Yaz için en uygun diyet hangisi?

by Basak Oksak

Yaz geldi, şimdi fazla kilolardan kurtulma vakti. Akdeniz diyeti, karbonhidratlarla vedalaşma, süper gıdalar, dengeli beslenme alışkanlığı ve diyette doğru bilinen yanlışlar… Diyetisyenlerin önerilerini sizin için derledik…

En sağlıklısı Akdeniz diyeti

Binden fazla diyet çeşidi olduğunu belirten Diyetisyen Fatma Özsel Özcan, birçok hastalığın temelinin yaşam boyu uygulanan yanlış diyetler, sağlıksız yiyecekler ve az hareketli yaşam biçimi olduğunu söylüyor. Akdeniz diyeti, 2019 yılının en sağlıklı ve uygulaması en kolay diyeti olarak öne çıkıyor.

Fatma Özsel Özcan – Diyetisyen

Yaz tatili planları başladı. Deniz, kum, güneş üçlüsü için gün sayarken bir yandan da en kısa sürede sonuç veren diyetler araştırılıyor. Denenen birçok diyet istenilen sonucu vermiyor. Birçok hastalığın temeli ise yaşam boyu uygulanan yanlış diyetler, sağlıksız yiyecekler ve az hareketli yaşam biçimi.

Yıllardır uzun ömre sahip toplulukların beslenme alışkanlıkları ve yaşam tarzlarının incelendiğini biliyoruz. Japonya’da 100 yaşı aşkın yaşlıların uzun yaşam felsefeleri ‘İkigai’ ile oluşturdukları ‘Okinowa’ diyeti, soğuk İskandinav kültürünü yansıtan Nordik diyeti, vejetaryen 7. gün adventisleri, Baltık Denizi diyeti, tuz kısıtlaması olan Dash diyeti tüm dünyada sağlıklı kabul edilen popüler diyetler arasında. Ancak Dash diyeti ile yıllardır kıyasıya rekabet içinde olan Akdeniz diyeti, sağlık uzmanları tarafından (US News Best Diet Rankings) 2019 yılının en sağlıklı ve uygulaması en kolay diyeti seçildi.

5 maddede Akdeniz Diyeti

Soğuk pres zeytinyağı tüketin.

Meyve ve sebzeleri çeşitli ve mevsiminde tüketin.

Her gün mutlaka bir avuç ceviz, fındık ve badem tüketin.

Yemekleri doğru yöntemde ve tarifle pişirin. Tuzu azaltın ve yemeği baharatlandırın.

Haftada en az iki kez 30 dakika kalp atım hızını artıran bir egzersizle uğraşın. Gün boyunca hareketli olun.

Verilen kiloların yüzde 80’i geri alınıyor

Popüler diyetleri uygulayanların yüzde 80’i verdikleri kiloları fazlasıyla geri alıyor ve sağlıklarını kaybediyor. Bir birey için en iyi diyet, yaşam biçimine ve kültürüne uyan, dengeli ve sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak. Örneğin gluten duyarlılığı olan bireylerin glutensiz beslenmeleri gerekirken, kabızlık gibi sindirim sorunu yaşayan bireyler tam tahıllı besin tüketimlerini artırmalı. Tek başına kilo verdiren ya da bölgesel zayıflatan bir diyet olmadığı gibi bir besin grubu da yok. Ancak yapılan araştırmalar, düşük ‘basit’ karbonhidrat tüketiminin kilo kaybında etkili olduğunu gösteriyor. Düşük kalorili diyetler, bedeni strese sokuyor ve uzun dönemde yağlanmayı artırıyor. Kalori kısıtlamasının mutlaka bir uzman tarafından düzenlenmesi ve egzersizle desteklenmesi gerekiyor.

Elveda kış karbonhidratları, merhaba bikini göbeği

Merak etmeyin yalnız değilsiniz. Herkes kış aylarında birkaç kilo alır! Önemli olan bu kiloları kalıcı hale gelmeden verebilmek. Yaz geldi, deniz ve güneş bizi bekliyor. O halde Diyetisyen Nurdan Balakçı’ya kulak verelim…

Nurdan Balakçı – Diyetisyen

Kış aylarında hava soğuk olduğu için genelde insanlar evde oturma eğiliminde oluyor. Hafta sonları evde geçiriliyor. Sürekli sofralar kurulup toplanıyor. Okullar açık olduğu için aslında çocukların ihtiyacı olan o bol kalorili yiyecekler sofralardan eksilmiyor. Televizyon karşısına geçtiğimizde önümüzde kuruyemişler, patlamış mısırlar, cipsler hazırda bekliyor. Daha yağlı, karbonhidrat oranı daha yüksek, daha şekerli gıdaları tercih etmeye başlıyoruz. Bırakın egzersizi, parkta koşmayı, insanlar yürüyüşe çıkmaya bile üşeniyor. Hatta insanlar kış aylarında daha fazla uyuyor! Kısacası hayatımızı bir açıdan askıya alıyoruz. Niye? Çünkü dışarısı soğuk! Bu arada beynimiz de boş durmuyor. Sürekli ‘acıktım’ sinyali yollayıp daha çok yememize neden oluyor. Çünkü vücut ısısının korunması lazım ve bunun için de fazladan enerji gerekli. Bu, binyılların birikimi… Artık genlerimize kodlanmış bir durum. Sadece insanoğlu için değil, tüm canlılar âlemi için aynı şey geçerli. Ama şu da var: İnsan ırkı, hem vücudunu, bağışıklık sistemini, sağlığını hem de kilosunu koruyabilecek bilgi ve deneyim birikimine sahip! Ama başaramıyoruz ve kışlıkları kaldırıp yazlıkları çıkardığımız o ilk günlerde, giysilerin içine giremeyince ne kadar kilo aldığımızı fark ediyoruz.

Hedef ayda 3-5 kilo vermek

Kışın yaptık bir hata ve sürekli fazladan enerji veren ama o enerjiyi harcayacak yer bulamadığımız için kilo aldığımız yiyeceklerle beslendik. Ama bahar da geldi. Şimdi ne yapacağız? Öncelikle acele etmeyeceğiz. Biz bunu pek çok kişide gözlemliyoruz: Dokuz ay boyunca yavaş yavaş alınan kilo fazlalarını bir-iki haftada vermeye çalışmamalısınız. Hedefiniz ayda 3-5 kilo vermek olmalı. Yapmanız gerekenleri de şöyle sıralayalım:

Kahvaltı etmeden evden çıkmayın. Kahvaltınızda da peynir, yumurta, tam buğday ekmeği, yeşillikler, domates, salatalık mutlaka yer alsın. Çünkü ancak bu sayede güne yeterli miktarda protein ve lif almış olarak başlayabilirsiniz.

Günde iki kez ara öğün yiyin. Özellikle ikindi saatlerinde yanınızda mutlaka sağlıklı atıştırmalıklar bulunsun; çünkü öğlen ile akşam saatleri arasındaki bu zaman dilimi, vücudun en fazla şekere ihtiyaç duyduğu zaman. Bu yüzden meyve, bir avuç kuruyemiş, süt, yoğurt ya da ayran işinizi görür.

Yemeklere tuz serpmeyin ve bol su içmeye çalışın. Vücudunuzda ödem oluşuyorsa pazı ve ıspanak gibi ödem atan sebzeler yiyin.

Günlük öğünlerinizin mümkünse hepsi ya da en az ikisi sebze olsun. Söz konusu sebzeyi haşlanmış, pişmiş ya da salata halinde tüketebilirsiniz. Sebzeler iyi birer lif kaynağıdır, vitamin ve mineral deposudur, lifli oldukları için de ayrıca tok tutarlar.

Baklagiller ve tahıllar da kilo vermenize yardımcı olur ama iki şartla: Yanında ekmek yemeyeceksiniz ve yediğiniz yemek olabildiğince yağsız olacak.

Baharla birlikte pek çok meyve seçeneğiyle karşılaşacaksınız ama siz vücutta şeker dengesini daha iyi kuran meyveleri tercih edin. Örneğin armut, kayısı, kivi, çilek bu açıdan ideal ancak çok yememek kaydıyla…

Turp yiyin! Çünkü turp serbest radikallerin birikimini azaltır ve enerji metabolizmanızın daha hızlı çalışmasını sağlar! Bezelye ise zannedildiği gibi nişasta değil; A, B6, C ve K vitamini deposudur. Magnezyum, potasyum, fosfor, manganez ve demir içeriğiyle de benzersiz bir bahar sebzesidir.

Doğal mantar, günlük D vitamini ihtiyacınızın yüzde 23’ünü tek başına karşılar. Bu da mevsim değişirken kemiklerinizin ve bağışıklık sisteminizin güçlenmesini sağlar. Mantar ayrıca grip ve nezlenin sık görüldüğü bahar aylarında bağışıklık sisteminizi güçlendirir.

Çilek, yağ yakmada en büyük yardımcınızdır. Lif zengini olmasının yanında metabolizmayı hızlandıran C vitamini de içerir.

Bazıları pek önemsemez ama karahindiba da lif zenginidir. Eşsiz bir antioksidan, vitamin ve mineral deposudur. Daha da ilginci karahindiba, obezite, depresyon, halsizlik ve kansere karşı koruyucudur.

Tek bir orta boy enginar kalbi 10,7 gram lif içerir. Bu da enginarı, bahar diyetinin vazgeçilmez sebzelerinden yapmaya yeter.

Bu yiyeceklerle vedalaşın

Peki kilo vermek için hangi yiyeceklerle vedalaşmamız gerekiyor? Börek, kek, çörek, kurabiye, gözleme gibi tüm hamur işlerine veda edin. Böylece sadece un, nişasta ve şekerden değil yağdan da kurtulursunuz. Kızartmalar için de aynı şey geçerli… Aynı şekilde pilav ve makarna tüketimini de şimdilik yarıya indirin. Cipsleri, atıştırmalıkları, çikolatalı gıdaları, şekerli ve gazlı içecekleri eve bile sokmayın. Alabileceğiniz başka önlemler de var. Örneğin yemek pişirirken kullandığınız yağı olabildiğince azaltın. Dışarıda değil evde yemeye özen gösterin ki yediklerinizin içinde ne kadar yağ var emin olun. Küçük porsiyonlar halinde ama çok çeşitli yiyin. Örneğin bir tabak dolu dolu sebze yemek yerine sebze, yoğurt, bulgur pilavını azar azar tabağınıza alarak karnınızı doyurun. Ve elbette bol bol yürüyüş yapın!

Kahvaltı salatası:

(Bu salatayı kahvaltı için öneriyoruz ama günün her saati yiyebilirsiniz)

Malzemeler:

(2 porsiyon için)

3 avuç dolusu ince doğranmış lahana

1 çay kaşığı üzüm sirkesi

2 çay kaşığı sızma zeytinyağı

Tuz, karabiber

2 adet iri yumurta

10 adet çeri domates

50 gram kadar dilimlenmiş avokado

4 parça dilimlenmiş füme et ya da hindi

Yapılışı:

Bir kâsede lahana, zeytinyağı, sirke ve tuzu karıştırın. Lahanalar yumuşayana kadar elinizle ovalayın. Yumurtaları çok sert olmayacak şekilde kaynatın. Hazırladığınız karışıma ortadan ikiye kestiğiniz domatesleri, avokadoyu ve dilimlenmiş haldeki yumurtaları ekleyin.

Not: Bu kahvaltı salatası sadece 290 kalori içerir. Toplam yağ miktarı 18 gramdır. Yine 18 gr karbonhidrat, 3 gr şeker, 7 gr lif ve 17,5 gr protein içerir. İçeriğindeki tüm malzemeler hem tok tutmaya yarar hem de vücudunuzdaki yağ yakımını hızlandırır.

Sağlıklı bir yaz diyeti için 10 süper besin

Sağlıklı zayıflamak ve enerji dolu bir yaza merhaba demek için bir an önce harekete geçmek gerekiyor. İhtiyacımız olan ‘mucize’ler değil, süper besinler. Yani çare doğada! Diyetisyen Emre Uzun’dan kilo vermeye yardımcı besinler ve lezzetli bir tarif.

Emre Uzun – Diyetisyen

Enginar

Yüksek lif içeriğiyle bağırsak hareketlerini hızlandırır ve hazımsızlığı önler. Enginar yaprağının kolesterol düşürücü etkisi vardır. Karaciğerden toksinlerin atımını sağlar.

Kuşkonmaz

A, B ve C vitaminlerinden zengin bir içeriğe sahiptir. Kalsiyum, magnezyum ve demir içerir. İçeriğindeki folik asit sayesinde kardiyovasküler sistemin korunmasına yardımcıdır.

Taze Bakla

Böbrek fonksiyonlarını düzenleyerek verimli çalışmasını sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Lutein içeriğiyle göz sağlığını korur.

Taze sarımsak

Kireçlenmeye karşı faydalıdır. Kolesterol düşürücü etkisi vardır. Kalp sağlığını korur. Kilo vermeye yardımcıdır. Vücutta bulunan iltihaplanmaya ve enfeksiyonlara iyi gelir. Zehirlenmelere karşı faydalıdır. Saç dökülmesini engeller.

Taze soğan

Soğanda bulunan adenozin, pıhtı oluşumunu önleyerek kalp krizi riskini azaltır. Araştırmalar ayrıca soğanın HDL seviyesini artırdığını söylüyor. Yüksek kan basıncını da önlemeye yardımcı olur.

Biberiye

İştah kesici ve kilo verdirici etkisi vardır. Kanserin önlenmesinde çok güçlü bir bitkidir. Hafızayı güçlendirir. Alerji ve enfeksiyonu önler. Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Can Erik

Lif açısından zengin olduğundan, sindirimin düzenlenmesini sağlar. Antioksidan kapasitesiyle hücre hasarını önler. C vitaminiyle bağ dokularının yapısını düzenler.

Çilek

Günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla karşılar. Hastalıklara karşı direnci artırır. Kalp ve damar sağlığını korumaya yardımcıdır. Manganez içeriğinden dolayı kemik sağlığını korur.

Çağla

Kolesterolü düşürücü etkisi vardır. Safra taşı oluşumunu azaltır. Vücutta iltihaplanmayı azaltır. Kalp ve damar sağlığını korur. İçeriğindeki potasyum ile tansiyonu düzenler. Glisemik indeksi düşüktür.

Limon

Yüksek tansiyon, obezite, diş problemleri, ateş, kabızlık, hazımsızlık, boğaz enfeksiyonlarının önlenmesinde faydalıdır. Bunun dışında saç ve cilt bakımında da limon önemli bir besindir.

Enginar Kalpli Salata

Malzemeler:

(2 porsiyon için)

6 adet enginar

2 adet kırmızıbiber

1 demet taze soğan

LIght beyaz peynir

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 limon

Yapılışı:

Tencereye su konulur, yarım limonun suyu sıkılıp kapağı kapatılır, su kaynayınca enginarlar eklenir ve 5 dakika kadar kaynatılır. Biberler doğranır, yeşil soğan dilimlenir, peynir küp şeklinde kesilir, hazırlanan bu malzemeler bir servis tabağına alınır. Haşlanmış enginarlar ortadan ikiye bölünüp eklenir, kalan yarım limon sıkılır, zeytinyağı ve tuz da ilave edilip şöyle bir karıştırılıp servis yapılır.

Diyette mucize yok, irade var

Hiçbir besin, çay, karışım veya hapın tek başına yağ yakmayı sağlamayacağını söyleyen DoktorTakvimi.com uzmanlarından Diyetisyen Emre Can Karakaşlı, sağlıklı ve doğru bir şekilde kilo verebilmek için yeterli, dengeli beslenme alışkanlığı ile birlikte düzenli egzersizin gerekliliğine dikkat çekiyor.

Emre Can Karakaşlı – Diyetisyen

Yazın gelmesiyle  birlikte mucize yaratması beklenen diyetler, çaylar, karışımlar da tekrar gündeme gelmeye başladı. Ama içinde ne olduğu bilinmeyen çaylar, detoks suları, bitkisel haplar ve şok diyetler sağlığımız için büyük risk oluşturuyor. Hiçbir besin, çay, karışım veya hap tek başına yağ yakmanızı sağlamaz. Sağlıklı ve doğru bir şekilde kilo vermek istiyorsak mutlaka hayatımızı bir düzene sokmalı, her besini doğru miktarda tüketmeliyiz. Egzersizi alışkanlık haline getirmeliyiz. Kilo vermek için pazartesiler gelir geçer, siz yeter ki kendinize inanın ve güvenin. Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığıyla beraber düzenli egzersizi hayatınıza kattığınız zaman sonuca çok daha rahat ulaşabilirsiniz.

Bazı besinler kışın alınan kilolardan kurtulmak için bize yardımcı olabilir. Gelin o besinlere bir göz atalım…

Yoğurt: Düzenli tüketildiğinde mide ve bağırsaklar için çok yararlı bir besin ve iyi bir kalsiyum kaynağı olan yoğurt, aynı zamanda kilo vermeye de yardımcı oluyor. Her gün iki kâse yoğurt tüketmek kilo vermeye destek sağlıyor.

Yumurta: Yüksek oranda protein içeren bir besin olan yumurta, tok tutma özelliğinden dolayı diyetlerin vazgeçilmezi . Her gün kahvaltıda bir adet haşlanmış yumurta tüketmek daha sağlıklı bir beslenme düzeni takip etmenize yardımcı olur.

Yulaf ezmesi: Diyetlerin vazgeçilmezi olan ve yüksek oranda lif içeren yulaf ezmesi, süt veya yoğurt ile tüketildiğinde hem enerji veriyor hem de uzun süreli bir tokluk sağlıyor.

Tarçın: Detoks sularının olmazsa olmazı, kilo verdiren baharatların gözbebeği tarçının kilo kaybındaki en büyük etkisi kan şekeri düzenleyici olması. Tokluk hissi verdiği için ani yemek krizlerini engelliyor ve kilo kaybında yardımcı oluyor.

Sirke: Kahvaltıdan önce bir su bardağı ılık suyla tüketilen sirke, metabolizmayı uyarıyor ve tokluk hissi sağlıyor.

Elma: İçerdiği yüksek oranda mineral ve vitaminlerle elma, zengin lif içeriğiyle tokluk hissi oluşturmada faydalı oluyor.

Brokoli: Brokoli yüksek oranda lif ve su içeriğinden dolayı diyette vazgeçilemeyen bir besin. Çok düşük bir kaloriye sahip olan brokoli, tokluk hissinizi artırıyor ve daha uzun sürede daha düşük kalori almanızı sağlıyor.

Somon: Sağlıklı kilo vermeye yardımcı olan somon, hem protein hem de önemli yağ asitleri içeren zengin bir besin.

Kuruyemiş: İyi birer lif, vitamin ve protein kaynağı olan ve kilo vermeye yardımcı kuruyemişlerin, yağ bakımdan zengin oldukları için mutlaka doğru miktarda tüketilmesi gerekiyor.

Diyetler hakkında doğru sanılan 10 yanlış

Zayıflamak isterken yaptığımız hataların ardında yatan neden genellikle kulaktan kulağa yayılan yanlış bilgiler oluyor. Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Fatma Turanlı, toplumda diyet hakkında ‘doğru’ sanılan ‘yanlış’lar konusunda önemli öneri ve uyarılarda bulundu.

Fatma Turanlı – Acıbadem Maslak Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı

  1. Yanlış: Kahvaltı etmezsem daha kolay zayıflarım

Doğrusu: Zayıflama diyetlerinde yapılan en büyük hatalardan biri, uzun süre aç kalmak. Özellikle kahvaltı, yoğun bir günün başlangıcı için en önemli öğün. Çünkü akşam öğününden sonra bir şey yemediğimizde sabaha kadar kan şekeri seviyesi düşüyor. Sağlıklı bir kahvaltı, yumurta gibi proteinden zengin ve tam tahıl ekmeği gibi iyi karbonhidrattan oluşmalı. Böyle bir kahvaltı insülin seviyesinin düzenlenmesi, kan şekeri ve kilo kontrolü üzerinde fayda sağlıyor. Aynı zamanda metabolizmanın çalışmaya başlamasında da etkili oluyor.

  1. Yanlış: Diyetimden ekmeği çıkardım, yerine galeta yiyorum

Doğrusu: Beslenme listesinden ekmeği çıkarmanız ve yerine galeta eklemeniz diyetinizin kalorisini düşürmez. Çünkü galeta da ekmek gibi karbonhidrat grubunu temsil ediyor ve iki adet galeta yaklaşık bir dilim ekmeğe eşit kalori içeriyor. Dolayısıyla galeta yiyerek daha fazla kalori almanız bile mümkün. Ayrıca vücudun ana enerji kaynağı oldukları için karbonhidratları kontrollü miktarda ve lifli olanlarını tercih ederek mutlaka tüketin. Aksi halde şeker ve tatlı gibi kalorisi yüksek besinlere daha fazla ihtiyaç duyarsınız ki bu da diyetinizin başarısızlıkla sonuçlanması anlamına geliyor.

  1. Yanlış: Et ağırlıklı beslenerek daha hızlı kilo veriyorum

Doğrusu: Et tüketmek metabolizma hızını artırıyor ve bu sayede kilo vermeyi hızlandırıyor. Ancak düşük karbonhidrat ve yüksek hayvansal protein tüketmek kısa vadede kilo vermede fayda sağlasa da alışkanlık haline döndüğünde uzun vadede bazı sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzun süre ve fazla miktarda et tüketimi alışkanlık haline dönüştüğünde kalp damar sağlığını olumsuz etkileyen kolesterol ve lipid ile ürik asit oranı yükseliyor ve kolon kanseri gibi bazı kanser türlerine yatkınlık artıyor.

  1. Yanlış: Çok düşük kalorili beslenerek fazla kilolarımdan hızla kurtulabilirim

Doğrusu: Çok düşük kalorili beslenmek ilk başlarda hızlı kilo vermeye yardımcı olabiliyor. Ancak zamanla vücudun enerji harcaması bu düzeye uyum sağlayarak metabolizma hızının azalmasına, dolayısıyla kiloların yavaş verilmesine neden olabiliyor. Üstelik hızlı kilo kayıpları vücut yağ oranında azalmaya değil, daha çok sıvı ve kas kaybına yol açabiliyor. Bu nedenle normal beslenmeye geçildiği zaman hızlı kilo artışına, hatta daha fazla kilo almaya zemin hazırlayabiliyor.

  1. Yanlış: Günde tek öğün beslenirsem hızlı zayıflarım

Doğrusu: Son yıllarda uzun açlıkların söz konusu olduğu bazı diyet modelleri üzerinde çalışmalar yoğunlaştı. Bu diyetlerin sağlığımız üzerinde olumlu etki yaptıkları ortaya kondu. Üstelik kilo verme konusunda da fayda sağladıkları belirtiliyor. Ancak bu tarz diyet modelleri herkese uygun değil; çünkü uzun vadede kan şekeri düşüklüğü, baş dönmesi, halsizlik ve bulantı gibi sorunlara zemin hazırlayabiliyor. Dolayısıyla mutlaka bir uzman denetiminde ve kontrol altında yapılması gerekiyor.

  1. Yanlış: Kuruyemişler çok sağlıklı, istediğim kadar yiyebilirim

Doğrusu: Yağlı tohumlar olarak adlandırılan ceviz, fındık, badem ve fıstık gibi kuruyemişler beslenmede önemli yer tutuyorlar. İçerdikleri yağ, protein, mineral ve lifler nedeniyle yağlı tohumların her yaş grubunda mutlaka tüketilmeleri gerekiyor; ancak bu tür besinlerin aynı zamanda kalori içerikleri de çok yüksektir. Örneğin 100 gram kuruyemiş yaklaşık 600 kalori içeriyor. Dolayısıyla kontrolsüz yenildiğinde fazla kalori alımına yol açabiliyor. Bu nedenle yağlı tohumları dikkatli tüketmek gerekiyor.

  1. Yanlış: Restoranlarda salata yiyerek düşük kalorili beslenmiş olurum

Doğrusu: Dışarıda yenilen salata ve benzeri yiyeceklere lezzet katması için bol miktarda sos, yağ ve mayonez gibi kalori miktarını artıran ilaveler yapılıyor. Ayrıca salata üzerine eklenen peynirler ve tavuk parçaları gibi protein kaynakları da hazırlanırken kızartılmış ise enerji değerleri yükseliyor. Dolayısıyla tüketilen salatanın kalorisi çok düşük olmuyor. Eğer dışarıda salata tüketecekseniz soslarını siz ilave edin, üzerine ızgarada pişmiş protein kaynaklarını koydurmaya özen gösterin.

  1. Yanlış: X çayını/tozunu içtiğim zaman karın bölgemdeki yağlar erir

Doğrusu: Vücuttaki yağ oranını azaltmak için önerilen bu tarz destekler sanılanın aksine karın bölgesindeki yağları eritmiyor, hatta sağlığa zarar verebiliyor. Örneğin alerjik reaksiyon gibi sorunlar oluşturabiliyor. Vücuttaki yağ oranı ancak dengeli bir beslenme programı ve düzenli egzersizle düşürülebiliyor. Şeker ve şekerli gıdalar vücut yağlanmasını artıran en önemli gıdalar. Bu nedenle şekerli gıdaların tüketiminden kaçınmak çok önemli.

  1. Yanlış: Yeterince çay, kahve içiyorum, bunlar su ihtiyacımı karşılar

Doğrusu: Su insan vücudu için vazgeçilmez bir içecek. Su içmek tokluk hissini artırıyor ve yiyecek alımının azalmasına yardımcı oluyor. Bunların yanı sıra geçici olarak metabolizmayı hızlandırıyor, sindirilmiş besin maddelerinin vücutta taşınmasına ve bağırsak hareketlerinin düzenlenmesine yardımcı oluyor. Ancak suyun yerini hiçbir içecek tutmuyor, üstelik çay ve kahve tam aksine diüretik etki yaratarak vücuttan su kaybını artırıyor. Dolayısıyla hem sağlıklı olmak hem de kilo vermek için günde en az 1,5 litre su içmeyi alışkanlık haline getirmeniz çok önemli.

  1. Yanlış: Çok az yağlı beslenirsem vücut yağlarım azalır

Doğrusu: Yağlar vitamin emilimi, enerji harcaması ve tokluk hissinin oluşması için gerekli besin öğeleri. Yağsız diyetle beslenmek kaloriyi düşük hale getirebiliyor ve kilo vermeye yardımcı olabiliyor. Ancak vücuttaki fonksiyonları nedeniyle ihmal edilmemeleri gerekiyor. Sağlıklı yağlar olan zeytinyağı ve omega 3 yağ asitleri sağlıklı bir vücut yapısı için beslenmemizde yer almalı. Vücut yağ oranını azaltmak için kalori kısıtlı, dengeli bir diyetle beslenmek ve mutlaka egzersiz yapmak gerekiyor.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange