Balığı sağlıklı tüketmenin püf noktaları

by efe

Denizden gelen vitamin ve mineraller bize ‘sağlık’ getiriyor. Denizden gelen sağlık, kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteriyor. Kemiklerin erimesini önlüyor, zihni açarak hafıza kaybı ile unutkanlığa karşı etkili oluyor. Saçları ve cildi besliyor, keskin gözler için de birebir… Sofralarınızdan eksik etmemeniz gereken balığın faydaları saymakla bitmiyor. Ancak balığın bu özelliklerinden en etkili şekilde faydalanabilmek için birçok noktaya dikkat etmek gerekiyor. Acıbadem Taksim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Kamuran Diğdem Özkahya, balık tüketmenin püf noktalarını anlattı.

Balığı neyle yemeli?

Bol limonlu yiyin / Balığın yanında geleneksel olarak en çok tükettiğimiz yiyeceklerden biri rokadır. Ancak roka, özellikle kılçığıyla birlikte tüketilebilen küçük balıklardaki kalsiyumun vücut tarafından kullanılmasını minimum ölçüde de olsa azaltabiliyor. O nedenle balıktaki kalsiyumdan yüksek oranda yararlanmak isteyenler, balığın yanında rokayı tercih etmemeli. Balığa limon da sıkın. Limonun içerisindeki antioksidanlar ve C vitamini, balıktaki omega 3’ün vücuttaki kullanımını artırıyor.

Balık bayatsa yoğurt yemeyin / Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin, bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten “Balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor. Ancak balık taze ise toksik etki göstermeyeceği için beraberinde, öncesinde veya sonrasında yoğurt ve süt grubu besin tüketmenin hiçbir sakıncası yok.

Balık nasıl pişirilmeli?

Kızartmayın / Proteinler ısı ile özelliğini kaybeder. Bir başka deyişle balıktaki proteinin vücudunuz için bir yararı kalmıyor. Bu nedenle ızgara ya da fırında pişirme yöntemleri gibi daha sağlıklı pişirme tekniklerini kullanırken balığı hafif sulu kalacak şekilde, çok kızartmadan pişirin.

Soslamayın / Balık tek başına lezzetli bir besindir. Şekerli, kremalı, soyalı soslar yerine limonlu ve sebzeli garniler ile birlikte fırın poşetinde pişireceğiniz balıklar daha sağlıklı ve lezzetli olur.

Buharda pişirin / Protein ve yüksek ısı ile kayba uğrayan vitamin ile mineraller pişirme suyuna geçmeyip balıkta kalacağı için balığı buhar yöntemiyle pişirin. Küçük balıklarda kızartma daha çok tercih edilen bir pişirme yöntemi oluyor. Bu nedenle küçük balıklar yerine büyük fileto balıkları tercih edebilirsiniz.

Hangi balıklar tüketilmeli?

Omega 3 zengini / Protein kalitesi ve omega 3 miktarı daha yüksek balıkları tercih edin. Uskumru, tuna, sardalye, lüfer, somon ve hamsi, omega 3 açısından zengin balıklar.

Yüksek kalsiyum / Kalsiyum ve D vitamini birbirlerinin emilimlerini olumlu yönde etkiliyor. Balıklar doğal olarak D vitamini içeriyor. Bu nedenle balıklardan alacağınız kalsiyum oldukça değerli. Sardalye, somon, uskumru, hamsi, morino, turna, ringa ve levrek kalsiyumdan zengin balıklar arasında.

‘Demir’ gibi besin / Demir eksikliği kilo kontrolünün sağlanmasında büyük bir engel oluşturuyor. Hamsi ve mürekkepbalığı demir içeriği yüksek olan balıklar.

Kamuran Diğdem Özkahya
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Secured By miniOrange