Hardal, hardal bitkisinin tohumlarından elde edilir. Turpgiller familyasından olan sarı çiçekli bu bitkinin kabuğunda 25.000 kadar tohum yetişir. Kökeni Roma tarihine kadar uzansa da bu aromatik lezzeti, yemeklerini tatlandırmak için kullanan ilk toplum Fransızlardır.
Hardal bitkisinin, ona yakın çeşidi olduğu bilinse de en çok görülen türleri beyaz, siyah ve kırmızı hardaldır. Acılığı, üretiminde kullanılan tohuma bağlıdır. Ne kadar çok kahverengi hardal tohumu kullanılırsa, elde edilen hardal o kadar acı olur.
Izgara etlerin lezzeti için, kullanılan sosların büyük önemi vardır. Sizlere özellikle kırmızı etlerle muhteşem bir uyum içinde olan hardal ile hazırlayabileceğiniz sosları derledik…
Dijon Hardallı Acı Sos
5 yemek kaşığı Tereyağı
2 yemek kaşığı dijon hardalı
1 diş sarımsak
Taze soğan
1 tutam taze kekik
1 çay kaşığı kırmızı biber
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı tuz
Tereyağını eritin ve tüm malzemeleri tereyağının içerisine aktarıp hızla çırpın. 10 dakika bekledikten sonra etiniz ile birlikte servis edebilirsiniz.
Ballı Hardallı Tatlı Sos
2 yemek kaşığı mayonez
4 yemek kaşığı sarı hardal
3 yemek kaşığı bal
Yarım çay kaşığı elma sirkesi
Yarım çay kaşığı tuz
Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın ve etiniz ile birlikte servis edin.
Kremalı Hardal Sos
200 ml yemeklik krema
Yarım su bardağı dijon hardalı
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı tuz
Küçük bir sos tenceresine krema, hardal ve biberi alın. Kısık ateşte sos hafifçe koyulaşana kadar (yaklaşık 2 dakika) sürekli karıştırarak pişirin. Tuzla tatlandırın ve etiniz ile birlikte servis edin.