Zeytinyağlı pırasa, kış mevsiminin olmazsa olmaz yemeklerinden biridir. En sevilen zeytinyağlı yemeklerin başında gelen pırasa, çok da sağlıklı bir yemektir. Eğer siz de hafif ve mevsimsel beslenmekten hoşlanıyorsanız, anne elinden çıkmış gibi bir zeytinyağlı pırasa tarifi için doğru adrestesiniz. Afiyet olsun!
Zeytinyağlı Pırasa
Malzemeler:
1 kg pırasa
2 adet havuç
2 yemek kaşığı pirinç
1 adet portakal
1 adet limon
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
Hazırlanışı:
1- Pırasaların dıştan iki kabuğunu soyup bol suyla yıkayın ve verev doğrayın.
2- Havuçların kabuklarını soyup pırasalara uyumlu doğrayın.
3- Bir tencereye yıkadığınız pırasa ve havuçları koyun. Pirinçleri yıkayıp üzerine ilave edin. Toz şeker ve tuzunu serptikten sonra zeytinyağı, taze sıkılmış portakal ve limon suyunu gezdirin.
4- Kısık ateşte pişirin. Servis etmeden önce üzerine çok az soğuk sıkım zeytinyağı gezdirin. Ilık ya da soğuk servis yapın.
Zeytinyağlı Pırasa Tarifinin Püf Noktaları
- Zeytinyağlı pırasa pişirirken mutlaka portakal ve limon suyu kullanmanızı öneririz. Hatta suyuna ek olarak çok az portakal ve limon kabuğu rendesi de ekleyebilirsiniz.
- Pırasalarınızı pişirirken çok fazla su eklememenizi öneririz.
- Pırasayı çok fazla pişirmemeye özen gösterin. Hafif diri kalması daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Zeytinyağlı Pırasa Kaç Kaloridir?
Bir porsiyon zeytinyağlı pırasa (200 gram) yaklaşık 114 kaloridir. İçerisinde 12.56 gram karbonhidrat, 2.72 gram protein, 5.46 gram yağ bulunmaktadır. Lif bakımından da oldukça zengindir.
Zeytinyağlı Pırasanında Ne İyi Gider?
Zeytinyağlı pırasanın yanında bulgur pilavı, şehriye pilavı veya kuskus pilavı yapabilirsiniz. Eğer içerisine pirinç koymak istemezseniz, pirinç pilavı da yapabilirsiniz. Ayrıca cacık da yanına çok yakışacaktır.
Zeytinyağlı Pırasanın Faydaları Nelerdir?
Soğan, sarımsak ailesinden olan pırasa; A, C, K vitaminleri, selenyum, demir ve potasyum mineralleri içeren bir sebze olması sayesinde bağışıklığı güçlendiriyor, prostat, mide, kolon kanseri başta olmak üzere birçok kansere karşı koruyor. İyi bir posa kaynağı olması zayıflamaya da yardımcı oluyor. Ancak gaz, şişkinlik gibi sorunlara yol açabileceğinden özellikle hassasiyeti olan kişilerin temkinli olması gerekiyor.