Bu besinler zihin açıyor

by Basak Oksak

Unutkanlık, zihin yorgunluğu, odaklanmada güçlük yaşama, dikkat eksikliği artık genç ya da yaşlı fark etmek sizin çağın problemi haline geldi. Kaliteli bir yaşam sürme, kaliteli yaşlanma, çocuklarda ve gençlerde okul başarısını, yetişkinlerde ise iş hayatındaki verimi ve zihin gücünü artırmada, beslenme alışkanlıklarının etkisi çok büyük. Acıbadem International Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin Koçan zihin gücümüzü artırmak için soframızdan eksik etmememiz gereken besinler hakkında bilgi verdi.

YUMURTA

Yumurta, vücudumuz için gerekli en kaliteli hayvansal protein kaynaklarından. Özellikle beyin hücrelerinin gelişimine yardımcı oluyor. Yumurta, bir çeşit B vitamini olan kolin içeriyor. Kolin, yeni beyin hücresi üretimine de etki ediyor. Yumurta içinde bulunan amino asitler, hücre fonksiyonu ile etkileşime geçerek zihinsel ve nörolojik bozuklukları önlemek için nörotransmitter dengesini koruyor. Zihin gücünüzü artırmak için her sabah bir yumurta beslenmenizde yer almalı.

 

 

TAM TAHILLAR

B grubu vitamin kaynağı tahıllar beyin sağlığının korunması ve sağlıklı bir hafıza için gerekli. Özellikle zengin lif kaynağı ile kepekli tahıl ürünlerini beslenmemizde mutlaka bulundurmaya özen gösterelim. Tam buğday unundan yapılan ekmek B grubu vitaminleri için de iyi bir kaynak. Bu vitaminler sinir hücrelerinin iyi çalış


KAHVALT I  NEDEN ÖNEMLİ?

Kahvaltının günün en önemli öğünü olmasının nedeni, vücudun ihtiyaç duyduğu en önemli besin kaynaklarının bu öğünde karşılanması. yapılan çalışmalara göre; gece uzun süren açlığın ardından kahvaltı yapılmazsa zihinsel faaliyetlerde azalma ve dikkat eksikliği gibi sorunların yanı sıra baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik gibi pek çok sorun gelişebiliyor. Güne zinde başlamak için kahvaltınızda mutlaka yumurta, peynir, domates, salatalık ve tam tahıl ekmeği bulunsun. uzun süre tokluk sağlaması ve enerji vermesi için kahvaltıda zeytin, ceviz, fındık ve badem de tüketilebilir. Bunun yanı sıra süt ya da taze sıkılmış meyve suyu çocukların kahvaltısında mutlaka bulunmalı.

ması ve beyni etkileyen toksik maddelerin uzaklaştırılmasında görev alıyorlar. Özellikle B grubu vitaminlerinden B6, B12 ve folik asit, kanda homosistein adlı maddenin yükselmesini baskılayarak, Alzheimer hastalığının oluşmasını önleyebiliyor.

Alzheimer hastalığının oluşmasını önleyebiliyor.

CEVİZ

İçeriğindeki omega 3 ve 6 ile ceviz; fosfor, kalsiyum, potasyum ve demir açısından zengin bir besin maddesi. Omega yağ asitleri açısından zengin bir ürün olan cevizle ilgili yapılan bilimsel çalışmalar cevizin hafızayı, algıyı ve nöral etkileri iyileştirdiğini göstermiş. PUFA, omega 3, omega 6 gibi ve diğer fitokimyasallar açısından zengin bir içeriğe sahip olan cevizin, beyin ve kalp sağlığına faydaları oldukça fazla. Beyin sağlığının gelişimi ve korunması için günde 3-4 tam ceviz tüketilmeli. Çocuklar da beyin gelişimi için günde en az iki tam ceviz ya da yine omega 3 içeriği zengin fındık, bademden günde 10/15 adet tüketmeliler.

YOĞURT

Zengin bir kalsiyum deposu olan yoğurt içeriğindeki tirozin ile hafızayı güçlendirmeye yardımcı oluyor. Çocuk ve yetişkinler için beslenmede önemli yeri olan yoğurt ya da diğer süt ürünlerinden günde üç porsiyon (süt ya da yoğurt), yetişkin-

YER FISTIĞI

Zengin bir niasin kaynağı olan yer fıstığı bu özelliği ile beyin sağlığının korunmasına yardımcı oluyor. Sinir sisteminin sağlıklı çalışmasına katkıda bulunmasının yanı sıra Alzheimer riskini de azaltıyor. Zengin protein içeriğiyle çocuklar için de faydalı bir besin, günde 50 gr kadar tüketilebilir. Bunun yanında alerjik özelliği ve yüksek kalorili olduğu da unutulmamalı

BALIK

Omega 3 zengini balık, beyin ile kalp sağlığını korumak ve güçlendirmek için mutlak beslenmemizde yer almalı. Ayrıca balık yağının beyni koruduğunu, hafıza ve bilişsel yeteneklerin kaybı veya bunamaya karşı etkili olduğunu gösteren çok fazla sayıda bilimsel çalışma da mevcut. Beyin dokusunun büyük bir yüzdesi yağ asitlerinden oluşuyor ve daha fazla omega 3 yağları tüketimi, sinirler arasındaki iletişimin daha iyi olmasına ve beynin hacmini korumasına yardımcı oluyor. Haftada en az iki kez yağlı bir balık tüketmek hem beyin hem de kalp sağlığımız için gerekli. Ancak cıva miktarı düşük olan yağlı balıkları tercih edin. Örneğin sardalya, hamsi, istavrit ve lüfer gibi yüksek miktarda omega 3 içeren balıkları tüketmenizde fayda var.

ZİHİN YORGUNLUĞUNA SON

• Gün içinde ara öğünlerde ceviz, fındık, badem tüketmek odaklanmayı ve zihin yorgunluğunu önlemede yardımcı oluyor.

• Sağlıklı ve kaliteli uyku zihin yorgunluğuyla baş etmek için önemli. Bu nedenle günde 7 saat uyumaya özen gösterin.

• Yeterli su içmediğimizde vücudumuzda ilk etkilenen organlardan biri beyin oluyor. zihin yorgunluğu, dikkat eksikliği, odaklanmada zorlanma artıyor. yeterli su tüketmek odaklanmayı kolaylaştırıyor, zihin yorgunluğunu azaltarak konsantrasyonu artırıyor.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange