Denizden gelsin, sofralar şenlensin

by Basak Oksak

Tam denizin kokusunu daha çok hissederek güneşin keyfini çıkaracağımız döneme av yasaklarının denk geliyor olması ne büyük şanssızlık değil mi? Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde tazesi daha cazip olsa da en sağlıklı hayvansal gıdalardan olan balık ve deniz ürünleri uzun zamandır mesafeli durduğumuz dondurulmuş haliyle artık daha da çeşitlendi. Böylece denizin nimetlerinden 12 ay boyunca faydalanabiliyoruz…

Tarhanalı hamsi fileto

Malzemeler:

2 adet tatlı patates

4-5 dal maydanoz

1 kabak (dilimlenmiş)

1 patlıcan (dilimlenmiş)

3 yemek kaşığı tarhana

Tuz

Karabiber

4 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Tatlı patatesleri küp şeklinde doğrayıp fırınlayın, kabak ve patlıcanla birlikte biraz tuz ve zeytinyağı ekleyin. 180 derecede kızartın. Tatlı patatesin bir kısmını doğradığınız maydanozla ezip 1 yemek kaşığı tarhana ekleyerek püre yapın. Tavaya yağ koyup hamsilerin arasına patates püresini yerleştirin ve 3’er dakika kadar pişirin. Üzerine biraz tarhana serpebilirsiniz. Son olarak tabağa ızgara sebzeleri yerleştirip hamsileri dizin ve servis yapın.

Biliyor muydunuz?

Türk mutfağının yöresel ürünlerinden tarhana, henüz hak ettiği değeri bulmadı, mutfaklarda yeterince kullanılmıyor. Oysa bu besleyici ve lezzetli malzemeyle yapabileceklerimizin sayısı neredeyse sınırsız…

Mantis karidesli renkli salata

Malzemeler:

6 adet mantis karides

150 gr siyah fasulye (haşlanmış)

1 mango (doğranmış)

2 dilim ananas (doğranmış)

1 salatalık (doğranmış)

1 avokado (doğranmış)

1 yeşil lime rendesi

1 limon suyu

Tuz

3 yemek kaşığı zeytinyağı

Yapılışı:

Karidesleri biraz tuz eklenmiş kaynayan suya koyup 10 dakika haşlayın. Diğer malzemeleri bir araya getirip hepsini karıştırın. Sıcak yaz günlerinde içinizi serinletecek çok lezzetli bir salata olacak.

Biliyor muydunuz?

Mantis karides dünyanın en güçlü canlısı olarak biliniyor. 360 derece gören gözleri tam 100 bin rengi algılayabiliyor. Diğer kabuklu deniz ürünleri kadar faydalı ve lezzetli. Ayrıca kabukları ile pişirdiğinizde denizin kokusunu ve tadını hissediyorsunuz.

Deniz salyangozlu tart

Malzemeler:

75 gr tereyağı

100 gr siyez unu

100 gr siyez ezmesi

Tuz

1 yumurta

Yapılışı:

Tüm malzemeyi yoğurup kalıba yerleştirin. Dolapta biraz dinlendirirken fırını 160 dereceye ayarlayın. Üzerine çatalla birkaç delik açtıktan sonra 35 dakika pişirin.

Bu arada ayrı bir kapta aşağıdaki malzemeleri karıştırın:

2 yumurta

100 gr labne peyniri

1/2 süt kreması

1 tatlı kaşığı kurutulmuş fesleğen

2 yemek kaşığı parmesan peyniri

1 yemek kaşığı siyez ununu

Fırından çıkardığınız tartı soğutup karışımı üzerine dökün. Dondurulmuş 10-12 adet salyangozu, tuz eklenmiş suda 10 dakika kadar haşladıktan sonra tencereden alıp tartın üstüne yerleştirin. Aralarına da defne yaprağı ekleyin. Fırında 40 dakika kadar pişirin.

NOT: Tart benim en sevdiğim sıcak başlangıçlardan. Ana yemek et de olsa deniz mahsullerini başlangıçta kullanmayı seviyorum.

Biliyor muydunuz?

İşte mesafeli durduğumuz bir kabuklu daha. En çok ihracatı yapılan ürünlerden. Ayıklanmış salyangozlar -40 derecede şoklanarak paketleniyor. Protein değeri bilindiğinden Akdeniz, Asya ve Afrika ülkelerinde çok tüketiliyor. Yüksek protein, düşük yağ oranı, potasyum, fosfor ve tabii ki omega 3 deposu. İçindeki lektin maddesi kanserli hücrelerle savaşıyor. Kolajen ve elastin maddesi ise kemik sağlığı için önemli.

