Seyirlik Lezzet Keşifleri

by selenay

Dünyanın farklı mutfakları, yemek kültürleri, keşfedilmeyi bekleyen lezzetler, başarılı şeflerin gizli dünyaları… Bazen hiç gitmediğimiz bir ülkede, hiç tanımadığımız insanların sofrasına konuk oluyor, bazen
kendimizi dünyanın en ünlü şefinin mutfağında buluyoruz. Yeme içmeye dair yepyeni keşifler de yanımıza kâr kalıyor. İşte ekranların en lezzetlileri..

Chef’s Table

Altı sezonluk Emmy adayı dizide dünyanın en ünlü şeflerinin mutfak teknikleri tanıtılıyor, yaratıcı yemekler ve baştan çıkarıcı tatlılarla gurme yemek kavramı yeniden tanımlanıyor. Yıldız şeflerin ilham veren hikâyeleri ve mutfak felsefelerini sıra dışı görüntülerle anlatan belgeselin beşinci sezonunda Türkiye’den de başarılı bir şefe, Çiya’nın yaratıcısı Musa Dağdeviren’e yer veriliyor. (Netflix)

Ugly Delicious

Restoran ve mutfak markası Momofuku’nun yıldız şefi David Chang’in iki sezonluk seyahat ve yemek dizisi izlenmeye değer. Şef, dünyanın en tatmin edici yemeği için arkadaşlarını ağızları sulandıran, kültürler arası bir ava çıkarıyor. Program, seyirciyi eğlendirirken bilgilendiriyor. (Netflix)

A Tale of Two Kitchens

Mexico City’de yer alan Contramar adlı restoranın sahibi Gabriala Camarta benzer bir menü ile San Fransisko’da Cala adlı kardeş bir restoran açıyor. Ama hikâye sadece lezzetli yemekler sunulan bir restoranda geçmiyor, burası aynı zamanda suçlulara ikinci bir şans verilen bir işletme. (Netflix)

El Bulli

El Bulli, İspanya’nın Katalonya bölgesindeki Roses kasabası yakınlarında, şef Ferran Adrià tarafından işletilen ve Albert Adrià’nın mutfak fikirleriyle yönlendirilen bir restorandı. 15 bölümlük bu belgeselde efsane şef Adria’nın El Bulli’yi oluşturma macerası anlatılıyor. (Amazon Prime)

Tuz, Yağ, Asit, Isı

Şef ve yemek yazarı Samin Nosrat, mükemmel yemeğin dört temel unsurunu keşfetmek için dünyayı geziyor ve yolculuğu boyunca ziyafetler hazırlayıp faydalı bilgiler veriyor. Nosrat’ın aynı isimli ödüllü kitabı Türkiye’de de yayımlandı. (Netflix)

Taco Günlükleri

Meksika’nın en sevilen sokak yemeği olan taco türlerinin çoğu uzun bir geçmişe ve pek bilinmeyen zengin bir tarihe sahip. Bu bilgilendirici ve iş[1]tah açıcı yemek macerasında taco’ları keşfe çıkabilirsiniz. İki sezonluk ve toplam 13 bölümlük bir belgesel. (Netflix)

Ekstrem Gurme Raporu

Yaşamak yemek yemektir ama dünyanın farklı yerlerinde, riskli ve tehlikeli koşullarda yaşayanlar için yemek yemek zorunlu bir ihtiyaç olsa da aynı zamanda tehlikeli ve riskli bir eylem. Bu farklı yemek programını izlerken göreceğiniz manzaralar sizi biraz rahatsız edebilir. (Netflix)

Cooked

Sevilen yemek yazarı Michael Pollan pişirme, mayalama ve kaynatmada şansını denerken, pişirme tekniklerinin yemekleri ve dünyamızı nasıl değiştirdiğini de inceliyor. Bu dört bölümlük belgesel Pollan’ın kitabından esinlenilerek hazırlanmış. (Netflix)

Lezzetlerin Kökenleri

Çin’in mutfak gelenekleri hakkında lezzetli bir yolculuğa çıkmak, bu yemekleri yaratan ve onlara değer veren insanların hikâyelerini keşfetmek ister misiniz? Lezzet düşkünlerinin ilgisini çekecek, üç sezonluk ve toplam 40 bölümlük bir program. (Netflix)

Asado Hakkında Her Şey

Arjantin kültürünün, geleneklerinin ve mutfağının incelendiği bu ilginç belgeselde ülkede hem yemek hem ritüel olarak görülen barbekü geleneği masaya yatırılıyor. Filmin yönetmenleri Mariano Cohn ve Gaston Duprat ‘asado’yu anlatırken aynı zamanda toplumsal hayata da ayna tutuyor. (Netflix)

Jeremiah Tower: The Last Magnificent

1 saat 42 dakikalık bu belgesel, yeni Amerikan mutfağının ortaya çıkmasında önemli bir role sahip olan şef Jeremiah Tower’a odaklanıyor. İnişli çıkışlı hayatı, yaratıcılığı ve cesareti ile ilham verici bir şef var karşımızda. (Netflix)

Street Food: Latin Amerika ve Street Food: Asya

Belgeselin Latin Amerika bölümünde, Latin Amerikalı şefler öykülerini anlatıyor ve leziz yemeklerine hem gelenek hem yenilik katıyor. Asya bölümü ise bizi sokak yemekleri üzerine bir kültür yolculuğuna çıkarıyor. Sadece yemeklerin değil insanların hikayeleri de keşfedilmeye değer. (Netflix)

TÜRKİYE’DEN

Kafayı Yersin

Sibel Çetinkaya ile Ahmet Karya’nın hazırladığı programda ikili, hiçbir şeyi tatmaktan çekinmiyor ve bir yandan eğlenceli yolculuklar yaparken, diğer yandan da gittikleri yerlerde farklı deneyimler yaşıyor. Geleneksel gezi-yemek programlarına meydan okuyarak onları ti’ye alan farklı bir – yemek izlencesi. (BluTv)

Gastronomi Maceraları

Dünya mutfaklarının ritmini Ayhan Sicimoğlu ile tutmaya hazır mısınız? Sicimoğlu’nun kendine has anlatımı, bitmeyen merakı, verdiği ilginç bilgiler, tanıttığı insanlar, mekânlar ve yemekler… O geziyor, biz görüyoruz; o merak ediyor, biz öğreniyoruz; o yiyor, biz yemiş kadar oluyoruz. Tek kelime ile ‘hastasıyız’. (BeinGurme)

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange