Beyazıt’ta kahve yanı lezzetlerin tarihi noktası: Day Day Pastanesi

by Basak Oksak

İstanbul’un Tarihi Yarımada bölgesi; tarih boyunca turizmin can damarı olduğu kadar yeme içme mekânları açısından da her dönemde ilgi gören yerlerden biri olmuştur. Kahve yanı lezzetlerin adresi de bölgedeki en eski pastanelerden biri olan Day Day Pastanesi’dir.

Topraklarımızda hüküm sürmüş devletler, kendi damak anlayışlarını bir sonraki döneme miras bırakmış, her yeni devlet de kendi mutfak anlayışını bu mirasa katarak dünya gastronomi literatürüne katkı sağlamıştır. Başkenti İstanbul olan Bizans İmparatorluğu dünyaya çatalı miras bırakırken, yine başkenti İstanbul olan Osmanlı İmparatorluğu da şimdiki Tahtakale’de civarlarındaki kahve kavurma mekânlarından dünyaya kahveyi yaymış ve aynı zamanda dünyadaki ilk kafe de bu bölgede açılmıştır.

Beyazıt, Tarihi Yarımada’nın en ilgi çeken turizm ve gastronomi bölgelerinden biri. Kapalıçarşı’nın Beyazıt girişindeki İskender Boğazı Sokak ise özellikle lezzet duraklarını bünyesinde barındırıyor. Sokağın önemli durağı Day Day Pastanesi de lezzetleriyle ve özellikle de kahve yanı tatlılarıyla gurme damaklar sayesinde sosyal medyada fenomen haline gelmiş bir mekân.

Bir pastaneden fazlası ‘Day Day Pastanesi’

İskender Boğazı Sokak’ta ilerlerken tarçın, elma, kakao, sakız, mahlep ve susam kokularının büyüleyici aroması sizi kendine doğru çekmeye başlıyor. Kokuya doğru ilerlediğinizde adıyla fark yaratan Day Day Pastanesi’ne denk geliyorsunuz. Pastanede sabahtan başlayan bir kalabalık söz konusu. Tezgâhına göz gezdirdiğinizde ise her biri özenle yapılmış birbirinden güzel tatlı ve tuzlu ürünler öncelikle gözünüzü sonra da midenizi doyuruyor. Pastanenin ustası ve sahibi Mustafa Takyan; güler yüzü, müşteriye olan saygısı ve ilgisiyle dikkat çekiyor.

Day Day Pastanesi, 1969 yılında Kapalıçarşı içinde, Ermeni bir aile tarafından açılmış. Zaten ‘dayday’ kelimesi de Ermenice ‘dayı’ anlamına gelmekte. Ailenin ikinci kuşaktan ustası Levon Tekneci sağlık sorunları nedeniyle dükkânı, o zamanki çırağı Mustafa Takyan’a devretmiş. Mustafa Takyan da o günden bugüne ustasından aldığı eğitimi layıkıyla devam ettiriyor.

Glikozsuz, doğal pancar şekeriyle yapılan kahve yanı lezzetler

Day Day Pastanesi, bulunduğu bölge itibarıyla Türk kahvesi yapan mekânların yoğun olarak yer aldığı bir lokasyonda kalıyor. Türk kahvesi sevenler, kahve içmeye gitmeden evvel ilk olarak Day Day Pastanesi’ne uğruyorlar. Mekânda sabahları 07.00-10.30 saatleri arası sadece börek ve poğaça çeşitleri çıkarılırken, öğle vakti olmadan kahve tutkunlarının müptelası olduğu tatlılar tezgâhta yer almaya başlıyor ve dükkânında önünde uzun kuyruklar oluşuyor.

Day Day Pastanesi’nin tercih edilmesinin başlıca nedenlerden biri de ürünlerinin yapımında glikoz kullanmaması. Mutfağı müşterilerine açık olan pastanenin yapılan tüm tatlılarında özel doğal pancar şekeri kullanılıyor. Ayrıca her bir kahve yanı lezzetlerinin yapımında kullanılan malzemelerin hepsi bizzat yapıldığı şehir ya da ülkeden temin ediliyor.

Yaklaşık 12-13 kalem ürünün yapıldığı Day Day Pastanesi’nde, ertesi güne ürün kalmıyor; her ürün gününde hatta saatinde yapılıp tüketiliyor. Geleneksel lokal ürünleri, lezzeti, kalitesi ve uygun fiyatlarıyla Avrupa’daki ‘bakery’ tabir edilen yerlerle yarışacak nitelikte bir pastane Day Day Pastanesi.

İşte Day Day Pastanesi’nin kahve yanı fenomen lezzetleri.

Tahinli çörek

Pastanenin en sevilen ürünlerinin başında tahinli çöreği geliyor. Tahinli çörekte kullanılan tahin, Konya’dan getirilen bozkır tahini. Gevrekliği ve yoğun tahiniyle adeta kıtır tahin yiyor gibisiniz. Tahinli çörek, içinde hiçbir hayvansal gıda kullanılmaması itibarıyla aynı zamanda vegan bir tatlı.

Elmalı kurabiye

Elmalı kurabiye, pastanede en az tahinli çörek kadar rağbet gören bir tatlı. Özel karışım undan yapılan kurabiye hamuruna Amasya’dan temin edilen elmaların marmelat hale getirilen harcı ortaya nefis bir elmalı kurabiye çıkarıyor. Day Day Pastanesi’nin elmalı kurabiyesi, uzun süre tazeliğini koruyor.

Ekler

Bir Fransız tatlısı olan ekler, ülkemizde çok sevilen bir lezzet. Hamuru, sosu ve dolu dolu kreması;  çikolatalı ve beyaz çikolatalı iki çeşidiyle Day Day Pastanesi’nin eklerini daha önce yemediyseniz iddia ediyoruz hiç ekler yememişsinizdir.

Paskalya çöreği

İçinde kullanılan sakız ağacının sıvı sakızından dolayı buram buram sakız kokan Paskalya çöreği, Day Day Pastanesi’nin en özel lezzetlerinden biri. Pastane, çöreğin içinde kullanılan sakızın hammaddesini Yunanistan’ın Sakız Adası’ndan (Chios) temin ediyor. Hıristiyan vatandaşlarımız özellikle Paskalya zamanları Day Day Pastanesi’ne gelerek Paskalya çöreği almak için uzun kuyruklar oluşturuyor.

Acıbadem

Acıbadem ya da acıbadem kurabiyesi olarak bilinen tatlı, aslında tam olarak yüzde 100 bademden yapılan bir tatlı değil.  Day Day, acıbademi orijinal tarifiyle yani un kullanılmadan yüzde 70 Foça bademi yüzde 30 da Giresun fındığı kullanarak yapıyor. Böylelikle ortaya kuruyan bir acıbadem yerine yumuşak ve ağızda dağılan bir acıbadem çıkıyor.

Koko

Day Day Pastanesi’nin menüsünde yer alan koko da tıpkı acıbadem gibi un kullanılmadan yapılan bir tatlı. İçinde sadece hindistancevizi, yumurta ve doğal pancar şekeri var. Pastane kokonun hammaddesi olan hindistancevizini de dünyanın en iyi hindistancevizi meyvesini üreten Sri Lanka’dan getiriyor.

Çikolatalı kurabiye

Pastanenin çikolata sevenlere özel olarak yaptıkları çikolatalı kurabiye, parça Belçika çikolatasından yapılıyor. Öğlen saatleri fırından sıcak sıcak çıkan çikolatalı kurabiye, birkaç saate kalmadan tükeniyor.

Kek çeşitleri

Day Day Pastanesi’nin son kahve yanı lezzetleri de folyo kalıp içinde bütün olarak satılan damla çikolatalı kek ve büyük parça dilimlerle tezgâhta yer alan havuçlu-cevizli kekleri.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange