Bunları biliyor muydunuz?

by Basak Oksak

Deniz tarağını nasıl pişirmeli?

Deniz tarağı bakır, manganez, fosfor, protein, selenyum, B12, C vitamini, potasyum ve çinko açısından iyi bir kaynak. Yüksek besin değeri ile insan sağlığına olumlu katkıları olan deniz tarağı, pişirilerek ya da çiğ olarak tüketilebiliyor. Safranlı kızartması, sarımsak ve zencefil soslusu çok lezzetli oluyor, hatta pudingli tatlı çeşitleri bile yapılabiliyor.

Mutfaktaki balık kokusu nasıl giderilir?

Balık pişirdikten sonra mutfakta kalan kötü kokuyu gidermek için yarım limonu kesin. Ocağı yakın ve ateşi iyice kısın. Limonu ateşin üzerine oturtun. Yavaş yavaş yanmaya başlayan limon sadece balık kokusunu gidermekle kalmaz, mutfağa hoş bir koku da yayar. Balık kokusunu tabak, çatal ve bıçaklardan çıkarmak içinse yıkama suyuna bolca kahve telvesi atın. Telve, balık kokusunu emer. Sonra da bol suyla durulamayı ihmal etmeyin.

Trüf mantarının en karanlık ve en aydınlık çağı

Binlerce yıldır hasadı yapılan trüf, en kötü dönemini ortaçağda yaşadı. Bu karanlık dönemde mantar şeytan icadı kabul edildi. Hatta kaybolma tehlikesi yaşadı. Trüfün tekrar yükselişe geçmesi Rönesans ile birlikte oldu. Fransa Kralı 14’üncü Louis’nin bu mantara olan tutkusu, trüfü Avrupa’nın en aranan yiyecekleri arasına soktu. 1800’lerin ortasına gelindiğinde trüf adeta altın çağını yaşamaya başladı, hasadı zirve yaparak yılda 2 bin tona ulaştı. Ancak kötü kader trüfün peşini bırakmadı. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra kırsal alanlar büyük zarar gördüğü için hasat miktarı hızla düşmeye başladı. Trüf günümüzde de değerli bir mantar olarak kabul ediliyor ve sınırlı miktarda da olsa bulunabiliyor.

Dünyada en çok et tüketen ülke Çin

Dünya Ekonomik Forumu’nun bir raporuna göre Çin, 90 milyon ton et tüketimiyle dünyanın en büyük et tüketicisi konumunda. Çin’deki et tüketimi incelendiğinde 1990’dan günümüze yüzde 300 artış olduğu görülüyor. Avrupa’ya baktığımızda et tüketim oranında son 30 yılda düşüş yaşanmış. Örneğin 1990’da 65 milyon ton et tüketilirken, bu oran 10 milyon ton düşüş göstermiş. Nüfus yoğunluğu olarak dünyanın ikinci büyük ülkesi Hindistan’da ise insanların çok az bir kısmı et tüketiyor ve bu oran giderek daha da azalıyor. Dünya Ekonomi Forumu’na göre, kanatlı hayvan eti 1961’de tüketilen tüm et türlerinin yüzde 12’sini oluştururken, bugün yüzde 33’ünü oluşturuyor.

Epikurus’un yemek felsefesi

Antik Yunan felsefesi filozoflarından Epikurus, felsefenin midenin zevklerine dayalı bir sistem olduğunu ifade ediyordu. Samos doğumlu filozof, evinin arka bahçesini felsefe tartışmaları için kullanıyordu. Duyuların ön planda tutulduğu, ideolojilerin tartışıldığı bu dost ortamı, bugün karşımıza yemek esnasında yapılan iş toplantıları olarak çıkıyor. Bu toplantılarda tabağın hemen yanına iliştirilen minik kalem ve defterleri Epikurus’a saygı duruşu olarak kabul edebiliriz.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange