Bir Güneydoğu Klasiği: Mırra

by selenay

Mırra, Arap coğrafyasına özgü ve birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. Çok acı bir kahve olması sebebi ile ufak fincanlarda servis edilir.  

Peki mırra hangi kahve çekirdeğinden hazırlanır diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Cevabını hemen verelim: Mırra için özel bir kahve çekirdeği yok. Mırranın hazırlanmasında en önemli kısım kaynatma evresidir. Kaynama süresi, bilinen yöntemlere göre çok uzundur, belli aşamalarda kahvenin telvesi ayrılıp karışıma su eklendikten sonra devam edilir. Birkaç kez demlenerek yapılan mırranın yapımı tahmin edebileceğiniz gibi biraz zahmetli. Öyleyse gelin,  mırra nasıl yapılır, mırra nasıl içilir sorularını cevaplayalım.

Mırra Nasıl Yapılır ?

Önce çiğ (yeşil) halde bulunan kaliteli kahve çekirdekleri iyice kavrulur.  Sonra ağaçtan yapılmış dibek adı verilen bir havanda çok incelmemesine dikkat edilerek dövülür. Ardından “gümgüm” adı verilen büyük bir cezvede 2 saat gibi bir süre boyunca kaynatılır. Bu uzun süre sonunda kahve, telve kıvamına gelince telvenin üstünde oluşan şerbet adı verilen kalın sıvı süzülür ve kahvenin geri kalanı güğüm benzeri “mutbak” adı verilen bir kaba aktarılır.

Üzerine tekrar kahve ve su eklenerek yeniden kaynatılır ve tüm bu işlemler kahve pekmeze benzer bir kıvama gelene kadar tekrarlanır.

Böylelikle uzun süre saklanabilen ve tekrar kullanılabilen mırra hazır olur ve şişelere aktarılır. İkram edileceği zamansa ısıtılıp ibriklere konulur ve kulpsuz fincanlarda servis edilir.

Püf noktası: Mırranın önemli detaylarından biri ise, çok acı ve sert bir kahve olmasına rağmen mutlaka şekersiz içilmesi önerilir. (Güzel koku ve aroma vermesi için kakule eklenebilir.)

Nasıl İçilir ?

Yapımı ustalık isteyen mırrayı içmenin de bir adabı var. “Ağa içeceği” olarak bilinen mırra sadece düğünlerde, cenaze evinde, sünnet ve bayramlar gibi özel günlerde servis edilir. Servis ederken yaşça büyükten küçüğe doğru verilir.

Geleneksel olarak kulpsuz, küçük bir fincanla veriliyor ve fincan yarısına kadar doldurulur tek seferde içilir. Çok daha ilginci, mırrayı içtikten sonra masaya fincan bırakılmaz. Mırra bittikten sonra kahve servisini yapan kişiye geri vermelisiniz. Hatta eğer fincanı masaya ya da yere bu şekilde bırakırsanız geleneklere göre şunlardan birini yapmanız beklenir:

Fincanı altınla doldurmak, kahveyi servis edenle evlenmek,

Kahveyi servis edeni evlendirmek,

Kahveyi servis edenin çeyizini düzmek…

İşte bu yüzden siz siz olun mırra fincanını servis eden kişiye geri vermeye özen gösterin! Ardından servis eden kişi de bu fincanı alır ve ağzını silip içine mırra doldurarak sıradaki kişiye verir. Eğer daha fazla mırra içmek istemiyorsanız fincanı ters çevirerek ikram edene vermelisiniz. Yoksa sorulmadan ikram devam edecektir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange