Kim demiş sabah sabah cibes otu yenilmez diye! Deniz börülcesi sadece balıktan önce yenen bir meze midir? Pekiyi ya yumurtalı arapsaçı kavurması? Güne bu lezzetli ve sağlıklı otlarla başlamak istemez misiniz?
Ege mutfağı otları ile meşhurdur! Artık sadece kendi bölgesinde değil; büyük şehirlerin organik pazarlarında da bu otların çoğuna rastlamak mümkün. Ege otları kavurmasından zeytinyağlısına, salatasından çorbasına birçok farklı lezzetle sofraların baştacı. Boşuna “Keçinin yediği her ot yenir” dememiş Egeliler.
300’e yakın çeşidi olan bu otların sayısız yararları da var. Çoğu yüksek oranda C, B1, B2 ve A vitamini deposu iken; demir, kalsiyum gibi minerallerle antioksidanlar da içeriyor. Kansere karşı koruyucu etki sağlayan otlara dair en önemli nokta pişirme süresi. Hem kendine has tat ve aromalarını korumaları hem de vitaminlerinin kaybolmaması için mümkün olabildiğince doğramadan, bütün olarak yıkanmalı ve elle doğranmalı.
Sakın “Kahvaltıda ot yenir mi?” demeyin, bir deneyin…
Zeytinyağlı deniz börülcesi
Malzemeler:
300 gram deniz börülcesi
75 ml vInegrette (zeytinyağı, tuz ve limon)
4 diş sarımsak
Yapılışı:
Deniz börülcesini kaynayan suda 10 dakika haşlayın. Buzlu suya atıp sonrasında şok işlemi uygulayın ve ayıklayın. Hazırlamış olduğunuz zeytinyağı, tuz ve limon karışımı olan vinegrette’i sarımsakla birleştirin. Pul biberle süsleyip servis edin.
Püf noktaları:
Deniz börülcesini ayıklamaya alt kısımlarından başlayın. Kılçık bırakmamaya özen gösterin. Börülce kendi içinde deniz tuzu barındırdığı için kaynayan suya ekstra tuz atmayın. Yoğurtlu deniz börülcesi için bu tarife 3 yemek kaşığı süzme yoğurt ekleyebilirsiniz.
Deniz börülcesi
Ödem atıcı olduğundan zayıflamak için uygun olan deniz börülcesi aynı zamanda C vitamini deposu. Bu yüzden bağışıklığı kuvvetlendirmek için de tüketilebilir.
Narenciyeli cibes otu
Malzemeler:
3 kök cibes otu
1 portakal
1 greyfurt
50 ml vınegrette
50 ml zeytinyağı
Yapılışı:
Cibesleri iyice yıkayıp sirkeli suda 1 saat bekletin. Ardından 7-8 dakika haşlayıp hemen ardından soğuk suda şoklatın. Kuruladığınız cibes otlarının bir tarafı yanana kadar zeytinyağında karamelize edin. Hazırlamış olduğunuz zeytinyağı, tuz ve limon karışımı olan vinegrette ile lezzetlendirip segment şeklinde (lifsiz kısımlarının alındığı) doğradığınız greyfurt ve portakalla servis edin.
Cibes otu
Tadı tatlımsı, hafif baharatlı olan cibes otu bağırsakları çalıştırır. Sindirimi kolaylaştırır. İdrar söktürücüdür.
Arapsaçı kavurması
Malzemeler:
1 bağ arapsaçı
1 adet kuru soğan
1 sap pırasa
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2-3 adet köy yumurtası
Bir tutam tuz
Süzme yoğurt
Pul biber
Taze çekilmiş karabiber
Yapılışı:
Arapsaçını temizleyip yıkayın. Soğan ve pırasayı doğrayıp kavurun. Ardından arapsaçını ekleyip bir tutam tuz atın ve tencerenin kapağını kapatıp buharla pişirin. Ara sıra tahta kaşıkla karıştırın. 10 dakikada pişecektir. Tadına bakın, yumurtaları kırın. Üzerine yoğurt, pul biber ve karabiberle servis edin.
Arapsaçı
Hoş kokusu, farklı aroması ile tam bir lezzet şöleni olan arapsaçının tohumları da kökü de yaprakları da gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Yoğun aroması olduğundan tek başına kullanılmaz. Anasonu hatırlatan kokusuyla arapsaçı Yunanistan’da ‘marata’ olarak tüketilir. Salatalara fresh bir koku ve aroma kattığı gibi kavurması da yumurtayla çok yakışır. Ödem attırıcı, rahatlatıcı etkisi ile uykuya geçişi de kolaylaştırır.