Doğuş Çay, Çağla Şikel ile tanıtımını gerçekleştirdiği ENERGY, DETOX ve COLLAGEN çaylarını da içinde bulunduran yeni fonksiyonel çaylarının lansman toplantısını Pera Palace Hotel’de basın mensupları ile birlikte gerçekleştirdi. Lansmana; TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç da katılarak çay tarımının sürdürülebilir olmasını amaçlayan “Her Dem Toprak İçin” projesine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu.
Doğuş Çay Yönetim Kurulu Üyesi Harika Karakan Batallı şirketin 1985 yılında kurularak yatırımlarına ilk olarak çay ile başladığını vurgulayarak; “Rize’deki 5 üretim fabrikamızda ve Ordu’daki paketleme fabrikamızda yıllık 50 bin ton çay üretiyoruz. Kendi toprağımızdan aldığımız güç sayesinde 70 bin çiftçimiz ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. “Tarım şirketi” misyonumuzda üretimin tüm aşamalarında en kaliteliyi sunmak için çalışıyoruz. Her Dem Toprak İçin’ projesi, Rize’nin doğal zenginliği ve en önemli geçim kaynağı olan çayın en iyi şartlarda yetiştirilmesi, aynı lezzet ve kalitede üretilebilmesi için eğitim ve farkındalık çalışmalarını kapsıyor. Bunun yanı sıra “sağlığı”, “güveni” ve “kaliteyi” ön plana aldığımız yeni ürünlerimizde bizi en iyi temsil edeceğine inandığımız sevgili Çağla Şikel ile yollarımız kesişti. Markamızı uzun süredir tüketiyor olması kendisini doğal marka temsilcisi yaptı” açıklamasında bulundu.
“DOĞA DİYOR Kİ; BANA DOĞRU BAKARSANIZ BEN SİZE KARŞILIĞINI VERİRİM”
TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç projeyle sürdürülebilir çay tarımının temelini oluşturan toprak sağlığının korunmasını ve iyileştirilmesini hedeflediklerini belirterek, “Türkiye’de 791 bin dekarlık alanda çay tarımı yapılıyor, 530 bin dekarı yani yüzde 70’i Rize’de yapılıyor. Ancak projeye başlarken Rize’de toprakların yüzde 86’sından fazlasının çay bitkisinin optimal yetişme sınırlarının dışına çıktığını gördük. Yani toprak bozuluma uğramış, hastalanmıştı. Yaptığımız araştırmalarda, çay tarımı yapılan toprakların sağlığının 1970’li yılların başından itibaren hızla artış gösteren amonyum sülfat ve amonyum nitrat gibi asidik karakterli gübrelerin uzun yıllar yoğun kullanımı sebebiyle bozulduğunu ve asidik hale geldiğini tespit ettik. 2016 yılında başladığımız projenin 7’nci yılındayız ve bugüne kadar; üreticilere, kadınlara, çay eksperlerine, öğretmenlere, öğrencilere, din görevlilerine ve muhtarlara çay topraklarında yaşanan sorun hakkında eğitimler düzenledik. Topraklardaki yoğun kimyasal gübre kullanımına bağlı asitleşmenin ideal değerlere gelmesi için tarım kireci kullandık. Toprağı asitleştiren kimyasal gübreler yerine organik gübreler kullanarak toprağı besledik ve çapalama uygulamaları ile de destekledik. Çay atıklarını kompost haline getirip bahçelerimizde kullandık. İlk uygulama yaptığımız bahçelerde verim ortalama yüzde 56 seviyelerinde arttı. Doğa diyor ki; Bana doğru bakarsanız ben size karşılığını veririm” dedi.
“MİSYONUMUZ, TARIM ŞİRKETİ OLMAK”
Doğuş Çay Pazarlama Müdürü Mustafa Daral “Bizler Doğuş Çay ailesinin üyeleri olarak “tarım şirketi” misyonumuzla tüm alanlarda en iyiyi en kaliteliyi sunmak için gece gündüz çalışıyoruz. Doğuş Çay her yıl 70 bin çiftçi ile çalışarak 1,5 milyon ton tarım ürünü alıyor ve kendi fabrikalarımızda işleyip tüketicilerimizle buluşturuyoruz. Bölge insanına katkı sağlamak, eğitimler vermek, toprak ve buna bağlı olarak ürün kalitesini artırmak adına projeler hayata geçiriyoruz. 2016 yılında TEMA Vakfı ile birlikte hayata geçirmiş olduğumuz Her Dem Toprak İçin projesiyle ciddi anlamda başarılı sonuçlar elde ettik” sözleri ile konuşmasını tamamladı.