“2021 yılını en az hasarla atlatmayı hedefliyoruz”

by Basak Oksak

Özkan Alkan – Hilton İstanbul Maslak Genel Müdürü

Turizm sektörü de salgının olumsuz etkilerinden payına düşeni aldı. Son kısıtlamalarla otel restoranları sadece otelde konaklayan müşterilere hizmet veriyor. Hilton İstanbul Maslak Genel Müdürü Özkan Alkan,“Geçen yıla göre yüzde 55 oranında önemli bir düşüş yaşandı. 9-10 milyon kişi olarak tahmin ettiğimiz iç pazar büyüklüğünün, 2020’de 3 milyonun altına düşeceğini tahmin ediyoruz” diyor.

Salgının başlangıcından bugüne 2020 yılını değerlendirir misiniz? Neler yaşadınız, ne gibi önlemler aldınız ve bu süreci nasıl geçirdiniz?

Pandemi, ne yazık ki başladığı günden itibaren tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sosyalleşmenin merkezinde olan yeme içme sektörünü fazlasıyla etkiledi. Birkaç aylık izolasyon süreci sonrasında, yeni normalleşmeye ayak uyduramayıp faaliyetlerine devam edemeyen işletmeler dahi oldu. Biz, Hilton İstanbul Maslak ailesi olarak bu süreçten olumsuz etkilenmiş olsak da krize hazırlıklı, önlemler konusunda pro-aktif hareket eden bir operasyon planı hazırladık. Koronavirüsün başından beri, dünyadaki her yeniliği takip ediyor ve otelimizde, online görüşmelere uygun teknolojik donanımları geliştirerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüketicilerin gözünden beklentilere cevap verecek bir dizi önlem ve salgına karşı sıkılaştırılmış ekstra hijyen protokolleri içeren Hilton CleanStay adında global bir program ürettik. Dijital Check-in ve Dijital Anahtar uygulamaları ile oda seçimi, kare kod ile oda anahtarı oluşturma ve giriş ve çıkış işlemlerini temassız hale getirdik. Otelimizde, toplantı ve etkinlikleri fiziksel mesafeye uyumlu hale getirdik. Ayrıca hibrit toplantı ve organizasyonlar da düzenliyoruz.

Avrupa’daki ülkelere baktığımızda devletlerin çok ciddi bir hibe yardımında bulunduğunu görüyoruz. Türkiye’de devlet ne tür desteklerde bulundu? Kayıplarınızı karşılayabildiniz mi?

Birçok ülke gibi, Türkiye de konaklama, teşvik destek uygulamaları, muafiyetler ve ertelemeler yönünde desteklerde bulundu. Konaklama KDV’si dünyanın en düşük oranına, yüzde 1’e çekildi. İş verenlere yönelik vergi düzenlemelerinin, kredi finansman desteğinin ve kısa çalışma ödeneklerinin, kayıpları karşılaması adına önemli olduğunu düşünüyorum.

Hilton Maslak olarak büyük bir otel zincirine dahilsiniz. Bu size salgın döneminde ne gibi avantajlar sağladı?

Bu süreçte, insanlar daha prestijli ve kurumsal firmalara yöneldi. Yıllara dayanan küresel deneyimimiz, profesyonelliğimiz ve misafir memnuniyetine odaklı hizmet anlayışımız ile tercih sebebi olduğumuzu söylemek isterim.

Pandemi özellikle otel restorancılığında ne gibi değişikliklere (açık büfe vs.) yol açtı, yeni düzenlemeler neler oldu ve bunlar devam edecek mi?

Pandemi ile birlikte sektörde belki de geleceğin düzenine yön verecek değişimler oldu. Açık büfelerin kaldırılıp yerine tek kullanımlık, kişiye özel paketli ürünlerin sunulması ve oturma düzeninde mesafe gibi hijyen adına benzeri tedbirler alındı. Restoranımızda kişiye özel, 3 farklı kahvaltı tabağı seçeneği sunuluyor ve aynı zamanda misafirlerimizin eklemek istediği lezzetler de servislerine ilave ediliyor. Temassız alışveriş, uzaktan erişim ve online iletişim gibi düzenlemelerle, dijitalleşme hayatımıza tam anlamıyla dahil oldu. Tüm bu yeni düzenin, gelecek dönemde de devam edeceğini düşünüyorum.

Personel çıkartma gibi durumlar söz konusu oldu mu, çalışanlarınıza ne gibi desteklerde bulundunuz/bulunuyorsunuz?

Hayır, hiçbir zaman bu alternatifi düşünmedik.

Şu anda doluluk oranı nedir ve geçtiğimiz yıllarla kıyasladığımızda doluluk oranları ne ölçüde azaldı? Salgının nispeten yavaşladığı yaz ayları yüzünüzü güldürdü mü?

Temmuza kadar hayli durağan bir dönem geçirdik; salgının nispeten yavaşladığı temmuz ve ağustos aylarında, geçen yıl aynı dönem talebinin ancak yüzde 45’ine ulaştık. Geçen yıla göre yüzde 55 oranında önemli bir düşüş yaşandı. 9-10 milyon kişi olarak tahmin ettiğimiz iç pazar büyüklüğünün, 2020’de 3 milyonun altına düşeceğini tahmin ediyoruz.

Son kısıtlamalara göre otel restoranları sadece kendi müşterilerine hizmet veriyor değil mi? Sizde durum nedir, özellikle Zaxi açısından? Paket servis var mı?

Son kısıtlamaların da ardından, restoranlarımızda yalnızca otelde konaklayan misafirlerimizi ağırlıyoruz. Paket servis, son yayınlanan genelge uyarınca oteller için artık yapılmıyor.

Salgın dönemini daha rahat atlatabilmek için aldığınız kurumsal önlemler neler oldu?

Reckitt Benckiser ve Mayo Clinic ile ortaklaşa geliştirilen Hilton Clean Stay programımız ile çalışanlarımızı korurken, misafirlerimizin özgürce seyahat etmeleri için gereken rahatlığı ve güvenceyi yerine getirmek üzere, dünyanın dört bir yanında hizmet veren Dijital Check-in ve Dijital Anahtar projelerini uyguluyoruz.

Otelimize geldiğinizde odalarımızın ilk temas noktası olan kapılarda, odalar detaylı bir şekilde temizlendikten sonra yerleştirilen Hilton Clean Stay mührü ile karşılaşıyorsunuz. Özel olarak tasarlanmış yıkama ünitelerinde dezenfekte edilen bez ve paspaslar, uygun miktarda temizlik kimyasalları ile hazır hale getiriliyor. Odalarda en fazla temas edilen 10 noktayı belirledik ve bu alanlarda detaylı temizlik uyguluyoruz. Hilton Clean Stay protokolleri, Türkiye’de de Lysol markası ile uygulanıyor. Temizlik sonrasında odanın hijyen seviyesini analiz edebiliyor ve genel kontrollerimizi gönül rahatlığı ile tamamlıyoruz. Bu yöntemler, aynı zamanda temizlik esnasında oda başı su tüketimini yüzde 50 oranında azaltıyor.

Konaklama sırasında, misafirlerin otel çalışanlarının odasına girmesini istememesi durumu öngörülerek, oda temizliği tercihe bağlı olarak yapılıyor. Talep eden misafirlere, ek nevresim ve banyo malzemeleri koruyucu ambalaj içerisinde temin edilerek kapılarının önüne bırakılıyor. Kahvaltı sırasında normalde açık büfe olarak servis veren restoranımız, tercihe göre önceden hazırlanan üzeri kapatılmış kişisel tabakları masalara sunuyor. Masa ve sandalyeler, fiziksel mesafenin korunması için uygun şekilde ayarlanmış ve misafir sayıları, otelin tüm ortak kullanım alanlarında sınırlandırılmış durumda.

2021’de nasıl bir tablo ile karşılaşacağınızı öngörüyorsunuz? Yol haritanız nedir?

Tüm sektörler gibi, biz de 2021 yılında pandeminin etkilerinin hafiflemesini umuyoruz. Tüm hijyen önlemlerimizi ise, azaltmadan yıl boyunca sürdüreceğiz. Dijitalleşmeye ve özel kampanyalara ağırlık vererek 2021 yılını en az hasarla atlatma hedefindeyiz. Aralık ayı itibarı ile her gün geçerli olacak, ‘Dinner Ready’ isimli 3 aşamalı gurme lezzetlerden oluşan bir akşam yemeği menüsü planladık. A la carte sabah kahvaltısı ve akşam yemeği menüsü dahil hafta sonu konaklamalarında avantajlı fiyat tekliflerimiz mevcut.

Sizce sektör 2020 yılı öncesine ne zaman döner?

Sektörün, 2021’in ikinci çeyreği itibarıyla normal seyrine döneceğini öngörüyorum.

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange