Aç karnına kahve içmenin zararlı olduğu yaygın bir inanış olsa da California Üniversitesi Davis Tıp Fakültesi’nden Kim Barrett bu inanışın yanlış olduğunu savunuyor.
Pek çoğumuz güne kahveyle başlıyoruz. Ancak, sosyal medyada yayılan bazı bilgilere göre aç karnına kahve içmek sindirim sisteminize zarar veriyor hatta akne, saç dökülmesi, kaygı, tiroit veya ağrılı adet gibi sorunları şiddetlendiriyor.
Ancak California Üniversitesi Davis Tıp Fakültesi’nden Kim Barrett midenin kahve dahil birçok tahriş edici maddeye dayanabileceğini söylüyor. Amerikan Gastroenteroloji Derneği’nin de yönetim kurulu üyesi olan Barrett midenin yediklerimizle kendisi arasında güçlü bir kalkan oluşturan kalın bir mukus tabakası salgıladığına dikkat çekiyor. Bu kalkan mideyi yiyecekleri parçalamaya yarayan kendi doğal asidik ortamından da koruyor.
Barrett “Mide zaten doğası gereği sürekli olarak çok olumsuz ve zarar verici bir ortamda. Mide böyle çalışıyor” diyor.
Kahve bağırsağı nasıl etkiler?
Dallas’taki Baylor Üniversitesi Tıp Merkezi’nde dahiliye bölümü başkanı Byron Cryer, alkol ve sigara dumanı ile ibuprofen veya naproksen gibi steroid olmayan iltihap önleyici ilaçların midemizin doğal savunma mekanizmalarını değiştirdiğinin ve mide iç çeperine zarar verdiğinin bilindiğini anımsatıyor.
Cryer’ın laboratuvarı farklı ilaçların ve bazı kimyasalların mideye ve ince bağırsağa nasıl zarar verebileceği konusunda uzman. Kimi tahriş edici maddeler mideyi asit üretimi ve ülsere karşı daha savunmasız hale getirse de çok sayıda büyük araştırmada kahve için böyle bir sonuç tespit edilmemiş. Japonya’da 8 binden fazla kişiyle yapılan 2013 tarihli bir araştırma, günde üç veya daha fazla fincan tüketenlerde bile kahve ile mide veya bağırsakta ülser oluşumu arasında anlamlı bir ilişki bulamadı.
Cryer “Kahve, konsantre halde mideye girse dahi yaralanmaya neden olmaz. Normal dozlarda tüketildiğide etkisi diğer içeceklerden çok daha azdır” diyor.
Yine de kahvenin bağırsak üzerinde bir etkisi var. Kalın bağırsağı hızlandırarak bağırsak hareketini tetikleyebiliyor ve midede asit üretimini artırıyor.
Kahveyle alınan kafeinin nabzı ve kan basıncını artırdığı da biliniyor. Uyku saatine yakın saatlerde kahve tüketmek uykunuzu kaçırabilir.
Mide asidinin artması bir soruna neden olur mu?
Ekşimeye neden olabilir. Barrett aç karnına kahve içmenin midenize herhangi bir zarar vermesinin olası olmadığını ancak mide ekşimesine neden olabileceğini vurguluyor. Kahvenin mide asidi üretimini tetiklediğini biliyoruz ancak midenizde yiyecek varsa veya kahvenizi süt ya da krema ile içerseniz bunlar asidi nötralize etmeye yardımcı olan bir tampon görevi görüyor. Barrett bu nedenle özellikle sade kahvenin ya da kahveyi aç karnına tüketmenin midenin pH değerini sütlü kahveye ve tok karna göre daha fazla düşürebileceğini söylüyor.
Biraz daha düşük bir pH değeri mide astarınız için sorun teşkil etmez. Ancak kahvenin yemek borusunu mideye bağlayan kasları gevşetebileceğini ve açabileceğini gösteren araştırmalar var. Bu da teorik olarak mide asidinin yemek borusuna daha kolay sıçramasına ve hoş olmayan mide ekşimesi semptomlarına neden olabilir.
Peki ne yapmak gerek?
“Her kahve içtiğinizde göğüste bir yanma ve ağrı veya ağızda ekşi bir tat hissediyorsanız bir antiasit alabilirsiniz. Sabah kahvesine bir miktar süt veya krema eklemek ya da ağzınıza küçük bir lokma atmak da işe yarayabilir.”
Cryer kahve tüketiminin ömrü uzatmak, kardiyovasküler hastalık riskini azaltmak ve karaciğer, prostat, meme ve kolorektal kanser gibi birçok kanser türüne karşı koruma sağlamakla ilişkilendirildiğini de sözlerine ekliyor. Cryer “Kahvenin yararlarına dair kanıtlar zararlarına dair olanlardan çok daha fazla. Sosyal medyada kahve içmenin zararlarını anlatan yazılar arasına gezerken bunu aklınızdan çıkarmayın” diyor.
Yazı: ©2023 The New York Times Company/Oksijen