Bahar aylarının olmazsa olmazlarından ızgaralar, lezzet olarak her damak tadına hitap ediyor. Ev yapımı enfes sucuk ve sosislerinizi hazırlayın, kahvaltıda barbekü keyfini doya doya yaşayın…
Şüphesiz ki bahar yorgunluğu pek çok bireyi etkileyen bir durum. Bazıları bu durumu en hafif şekilde atlatsa da kimilerinde iştahsızlık, yorgunluk, sinir, halsizlik ve hastalık hisleri meydana geliyor. Bahar yorgunluğuna karşı kişinin kendini koruması ve olabildiğince enerjik olabilmesi için öncelikle beslenme düzenini değiştirmesi ya da eklemeler yapması gerekiyor. Mevsim geçişlerinde metabolizma üzerinde meydana gelen değişimler, aşırı yemek yeme hissi uyandırabileceği gibi iştahsızlık da yapabiliyor. Bu her iki durum da kişinin fiziksel dengesini bozmasında etkin rol oynuyor. Sağlıklı ve fresh bir beslenme için doğal ve taze ürünlere yönelerek hem bedeninizi hem de zihninizi ferahlatabilirsiniz.
Gün boyu enerji için kahvaltı
Gün boyunca enerjinizin her an yüksek olması için kesinlikle kahvaltısız hiçbir yere çıkmayın. Okulda, ofis ortamında ya da günlük rutinlerde yaptığınız her şeyden zevk almak için öncelikle bedeninizi sağlıklı gıdalarla doldurmaya çalışın. Ayrıca bütün gün kan şekerinizi dengeleyerek tok kalmayı sağlamanın ve ani yeme ataklarını engellemenin en kolay yolu kahvaltı oluyor. Kahvaltınızda; peynir, zeytin, bol yeşillik, domates, salatalık ve mevsim meyvelerinden yemeye özen gösterin. Diyetteyseniz beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeğine yönelin ve aldığınız kaloriyi azaltın. Çayı şekersiz içemiyorsanız, seçiminizi taze sıkılmış meyve sularından yana yapabilirsiniz.
Meyve-sebze tüketimini artırın
Faydaları saymakla bitmeyen meyve ve sebzeler, sadece bahar ayları ile kalmayıp yılın her dönemi tüketilmesi gereken besin gruplarından. Özellikle mevsimine göre günde en az bir öğününüzü sebze yemeğine ayırın ve dengeli beslenin. Sebze yemeklerini, yağda kızartmak yerine fırında zeytinyağı ile pişirerek kalorisi az yemekler elde edebilirsiniz. Meyveler şüphesiz ki herkesin en çok sevdiği besinler arasında yer alıyor. Fakat her şeyin fazlasının zararlı olduğunu unutmayın ve meyve tüketiminize dikkat edin. Eğer diyet yapıyorsanız daha az şekerli olan meyveleri tercih edebilir ya da şeker oranı yüksek meyvelerden belirli miktarlarda yiyebilirsiniz.
Hamur işlerini bir kenara bırakın
Hamur işleri her sofranın vazgeçilmezleri arasında yer alsa da kilo kontrolü yapan kişilerin kesinlikle uzak durması gereken besin grubu. Kalori bakımından çok fazla olan hamur işleri, sağlıklı beslenme açısından zararlı yiyecekler arasında yer alıyor. Günün her öğününde beyaz ekmek ya da diğer hamur işlerini tüketerek kısa zamanda çok fazla kilo alabilirsiniz. Bunun yerine sadece günün en erken saati olan sabah öğününde ihtiyacınız kadar hamur işi tüketerek günün diğer öğünlerinde bu durumu dengelemeye özen gösterin.
Izgara ve fırınlanmış etleri tercih edin
Yağda kızartılarak besin değerleri yok edilen ve kalorisi en üst düzeylere çıkarılan besinleri de bir kenara bırakın. Hem daha fazla yağ hem de zahmetle kızartma yapmak yerine çok az bir miktar zeytinyağı eşliğinde etlerinizi fırına atabilir ve enfes lezzetler elde edebilirsiniz. Ayrıca bahar aylarının olmazsa olmazlarından ızgaralar da lezzet olarak hemen hemen her damak tadına hitap ediyor. Pişirmesi kolay, temizlemesi pratik olan ızgaralar sayesinde hem kendinize hem de ailenize sağlıklı menüler sunabilirsiniz.
Yaza fit girmek için ne yapmalı?
Fazla kilolarınızdan şikâyetçiyseniz ve günün her anında abur cubur, yağlı, hamur işi, asitli ve şekerli yiyeceklere yöneliyorsanız obezliğe doğru gidiyorsunuz demektir. Bu kez ciddi bir şekilde fazla kilolarınızdan kurtulmaya niyetlendiyseniz, baştan sona tüm beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz gerekiyor. Öncelikle zararlı olan her şeyi hayatınızdan çıkarın ve sağlıklı besinlerin neler olduğunu öğrenin. Vücudunuzun günlük alması gereken kalori miktarını hesaplayın.

Ev yapımı sosis
Malzemeler:
300 gram dana kaburga kıyma
1 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
3 tatlı kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kekik
1 paket karbonat
Tuz
Sosisleri pişirmek ve haşlamak için:
Streç film
Su
Tereyağı
Yapılışı:
Mutfak robotuna kıymayı koyun. Üzerine sarımsağı rendeleyin ve bütün malzemeleri içine atıp yaklaşık 10 dakika robotu çalıştırın. Tüm malzemeler birbirine karışmalı. Sosisin yapışkan bir kıvamı olmalı. Streç filmi tezgâha serip üzerine kaşıkla sosis harcından koyun, elinizi suyla ıslatıp şekil verin. Streç filme sardığınız sosisleri iyice sıkıştırıp iki ucunu bağlayın. Sosis malzemeniz bitene kadar aynı işlemi uygulayın. Bu arada geniş bir tencereye su koyup kaynatın. Kaynayan suya sosisleri atın, ara ara çevirerek 10 dakika haşlayın. Bu esnada sosisler şişecek. Haşladığınız sosisleri soğumaya bırakıp buzdolabına kaldırın. Hatta soğuduktan sonra buzluğa atıp daha sonra çıkarıp tüketebilirsiniz.
Not: Sosisi kesinlikle haşlama yapmayın yoksa sosis değil köfte yemiş olursunuz. Sosis harcına koyduğunuz karbonat çözündüğü için değişik bir koku oluyor, bu sizi tedirgin etmesin.
Rüzgar Sünbül
Öğretim Görevlisi – Chef