Yemek Kültürüne Dair Bunları Biliyor muydunuz?

by efe

MEYANELİ ÇORBA NASIL YAPILIR?

Meyaneli çorbalar tereyağında kavrulmuş unun üzerine sıvı kıvamda bir malzemenin (et suyu, süt, sebze suyu, su) eklenmesiyle yapılır. Öncelikle çorba malzemesi yenecek kıvamda haşlanır, kaynar sıcaklıkta tutulur. Temiz bir tencerede tereyağı eritilir. Üzerine un koyulur, pembeleşene kadar kavrulur. Kavrulmuş un ateşten alınır, 1-2 dakika dinlendirilir. Kaynar sıcaklıktaki çorba malzemesi eklenir. Yumurta teliyle iyice çırpıldıktan sonra ateşe oturtulur. Kaşıkla sürekli karıştırılarak kaynatılır.

EMILE ZOLA VE LAHANA

Ünlü Fransız yazar Emile Zola, ‘Paris’in Karnı’ adlı kitabında lahana çorbasını şöyle anlatır: “Kaldırımın köşesinde, lahana çorbası satıcısının etrafında müşteriler geniş bir halka oluşturmuştu. Deliklerinden soluk ışıltılar yayan alçak ocağın üzerindeki, çorbayla dolu kalaylı demir kovadan duman tütüyordu. Elinde kepçeyle bir kadın, bezle kaplı sepetten ince ekmek dilimleri alıp sarı kâselere çorba koyuyordu. (….) Fakat bu lahana çorbası acuzesi berbat kokuyordu. Müşterilerin, ürkek hayvanların bakışlarıyla, tek kelime etmeden boşalttıkları bu dolu kâselerden rahatsız olan Florent kafasını çevirdi.”

BALIKLAR DERİN DONDURUCUDA NE KADAR SAKLANIR?

Hamsi, sardalye gibi küçük balıklar derin dondurucuda 3 ay saklanabilir. 3-4 adedi 1 kilo kadar gelen çipura, lüfer gibi balıklar için saklama süresi 5-6 ayı bulabilir. 1 kilodan büyük balıklar içinse ideal saklama süresi 6 ile 8 ay arası olabilir. 25 derecelik deep-freeze’lerde bu süre yaklaşık yüzde 50 oranında artar.

OSMANLI MUTFAĞINDA PİLAV

15. yüzyıldan itibaren Osmanlı mutfağında rastlanan ve pek çok çeşidi hazırlanan pilav, en çok pişirilen saray ziyafet yemeklerinden biriydi. Sebze ya da baharatlarla dane-i sarı, dane-i yeşil, dane-i kırmızı gibi renkli çeşitleri hazırlanır; içine konulan et, tavuk, balık ve çeşitli sebzelerle envai türü yapılırdı.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Secured By miniOrange