Medipol Pendik Üniversite Hastanesi’nden Diyetisyen Gizem Gençyürek, “Çin ve Kore’de uzun yaşamın sırrı olarak tüketilen siyah sarımsak tam bir sağlık deposu. Beyaz sarımsağın siyaha dönüşmesi sırasındaki fermantasyon süreciyle içeriği zenginleşen siyah sarımsak, enfeksiyonu önler, mide ve karaciğeri korur, kolesterolü düşürür. Diyabet semptomlarını iyileştirici, dolaşım sistemi hastalıklarını önleyici etkiye sahip olan siyah sarımsak, hücre yenilenmesini sağlar, yaşlanmayı geciktirir” dedi.
Medipol Pendik Üniversite Hastanesi’nden Diyetisyen Gizem Gençyürek, bağışıklık kuvvetlendirici ve güçlü antioksidan özelliğiyle Çin ve Kore’de “Uzun Yaşamın Sırrı” olarak bilinen siyah sarımsağın faydalarına dikkat çekti. Beyaz sarımsağın siyaha dönüşmesi sırasındaki fermantasyon süreciyle besin içeriğinin zenginleştiğini vurgulayan Diyetisyen Gizem Gençyürek, şu bilgileri verdi;
“Normal sarımsağa göre çok daha yüksek antioksidan özellik gösterir. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Antiseptik ve antibakteriyel özellikleri ile bakteri ve virüs kaynaklı hastalıkların önlenmesinde ve tedavi edilmesinde oldukça etkili. Enfeksiyonları önler. Mide ve karaciğer koruyucudur. Kansere karşı koruyucudur. Kolesterolü düşürür. Diyabet semptomlarını iyileştirir. Alzheimer ve dolaşım sistemi hastalıklarını önleyici ve düzenleyicidir. Hücre yenilenmesini sağlar, yaşlanmayı geciktirir. Yorgunluğa iyi gelir.”
Yüksek Isı ve Nem Altında Bekliyor
Siyah sarımsağın üretilme aşamalarını anlatan Gençyürek, “beyaz sarımsağın yüksek ısı ve nem altında 60-90 güne kadar bekletilmesi ile üretilir. Tamamen doğal olan siyah sarımsağın üretimi sırasında hiçbir şekilde kimyasal madde veya katkı maddesi kullanılmaz. Siyah sarımsağın tadı, rengi, kokusu oluşumu sürecindeki fermantasyon sebebiyle değişir. Sarımsakta bulunan Allisin maddesi, bu fermantasyon esnasında sadece siyah sarımsakta bulunan S-Allilsistein maddesine dönüşür. Beyaz sarımsağa kokusunu veren bu madde olduğu için fermantasyon sürecinde bu maddenin azalarak S-Allilsisteine dönüşmesiyle koku ortadan kalkar” ifadelerini kullandı.
Beyaz Sarımsaktan Farkı Nedir?
Siyah sarımsağın, beyaz sarımsak tüketemeyenler için kokusu ve tadı ile bir alternatif olduğunu dile getiren Gençyürek, “Siyah sarımsağın kuru meyvelere (özellikle kuru erik) benzer bir tadı vardır. Bununla birlikte içeriğindeki besin değerleri yönünden beyaz sarımsağa göre çok daha üstündür” açıklamalarını yaptı.
Aşırı tüketimi hakkında uyarıda bulunan Gençyürek, sözlerine şöyle devam etti;
“Ağızda koku ve kötü tat bırakmaması sebebiyle günde 2 tane çiğnenerek rahatlıkla tüketilebilir. Bunun yanında yemeklerde, salatalarda hatta tatlılarda bile kullanılıyor. Aşırı tüketilmediği takdirde sağlık açısından bir zararı yoktur. Fakat düzenli ilaç kullananlar ile hamile ve emzirenlerin doktor onaylı kullanmasında fayda var.