Doruk Un, tamtane teknolojisi ile buğday tanesini yüzde 97 oranında öğüterek buğdayın tüm besleyiciliğini ve lezzetini muhafaza ediyor. Unlar, hamur işleri için özel üretilen özel amaçlı buğday unu ve tam buğday unu olarak, kullanım amaçlarına uygun ayrılıyor.
Marka, evsel kullanımdan fırın ve restoranlara, otellerden baklavacı ve pastanelere kadar geniş bir skalada ihtiyaca ve kullanım amacına uygun özel ürünler geliştiriyor. Tam buğday, çok amaçlı, sade kek, özel amaçlı baklava-börek ve özel amaçlı buğday unu olmak üzere 4 farklı ürün grubu kullanım amaçlarına uygun olarak ayrılıyor.
Türkiye’de Yılda 8 Milyon Ton Un Tüketiliyor
Buğdayın ana vatanı Türkiye, dünyanın en büyük un ve unlu mamuller üreticisi. Sektör yıllık 30 milyon ton un üretimi kapasitesinin yüzde 50’sini kullanılabiliyor. Yıllık 3 milyon ton ihracat rakamıyla dünyanın en çok un ihracatı yapan ülkesi konumunda. İç piyasa tüketimi yıllık 8 milyon ton, bunun %69’u fırın, yüzde 19 endüstriyel, yüzde 6 Horeca ve yüzde 6’lık kısmını tüketici pazarı oluşturuyor. Türkiye’de tüketici pazarı, toplam pazarın %6’sını oluşturuyor. Paketli un hanelerin yüzde 88’ine giriyor. Tüketiciler yılda 5,4 kez paketli un satın alıyor ve tek seferde ortalama 4 kg un satın alınıyor. Türkiye’ye oranla Avrupa da un ve tahıl işlemede önde gelen gıda endüstrislerinden biri. Avrupa’da yılda yaklaşık 45 milyon ton buğday ve çavdarın yanı sıra 2 milyon ton yulaf işleniyor.Yıllık bazda yaklaşık 35 milyon ton un elde ediliyor.