Koronavirüs salgını kafe modellerini de değiştirecek. Starbucks, ABD ve Kanada’daki 400 şubesini kapatıp yerlerine al-götür hizmet verilen yeni şubeler açmayı planlıyor. Dünya genelinde 30 bini aşkın şubesi bulunan ve salgın döneminde kapalı kaldığı için gelirleri ciddi ölçüde gerileyen şirket, kafe modelini değiştirecek.
ABD’nin dünyaca ünlü kahve zinciri Starbucks, Çin’de hızla yayılan koronavirüs salgını nedeniyle şubelerinin yarısının kepenk kapatacağını açıkladı.
Starbucks yönetiminden yapılan açıklamada, kararın hem personelin hastalıktan korunması hem de Çin hükümetine destek için alındığı belirtildi. Amerikan devinin ABD›nin ardından en büyük ikinci pazarı olan Çin’de 4 bin 300 şubesi bulunuyor.
2020 yılının ilk çeyreğinde beklenenden daha iyi bir performans yakalayan firma, yıllık kâr tahminlerini yükseltmeyi planlıyordu. Fakat virüsün neden olduğu ülkedeki gelişmeler nedeniyle küresel projeksiyonlarını değiştireceğini açıklamıştı.
Starbucks, Çin’deki ilk şubesini 1999’un ocak ayında açmıştı ve Çin satışları şirketin küresel gelirinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor.
Salgın nedeniyle dünya çapındaki mağazalarında satışların yarıya düştüğü Starbucks, ABD ve Kanada’nın çeşitli eyaletlerindeki yaklaşık 10 bin şubeden 400’ünün önümüzdeki 18 ay boyunca kapalı kalacağını açıkladı.
Devam eden salgın nedeniyle bu çeyrekte satışlardan yaklaşık 3,2 milyar dolar kaybedeceği belirten ABD’nin Seattle merkezli ünlü kahve mağazalar zinciri, bu sayede krizden en az zararla çıkmayı hedefliyor.
Ayrıca şirketin yeni açılan şubelerinden yaklaşık 50’sinin de yalnızca arabaya servis ve elden teslim şeklinde hizmet vereceği söylendi.
Starbucks, piyasa koşulları nedeniyle her yıl yaklaşık 100 mağazasını kapatıyor. Koronavirüsün görüldüğü bu sene ise özellikle Çin’deki mağazalarında büyük zarar açıklayan şirket, mevcut durgunluktan toparlanmak adına sene sonuna kadar kapalı kalacak şube sayısını artırmayı düşünüyor.
Şirket, ABD ve Kanada’da hangi şubelerin kapalı kalacağı bilgisini paylaşmadı. Fakat Starbucks CEO’su Kevin Johnson yaptığı basın açıklamasında, bu mağazaların üniversite kampüsleri ya da alışveriş merkezlerindeki gibi ‘yüksek sosyal toplanma yerlerinde’ olacağını söyledi.
400 şube kapanıyor
ABD merkezli kahve zinciri Starbucks, önümüzdeki 18 ay içinde ABD ve Kanada’daki yaklaşık 400 şubesini kapatmayı planladığını açıkladı. Koronavirüs salgını nedeniyle büyük gelir kaybı yaşayan şirket, kafe modelinde de değişikliğe gidecek ve Kuzey Amerika’da sadece al-götür hizmet veren yaklaşık 300 yeni şube açacak. Dünya genelinde 30 bini aşkın şubesi olan şirketin Türkiye’de de 434 şubesi bulunuyor.
Salgın, dönüşümü hızlandırdı
Şirket, CNN’e gönderdiği e-postada, mevcut durumda ABD’deki yaklaşık 15 bin şubesinde satışların yüzde 80’inin al-götür şeklinde olduğunu belirtti. Bir Starbucks sözcüsü, “Zaten gelecekteki şubelerin nasıl olacağı üzerine düşünüyorduk, salgın aslında planlarımızı hızlandırmamızı sağladı” dedi. Starbucks, böylece şubelerde insan yoğunluğunu da sınırlandırmayı planlıyor. Şirketten yapılan açıklamada, ABD’de her büyük kentte geleneksel şubeler ile al-götür şubelerinin karışımının olmasının planlandığı belirtildi. Şirket, üçüncü mali çeyrekte, gelirlerinin bir önceki yılın aynı dönemine göre 3,2 milyar dolar azalmasını öngörüyor. Starbucks, ABD’de şubelerinin yüzde 95’ini yeniden açtığını duyurdu. Mayıs ayında şirketin satışları yüzde 43 düştü.
2030 yılına kadar karbon emisyonunu yarıya düşürmeyi hedefliyor
Dünyanın en büyük kahve zinciri Starbucks, 2030 yılına kadar karbon emisyonunu yarıya düşürmeyi hedefliyor. Starbucks CEO’su Kevin Johnson yaptığı açıklamada, şirketin çevre korumasıyla ilgili yeni hedeflerini duyurdu. Plastik veya karton kaplarda içecek servisi ile ünlü şirket, su ve atık yönetimini geliştirmek, tek kullanımlık kapları azaltmak ve daha fazla bitkisel ürün sunmak istiyor. 2030 yılına kadar şirketin faaliyetlerinin ve tedarik zincirinin karbon emisyonlarının yanı sıra mağazalar veya depolar tarafından üretilen atıkları da yarıya kadar indirme hedefi bulunuyor.
Daha fazla bitkisel ürün
Sütlerinde ve diğer ürünlerde süt yerine daha fazla bitkisel ürünler kullanmaya başlayan grup, ayrıca kahve üretimi için tüketilen suyun yüzde 50’sini daha iyi kullanmak istiyor. Çevre kirliliğinde en büyük payın sahibi plastiklerin yasaklanması bir süredir ülkelerin ve şirketlerin gündeminde. Starbucks, 2020 yılı itibarıyla plastik çubukların kullanımını tamamen kaldırdı. Bu uygulama sayesinde dünya genelinde yılda 1 milyardan fazla plastik pipet kullanımını engelliyor.
Artan tüketici baskısı
Diğer büyük şirketler gibi Starbucks da çevresel etkiler konusunda tüketiciler ve yatırımcıların artan baskısı ile karşı karşıya. 2030 yılına kadar karbon ayak izinin negatif olacağına söz veren Microsoft gibi şirketler değişimi başlatmaya çalışıyor. Microsoft, önümüzdeki 10 yıl içinde ‘karbon negatif’ şirket olma hedefini açıklamış ve çevreye duyarlı teknolojilerin geliştirilmesine yardımcı olmak için 1 milyar dolar yatırım yapacaklarını duyurmuştu.
Yeni hedeflerin kolay olmayacağını itiraf eden Kevin Johnson, 2008 yılında geri dönüşüm için alınan hedeflerin tümüyle yerine getirilemediğini, bu konuda farklı bir yaklaşıma ihtiyaçları olduğunu belirtti.