Kuru fasulyeli akivades

Malzemeler:

1/2 kg akivades

200 gr kuru fasulye (haşlanmış)

5-6 adet kurutulmuş domates

1 dal kereviz sapı (doğranmış)

2 defne yaprağı

Tuz

Zeytinyağı

Yapılışı:

Tencereye haşlanmış kuru fasulye, kereviz sapı, defne yaprağı, tuz ve zeytinyağı koyun. Üzerini geçecek kadar su ekleyip bir taşım kaynatın. Daha sonra üzerine kum midyelerini koyup ağızları açılana kadar 5-8 dakika daha bekleyin. Tencereden alıp sıcak sıcak servis edin.

Not: Güçlü bir yemek olduğundan yanında güzel bir yeşil salata yeterli olur. Açılmayan midye varsa onu servis etmeden önce tabaktan ayırın.

Biliyor muydunuz?

Biz onu kum midyesi olarak biliyoruz. Akivades, Ege ve Marmara Bölgesi’nde daha çok çıkıyor. Türkiye’den Avrupa’ya en çok ihraç edilen kabuklulardan. Maalesef ki bizde çok tüketilmiyor. Belki sevdiğimiz kuru fasulye ile buluşturursam mutfağımızda yer veririz diye düşündüm. Bakalım beğenecek misiniz?

Fırında yabani pirinçli sübye

Malzemeler:

100 gr yabani pirinç

(1 saat suda beklemiş)

1 kırmızı biber (doğranmış)

1 soğan (doğranmış)

3 diş sarımsak

2 defne yaprağı

100 gr bezelye

3 yemek kaşığı

3 dal taze kekik (1 tatlı kaşığı kurutulmuş kekik) zeytinyağı

Tuz

1 adet sübye

Yapılışı:

Soğanı ve sarımsağı 2 yemek kaşığı zeytinyağında yumuşayana kadar pişirin. Yabani pirinci kekik ve defneyle, üzerini geçecek kadar suda yarı pişmiş olacak şekilde bir taşım kaynatın. Daha sonra fırına dayanıklı bir kaba yabani pirinci, bezelyeyi, kırmızı biberi ve 3 yemek kaşığı zeytinyağını, tuzunu da ekleyerek yerleştirin. Üzerine çözülmüş sübyeyi ilave edin. 1/2 bardak sıcak suyla 45 dakika kadar pişirin. Renkleri netleştirmek için biraz bezelye ve kırmızı biber ayırıp son 10 dakika üzerine ekleyin.

Not: Kolay servis için pişirmeden sübyeyi dilimleyebilirsiniz.

Biliyor muydunuz?

Görüntüsünün aksine lezzetli bir deniz canlısı olan sübyenin ızgarası, dolması, tavası, güveci muhteşem oluyor. Sübyenin mürekkebi kalamarınkinden daha koyu renkli olduğu için özellikle Avrupa’da sevilerek tüketiliyor. Çinko, magnezyum, bakır, selenyum, B12 vitaminleri içeriyor.

Sebzeli kalamar steak

Malzemeler:

2 adet kalamar tüp

(4’er parçaya ayrılmış)

1 limon suyu

3 yemek kaşığı zeytinyağı (tuzla marine ederek dolapta çözün)

4 adet kuşkonmaz

5-6 adet istiridye mantarı

Akdeniz yeşillikleri

2 dilim ananas

Çeri domates

Yapılışı:

Izgara döküm tavada tüm sebzeleri kızartın. Tabağa salata ve sebzeleri dizdikten sonra kalamarları yumuşayana kadar 10 dakika kadar pişirin. 1 limon suyu, 3 yemek kaşığı zeytinyağı ve 3 yemek kaşığı elma sirkesini karıştırarak salata sosunu hazırlayın. Salatanın üzerine gezdirin.

Biliyor muydunuz?

Kalamar kızgın tavada pişerken kıvrılacak ve küçülecek. Fazla piştiğinde lastik gibi olacağından harlı ateşte ve 10 dakikadan fazla tutmayın.

Karadeniz alası sarma

Malzemeler:

1 paket  füme Karadeniz alası

1/2 paket soya filizi

1 adet kabak

(şerit halde doğranmış)

1 adet havuç

(şerit şeklinde doğranmış)

1 adet avokado (doğranmış)

1 limon suyu

4-5 dal frenk soğanı

Tuz

Yapılışı:

Streçi iki kat yapıp fümeyi paketinden çıkarıp parçalamadan üzerine yerleştirin. Üzerine tüm sebzeleri dizip limon suyunu gezdirin, tuzu serpin. Dikkatlice streç yardımı ile sarıp keskin bir bıçakla dilimleyin.

NOT:  Karadeniz alası yerli somon füme diye biliniyor ama bence hakkını teslim edip kendi adıyla anmamızın zamanı geldi.

Biliyor muydunuz?

Fümenin yumuşak dokusu ve güçlü tadı sebzelerle çok uyumlu ve sağlıklı oldu. Mutlaka siz de deneyin. Üzerine soya sosu yerine balsamik hatta nar ekşisi de ekleyebilirsiniz.

Yazı ve tarifler: Pelin Bilgiç

Fotoğraf: Altan Aykan

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange