenme ve Diyet Uzmanı

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange