2021’de hayatımıza girecek 4 yenilik
Salgın, beraberinde getirdiği tüm kısıtlamalarla devam ederken, 2020 yılını da geride bıraktık. 2021’de pek çok alanda olduğu gibi gastronomide de hiçbir şey eskisi gibi olmayacak! Bakalım 2021’de bizi neler bekliyor?
2020 yılı hiç beklemediğimiz kadar zorlu geçti. Tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerden biri de yeme içme sektörüydü. Alıştığımız, bildiğimiz düzen değişti, yerini ‘yeni normal’ler aldı. Ve ne yazık ki eski günlere dönüş o kadar da kolay olmayacak gibi görünüyor. 2021 yılında eskiye göre yeme içme alışkanlıklarının değişeceğini söylemek hiç de yanlış olmaz. 2020 yılında yaşadıklarımızdan sonra insanların işleri ve hayatları tehlikedeyken, ‘popüler’ yeme trendleri veya malzemelerin radarımızdan çıkacağını görüyoruz. Uluslararası yiyecek ve danışmanlık şirketi Baum + Whiteman’ın yeme içme sektöründe büyük değişiklikler olacağına ilişkin öngörüleri yukarıda söylediklerimizi kanıtlar nitelikte…
Daha az restoran olacak
Kötü haberle başlayalım, artık daha az restoran göreceğiz. Sektörün eskiye dönmesi biraz zaman alacak. 2022’den önce fast-food, arabayla gel-al, evlere servis hizmeti veren yerler ayakta kalırken keyifle oturduğumuz restoranların toparlanması 2024 ve sonrasını bulacak.
Ünlü şefler bile birçok restoranın kapanması (daha birçoğu yolda) üzerine yüksek kiralı büyük yerler yerine, düşük kiralı yerler veya arkadaşlarının sahip olduğu restoranların mutfakları gibi yerleri tercih edeceklerini açıklıyorlar. Pahalı ve gösterişli tabaklar yerine hamburger gibi iyi hissettiren, kolay ve geleneksel yemekleri tercih edecekler.
Sonunda, yüksek meblağlı menülere sahip az restoran kalacak. Fakat bu, çok da kötü bir şey değil; çünkü daha az insanın fazla para ödeyerek dışarıda yemeğe çıkması sonucunda yemek sektörü iş modelini yenilemek zorunda kalacak ve gerekli olan denge geri gelecek. Cinsiyet, ırk ve klas ayrımcılığının azalması çerçevesinde maaşlar eşitlenecek ve yükselecek.
İnsan teması azalacak
Maalesef 2021 yılında dışarıda yemek yemek eskisi gibi rahat ve kolay olmayacak. Özellikle açık büfeler ve ortaya söylenen paylaşımlık tabaklara bir süreliğine elveda diyeceğiz. Onun yerine teması engelleyen QR kodları ve dokunmadan kredi kartı ile ödenen hesaplar hayatımıza girecek. Gerek kendi içeceğini kendin koyma, gerek herkesin ayrı tabağının olması, aynı anda belli kişi sayısının oturabilmesi veya daha çok paket servis elemanı görmemiz; bunların hepsi müşteriyle hizmet sağlayanın ilişkisini ve hatta aynı masada oturan kişilerin bile temasını azaltan uygulamalar olacak.
2021’de restoranları iki zorlu mücadele bekliyor: Faaliyetini devam ettirebilmek ve sağlık kurallarını çiğnemeden müşterilerine sıcak, mutlu bir sosyal tecrübe yaşatmak.
Evde yenen yemekler artacak
2021 yılında evde pişirilen yemeklerin ve verilen davetlerin sayısı; restoran yasağından, sağlık korkusundan veya para tasarrufu gibi sebeplerden artacak. İnternet üzerinden bakılan tariflerin sayısı, eve söylenen yemekler, içecek ve atıştırma tüketiminin de artacağı öngörülüyor. Evde ve mutfakta geçirilen zamanın fazlalaşması, özellikle restoranların zorunlu kapanması, çoğu restoranın üretimini soğuk mezelere çevirmesine veya evde birleştirebileceğimiz karışımlar yapılıp satılmasına sebep oluyor. Yemek kitleri, baharat-malzeme-tarifin verilip evde hazırlanacak yemekler veya sadece pişirmesinin yapılmadığı önceden hazırlanmış paketlerin satışı gittikçe artacak gibi görünüyor.
Ziyan edilen yemeklere karşı savaş
Arta kalan yemeklerin başka bir şekilde değerlendirilerek ziyan edilmemesi ve sıfır atık projesi son yıllarda önem verilen bir konu haline geldi. Bunun için şef Massimo Bottura ve Jose Andres’e teşekkür etmeliyiz. Artık daha fazla ailenin ve yalnız yaşayanların evde yemek pişiriyor olması sebebiyle hem ahlaki hem de finansal açıdan atıkların değerlendirilmesi konusuna dikkat çekilmesi gerekiyor. Restoran ve oteller de salgın zamanında bu konuya dikkat çekerek sıfır atık oluşması için gerekli çalışmalara başladılar. 2021 yılında bu konunun daha da önem kazanacağına dikkat çeken Baum+Whiteman ziyan edilen atıklara karşı savaşmak için yeni uygulamaların da ortaya çıkacağını belirtiyor.