Soframıza gelen her zeytin tanesinin arkasında büyük bir emek var. Hele de Gemlik zeytini ise… Narin bir tür olduğu için toplarken hassas davranmak gerekiyor, bu yüzden de dalından tek tek elle toplanıyor. Tüm bu özen lezzetine de yansıyor…
Dünyanın en kaliteli zeytinleri arasında yer alan Gemlik zeytininin yetiştirilmesinde büyük bir emek harcanıyor. Soframıza gelene kadar pek çok aşamadan geçiyor. Kış döneminde kar ve yağmurlarla kabaran nemli toprak, ilkbaharda bellenerek veya motorla sürülerek karıştırılıyor, budama yapılarak fazla ve lüzumsuz dalları kesilen zeytin ağacı yeni mahsulüne hazır hale getiriliyor.
Haziran ayının ilk yarısında zeytin çiçek açıyor. Temmuz ayı içinde sap dibi mücadelesi yapılarak zeytinin ağaçta daha sağlam asılı kalması sağlanıyor. Temmuz ve ağustos aylarında zeytinin sulama işlemi gerçekleştiriliyor. Sulama işleminde genellikle damlama yöntemi kullanılıyor. Zeytinin yağlanması ise eylül ayının ikinci yarısında başlıyor.
Bundan sonra hasat mevsimi bekleniyor… Zeytin, soğukların başladığı kasım, aralık ve ocak aylarında sepete tek tek elle toplanmak suretiyle hasat ediliyor. Çalışmalar gece gündüz devam ediyor. Geceleri evlerde kızıl ve olgunlaşmamış yeşil zeytinler olgunlaşmış siyah zeytinden ayrılıyor. Kaliteli siyah zeytin kendi arasında kalibresine ve boylarına göre ayrı ayrı salamura havuzlarında olgunlaşmaya bırakılıyor.
Hiçbir katkı maddesi kullanılmadan, su ve tuzla havuzlarda bekletilerek fermente ediliyor. Ve en doğal haliyle sofralarımıza geliyor… İşte Gemlik zeytininin uzun yolculuğu haziran ayında açan çiçeklerle başlayıp soğuk kış günlerinde toplanmasıyla sona eriyor. Bir sonraki haziranda tekrar açan ilk çiçeğe kadar…
Neden Gemlik zeytini?
- Gemlik zeytini, bölgesine özgü ve dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bir yapıya ve lezzete sahip.
- Coğrafi yapısı, iklimi, yetiştirme şekli ve daha pek çok etkenle kendine özgü karakteristik özellikleri ve ayrı bir rayihası var. Bu özelliğini Coğrafi Tescil İşareti alarak kanıtlamış durumda.
- Başka bir zeytinin tipi, çeşidi, taklidi değil; aslı, kendisi.
- Ülkemizde yetişen onlarca çeşit zeytinin en ünlüsü.
- Rengi doğal siyah. Dalında kararıyor ve tamamen siyah olmadıkça hasadı yapılmıyor. Hiçbir kimyasal katkı maddesi kullanılmadan, doğal haliyle soframıza geliyor.
- Yıl boyunca bitmek tükenmek bilmeyen bir emek ve itina ile yetiştiriliyor. Elle tek tek toplanıyor.
- Çekirdeği küçük, kabuğu ince ve etli bir zeytin türü.
- Son derece lezzetli ve dayanıklı.
- Sadece tuz ve suyla salamura ve fermante ediliyor.
- Ambalajında aylarca bozulmadan kalabiliyor, raf ömrü uzun oluyor.
- Yağlık olarak bilinen Ayvalık zeytininden yüzde 6 daha fazla yağ içeriyor.
Gemlik zeytini neden boyanmaz?
Gemlik zeytin sofralık zeytin olduğu için narin bir tür, toplarken hassas davranmak gerekiyor. Çubukla ya da başka bir aletle değil teker teker dalından toplanıyor. Bunun için Gemlik zeytinine kostik (kimyasal) uygulanmıyor; çünkü eğer uygulanırsa zeytinin yapısına zarar verme ihtimali büyük. İşte bu yüzden de Gemlik zeytini boyanmıyor. Rengi doğal olarak siyah ve kahverengi tonlarında oluyor, bu zeytinin çok açık rengi bulunmuyor. Coğrafi olarak geniş bir alanda Gemlik zeytini fidanı dikilerek Gemlik zeytini adıyla üretim yapılıyor olsa da, bu zeytin sahip olduğu özellikleri Gemlik coğrafyasında hava-su-toprak-iklim ve işlenme özelliklerinden alıyor.