Koyun ve dana eti arasındaki 8 fark

by Basak Oksak

 1. Enerji değerleri çok farklı

Koyun ve dana etinin sahip olduğu enerji değeri; hayvanın beslenme koşulları, yaşı veya yaşadığı ortama göre değişiklik gösterebiliyor. Az yağlı bir türü ele aldığımızda, koyun eti dana etine göre daha yüksek enerji değerine sahip. Koyun eti içeriğindeki yağ kapasitesinden dolayı enerji değerini yükseltiyor ve 100 gram dana eti ortalama 150 kalori içerirken, aynı gramajda koyun eti 250 kalori içeriyor. Ancak bu, koyun eti tüketilmemesi gerektiği anlamına da gelmiyor. Obezite, fazla kilo, kalp damar rahatsızlığı, yüksek kolesterol gibi sağlık problemleri olanların koyun etine göre dana etini daha sık tercih etmeleri önerilebilir.

2. Kolesterol miktarları şaşırtıcı 

Ortalama 100 gr dana ve koyun eti karşılaştırıldığında; dana eti 90 mg kolesterol içerirken, koyun eti 70 mg kolesterol içeriyor. Kolesterol düzeyi yüksek olanların koyun, dana eti, tavuk ve balığı dönüşümlü kullanmalarında ve et tüketim miktarında ortalama 100-120 gramı geçmemelerinde birçok fayda var.

3. Yağ oranları incelendiğinde

Az yağlı bir koyun etinde dana etine göre daha fazla doymuş ve doymamış yağ bulunuyor. Omega-6 gibi faydalı doymamış yağ içeriğiyle faydası dana etinden daha ön plana çıkarken, doymuş yağ içeriğindeki yükseklik nedeniyle de dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Dana etiyle dönüşümlü haftada 1-2 kez 100 gram civarında tüketilebilir. Ortalama 100 gram dana etinde 3.8 gram yağ bulunurken, koyun eti 17 gram yağ içeriyor.

4. En yüksek protein dana etinde

Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında, en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor.  Zira dana etinde 28 gram protein varken, koyun etindeki protein 17 gram. Dana eti özellikle büyüme ve gelişme çağında olan, gebelik dönemine girmiş, menopoz döneminde bulunan ve spor yapanlar için önerilebilir.

5. Demir eksikliği anemisine dikkat! 

Et türlerinde yağ oranları yükseldikçe içeriğindeki kuru madde ağırlığı denilen mineral oranları düşüyor. Özellikle kadınlarda sık rastlanan demir eksikliği anemisinde, ete rengini veren demir bazlı bileşenden yaralanma oranı yükseltilmeli. Dana eti koyun etine göre içeriğinde daha fazla demir barındırıyor, yeşilliklerden oluşan limon ilaveli bir salata ile birlikte yararlılığı artırılabiliyor. 100 gram dana etinde 3 mg demir varken, koyun etinde 1.54 mg demir bulunuyor.

6. B  vitamini danada daha fazla 

B kompleks vitaminleri protein, yağ ve karbonhidrat gibi besin öğelerinin vücutta kullanılmasını sağlıyor. Ayrıca sinir ve sindirim sisteminden sağlıklı cilt, saç ve göze; yüksek kolesterolün düşürülmesinden karaciğere dek birçok görev üstleniyor. Isıya ve ışığa en dayanıklı vitaminler olup hayvansal kaynaklarda bulunuyorlar. Bu vitaminler dana etinde, koyun etine göre daha fazla miktarda yer alıyor.

7. Renk farkı var

Koyun eti, dana etinden daha baskın bir kırmızı renge sahip. Bunun nedeni ete rengini veren miyoglobin bileşeni. Miyoglobinin miktarı, hayvanın yaşına, cinsine, türüne, fiziksel aktivite düzeyine bağlı oluşuyor. Fakat uygun koşullarda bekletilmeyen ve parçalama işlemi sırasında serin bir yerde muhafaza edilmeyen hayvanda da bu bileşendeki kimyasal değişimler sonucu renkte koyulaşma meydana gelebiliyor. Parlak ve taze görünümünden ayrılarak kahverengiye dönen bir renk, hayvanın yaşlı olduğunun veya uygun koşullarda kesilip muhafaza edilmediğinin göstergesi de olabiliyor.

8. Dana etinin içeriği daha zengin 

Dana eti, koyun etine göre daha fazla sodyum, potasyum, kalsiyum ve fosfor içeriyor. Örneğin 100 gram dana etinde sırasıyla 8 mg kalsiyum, 80 mg sodyum ve 500 mg potasyum bulunurken; 100 gram koyun etinde 7 mg kalsiyum, 70 mg sodyum, 290 mg potasyum var. Kalsiyum, fosfor, sodyum ve potasyum özellikle kas ve sinir sisteminde önemli rollere sahip mineraller. 100 gramdaki miktarları karşılaştırıldığında dana etinin koyun etine göre daha ön plana çıktığı söylenebilir.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange