UNESCO’nun ‘Yaratıcı Şehirler Ağına’ dahil edilerek adını tüm dünyaya duyuran Gaziantep, bu yıl ilk kez düzenlenen GastroAntep Festivali kapsamında üç günde 250 bin ziyaretçi ağırladı. 40 ülkeden katılımın olduğu festival boyunca, dünyaca ünlü Michelin yıldızlı şefler, Gaziantep’in sahip olduğu kültür, tarih ve gastronomi zenginliğini keşfetti.
Gaziantep’in artık uluslararası bir festivali var! Şehrin zengin mutfağı ile sahip olduğu kültür mirasını yerelden globale taşımayı hedefleyen Uluslararası GastroAntep Festivali, 20-22 Eylül tarihleri arasında düzenlendi. 40 ülkeden katılımcının yer aldığı festivalde Gaziantep, üç gün boyunca, 230 şef, yüzlerce profesyonel, onlarca gastronomi yazarı ile yaklaşık 250 bin ziyaretçi ağırladı.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep Geliştirme Vakfı’nın (GAGEV) ev sahipliğinde düzenlenen festivale Brezilya, ABD, Çin, İspanya, Kore, Azerbaycan, Meksika, Lübnan, İsveç, Almanya, İtalya, Belarus, Karadağ, Tunus, Slovenya, Malta, Belçika, Ukrayna gibi Avrupa’dan Amerika’ya, Asya’dan Afrika’ya beş kıtadan katılım vardı.
Yerli ve yabancı 230 şef katıldı
40’ı yabancı, 90’ı UNESCO şefi olmak üzere yerli yabancı toplam 230 şefin yer aldığı festivalde André Lima de Luca, Arda Türkmen, Christian Escriba, Cüneyt Asan, Ömür Akkor, Fatih Tutak gibi tanınmış şefler, 40’ın üzerinde sunum yaptı.
Dünyaca ünlü şefler festival kapsamında fıstık ve biber hasatlarına da katıldı. Şehrin sahip olduğu tarih, kültür ve gastronomi zenginliğini yerinde gören şefler, özellikle Gaziantep fıstığını kendi reçetelerine ekleyeceklerini söyledi. Şefler ayrıca Gaziantep yemeklerinin tadına baktılar, yöresel ürünleri kendi mutfaklarına nasıl ekleyebileceklerini de prova etmiş oldular.
Workshop’lar, paneller, sunumlar
Festivalin ikinci gününde, Gökmen Sözen’in moderatörlüğünde, ‘Türkiye Gastronomisinin Türkiye ve Dünyadaki Yeri’ adlı panel yaratıcı fikirler eşliğinde geçti. Panele Nicole Restaurant Executive Şefi Aylin Yazıcıoğlu, Mikla Restaurant Executive Şefi Cihan Çetinkaya, Neolokal Executive Şefi Maksut Aşkar ve Doğuş Turizm Grup Mutfaklar Direktörü Mehmet Gök konuk oldu. Yerel ürün kullanımından Türk gastronomisine yönelik projeler panelin öne çıkan konuları arasındaydı.
Festivalin en ilgi çeken etkinlikleri ünlü şeflerin sahne aldığı workshop’lar oldu. Örneğin Brezilyalı Uluslararası Barbekü Şefi André Lima de Luca’nın hazırladığı ‘fıstıklı salsa verde soslu kuzu ızgara’ kalabalık bir izleyici tarafından ilgiyle izlendi.
Arda Türkmen, GastroAntep Fest’te katılımcılara acılı ezmenin en leziz örneğini hazırlayarak püf noktalarını anlattı. Günaydın’ın sahibi Cüneyt Asan da düzenlediği workshop ile ziyaretçilere fıstıklı kebap hazırladı. 2016 Asia’s 50 Best Restaurants tarafından Asya’nın en iyi kadın şefi seçilen Margarita Fores, ‘Filipin Kültüründe Tavuk’ konulu workshop’u ile festivale renk kattı.
Ödüllü şefler hayran bıraktı
Yurtiçi ve yurtdışından birçok şefe ev sahipliği yapan UNESCO şehri Gaziantep’te Clou Restaurant’ın şefi Jonathan Berntsen, ‘Az Daha Fazladır’ adlı bir workshop gerçekleştirdi. Kopenhaglı şef, aldığı sayısız ödülle dünyanın önde gelen bir Michelin yıldızına sahip şeflerinden biri.
Dünyaca ünlü şef Pere Planaguma’nın ‘Yüksek Mutfaktan Yumuşak Maddeye’ konulu workshop’u da yoğun ilgi gördü. İspanyol şef kendi restoranı ROM’un yanı sıra Gastrocultura Mediterránea Akademisi’ne bağlı olarak Harvard Üniversitesi ve dünyanın çeşitli lokasyonlarında gastronomi etkinliklerinde akademisyen ve gastronomik danışmanlık yapan önemli bir isim.
Kısacası Gaziantep üç gün süren renkli bir festivale ev sahipliği yaptı. Birbirinden ünlü ve başarılı, yerli ve yabancı şefleri ağırlarken, hem lezzete doydu hem de kendi lezzetlerini dünyaya tanıttı.