Mevsiminde Beslenme Takvimi – Temmuz / Ağustos

by selenay

Mevsiminde, taze ürünlerle beslenmek sağlıklı kalmanın ilk şartlarından. Toprağın ve denizin bize sunduğu tüm güzelliklerden en doğru biçimde yararlanmak için doğanın sesine kulak vermek gerek…

Balık ve deniz ürünleri

Sardalye

Temmuz demek sardalyenin mevsimi gelmiş demektir. Bu küçük balık ağustos ayında da çok lezzetli oluyor. Kalsiyum ve omega 3 deposu sardalyenin sağlığımıza faydaları saymakla bitmiyor. Izgarası, pilakisi, buğulaması, kâğıt kebabı yapılıyor.

Istakoz

Temmuz ayı, hem tatlı hem tuzlu suların diplerinde yaşayan omurgasız deniz canlısı ıstakozun en lezzetli olduğu aylardan. Boyutuna göre pişirme şekli değişse de genel olarak suda haşlama, ızgara ya da buğulama şeklinde pişiriliyor.

Palamut

Çingene palamudunun en lezzetli zamanı ağustos ayı. Yağsız olduğu için ızgaraya pek yakışmasa da pilakisi enfes oluyor. Mehmet Yaşin’in tarifini mutlaka deneyin: Çingene palamutları dilimlenir, tepsiye dizilir. Üzerine sarımsak, domates, taze soğan, maydanoz, zeytinyağı, tuz, karabiber, kesme şeker konulup 180 derece ısınmış fırında 20 dakika pişirilir.

Çipura

Yazın son ayı ağustosun ikinci yarısından itibaren havalar hafiften serinlemeye başladıkça çipura da yağlanıyor, tadına doyulmuyor. Izgara için ideal büyüklük 250-350 gr arası olan çipuranın buğulama ve çorbası için her boyu kullanılabiliyor. Bu lezzetli balığın tadına tam varmak için ızgara veya fırında pişirmeyi tercih edin.

Sebze – meyve

Domates

Sera domatesi yılın 12 ayı bulunabiliyor ama mis gibi kokusuyla tarla domatesinin yerini hiçbir şey tutmuyor. Yaz aylarında, ülkemizde yetişen çeşit çeşit tarla domateslerinden tatmanın, yemekleri onlarla lezzetlendirmenin tam zamanı.

Salatalık

Salatalığı diğer sebzelerden ayıran en önemli özelliği çok daha sulu olması. Bu da yaz aylarında bol yetişen bu sebzeyi bol tüketmemiz için önemli bir neden. İçerisinde sağlığımız için önemli vitamin ve mineralleri barındırıyor.

Sivribiber

Hem acısı hem tatlısı bulunan sivri biber domates ve salatalıkla birlikte harika bir üçlü olarak yaz sofralarında yerini alıyor. Ayrıca ister domates sosu ister sarımsaklı yoğurtla hazırlanan kızartması da yine yaz klasikleri arasında. İçeriğindeki vitamin ve mineraller onu sağlık açısından da değerli kılıyor.

Patlıcan

İşte yaz aylarının açık ara en sevilen sebzesi… Lezzetli yaz patlıcanıyla karnıyarıktan imambayıldıya, patlıcan oturtmadan şakşukaya pek çok yemek ve meze yapılıyor. Kebaptan böreğe, çorbadan pilava her yemeğe yakışıyor.

Taze fasulye

“Bir zeytinyağlı fasulye olsa da yesek” dediğimiz, yolunu gözlediğimiz taze fasulyenin tam zamanı. A vitamini ve magnezyum bakımından zengin olan bu sebzenin özellikle zeytinyağlısı çok lezzetli oluyor.

Kiraz

Yaz aylarının en sevilen meyvelerinden kiraz, antioksidan, A ve C vitaminleri ile potasyum kaynağı. Demir içermesi nedeniyle kan yapımını desteklerken yüksek lif içeriği sayesinde de sindirim sorunlarının önüne geçilmesine katkıda bulunuyor. Uzmanlar bu sağlıklı meyveyi günde bir porsiyon (10-12 adet) olarak tüketebileceğimizi söylüyor.

Şeftali

Yüksek potasyum içeren sarı meyveler grubunda yer alan şeftali, aynı zamanda yüksek lif içeriğine de sahip. 1 küçük boy şeftali 1 porsiyon meyveye denk geliyor. Kompostosu ve reçeli yapılıyor, tart, turta gibi tatlılara çok yakışıyor.

Kavun

Tüm sarı meyveler gibi önemli bir potasyum kaynağı olan kavun, yazın sevilerek tüketilen meyvelerden. Antioksidan özelliğe sahip A ve C vitaminlerinden zengin olan bu lezzetli meyve yüksek oranda su içermesi sayesinde yaz aylarında terle birlikte oluşan sıvı kaybının dengelenmesine de yardımcı oluyor. 

Karpuz

Yaz denildiğinde akla ilk gelen meyve kuşkusuz karpuz. Sıcak havalarda şöyle buz gibi bir dilim karpuzun yerini ne tutabilir ki! Ama uzmanlar, özellikle şeker hastaları ve kilo vermek isteyenleri karpuzu ölçülü tüketmeleri konusunda uyarıyor.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange