Hem tatlı hem sağlıklı

by efe

Kahvenin yanında şöyle tatlı bir şeyler olsa ama aynı zamanda sağlıklı ve lezzetli olsa… Bu tarifler özellikle vegan ve vejetaryenleri, glutensiz beslenenleri çok mutlu edecek…

Limonlu vegan kek

(Bu lezzetli keki pişirmeniz için ille de vegan olmanız gerekmiyor! Sağlıklı beslenmek istemeniz yeterli. Beyaz un yerine hindistancevizi unu, nohut unu gibi daha sağlıklı seçenekleri denemeye hazır mısınız?)

Malzemeler:

2 su bardağı hindistancevizi unu

2  yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu (nohut unu da kullanabilirsiniz)

1/2 su bardağı hindistancevizi yağı

1 su bardağı akçaağaç şurubu

1 su bardağı su

1 tatlı kaşığı karbonat

1 tatlı kaşığı vanilya esansı

3 yemek kaşığı limon kabuğu rendesi

2 yemek kaşığı limon suyu

1 yemek kaşığı elma sirkesi

Yapılışı:

1/4 su bardağı su ile öğütülmüş keten tohumlarını karıştırın. 5-7 dakika kadar bekletin. Yaş malzemelerle 3-4 dakika çırpın. Limon kabuğu ekleyin. Un ve karbonatı elekten geçirerek karıştırın. Dilediğiniz kek kalıbına, kalıbınızı yağladıktan sonra karışımı dökün. 170 dereceye ayarlı fırında, 45-50 dakika pişirin. Üzerini pudra şekeri ve hindistancevizi tozu ile süsleyebilir ya da aşağıda vereceğim sosu hazırlayıp üzerine dökerek servis edebilirsiniz. 1/4 hindistancevizi yağı ile 1/4 su bardağı akçaağaç şurubu ve 1 çay kaşığı kuru lavantayı orta ateşte pişirin. Kekiniz soğuduktan sonra soslayıp servis edin.

Unsuz espresso’lu kek

(Kek deyince içine ille de un girecek diye bir kural yok. Çikolata ve bademe eşlik eden espresso, kahve tutkunlarına lezzetli bir deneyim yaşatacak.)

Malzemeler:

4 yumurta beyazı

4 yumurta sarısı

75 gr şeker

175 gr tereyağı

200 gr çikolata

1 double espresso

75 gr doğranmış badem

Yapılışı:

4 yumurta beyazını,  şekerin yarısı ile mereng (beze) yapın, kenara alın. Tereyağını eritin, içine 1 double espresso, çikolata ve bademleri atıp karıştırın. Bir kenarda bekletin. Yumurta sarısı ve şekerin diğer kalan yarısını çırpın, çikolatalı karışımı buna ekleyin. Hazırladığınız merengiyi spatula ile yavaşça katlayarak karıştırın ve kalıba dökün. 170 dereceye ayarlı fırında 40 dakika pişirin.

Tahinli yulaflı kurabiye

(Bu tarifte rafine şeker yok, un yok, yağ yok. İster ara öğün olarak ister bir bardak sütle birlikte kahvaltı niyetine… Ya da kahvenizin yanında harika bir eşlikçi. Hepsi olur.)

Malzemeler:

150 gram yulaf

150 gram tahin

250  gram hurma

1 avuç badem, fındık veya ceviz

2 tutam deniz tuzu

Yapılışı:

Kuruyemişler hariç bütün malzemeleri hamur haline gelecek şekilde robotta çekin. Kuruyemişleri de ekleyip bir daha çekin. Bu tariften 12 porsiyon çıkıyor. Tepsiye dizin. Önceden 170 derece ısıtılmış fırına verin, 11 dakikada kurabiyeniz hazır.

Hindistancevizli minik toplar

(Raw-vegan ve gluten içermeyen bu tarifte rendelenmiş hindistancevizlerini mutlaka fırınlamak ya da kavurmak gerekiyor. Emin olun atıştırmalığınıza farklı doku ve lezzet katacak.)

Malzemeler:

3 su bardağı rendelenmiş hindistancevizi

1 çay kaşığı tarçın

Yarım  su bardağı tuzlu, kavrulmuş kaju ya da fındık

1/4 su bardağı hindistancevizi unu

1/4 su bardağı badem yağı

1 çay kaşığı vanilya

Yapılışı:

Öncelikle rendelenmiş hindistancevizini 150 derecede, 5 dakika fırınlayın. Daha sonra tüm malzemelerle blender’da birleştirin. Hamur toplanınca küçük toplar haline getirip 30 dakika buzdolabında beklettikten sonra servis edin. Önceden 170 derece ısıtılmış fırına verin, 11 dakikada kurabiyeniz hazır.

Tarifler ve fotoğraflar: Müge Güney

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange