Hem şifalı hem tatlı: Kahvaltı için ballı lezzetler

by Basak Oksak

Sağlıklı beslenmek isteyen ama tatlıdan da vazgeçemeyenler için harika bir alternatif bal. Meyveye, tereyağına, peynire, tahıla, kuruyemişe hatta baharat çeşitlerine çok yakışıyor. Baş oyuncusu bal olan bu dört tariften biri favori tatlınız olabilir…

Kaymaklı incir

Malzemeler:

4 adet incir

100 gr kaymak

5-6 adet ceviz

1 yemek kaşığı bal

1 tutam tarçın

Yapılışı:

İncirleri dörde bölüp her birinin ortasına birer parça kaymak bırakıyoruz. Fırınlanmış cevizleri de üzerlerine bıraktıktan sonra bal gezdirip tarçın serperek servis ediyoruz.

Sahine

Malzemeler:

100 gr tereyağı

100 gr bal

100 ml tahin

1 çay bardağı kavrulmuş susam

Yapılışı:

Oda sıcaklığında iyice yumuşamış olan tereyağını eşit miktarlardaki bal ve tahin ile çırparak homojen bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz. Susamları fırınlayıp altın rengine gelince karışıma ilave ediyoruz. Ve karışımın içinde tereyağı olduğundan muhakkak buzdolabında muhafaza ediyoruz.

Kestane ve kavun balı

Protein, mineral ve flavonoid içeriği bakımından en zengin balın, kavun ve kestane balı olduğu biliniyor. Bu iki bal, en yüksek antioksidan etkiyi gösteriyor. Okaliptüs ve mürver balları ise bu içerikler bakımından en düşük orana sahip.

Balın besleyici özellikleri

Balda çeşitli aminoasit ve enzimler bulunuyor. Niasin, riboflavin ve pantotenik asit gibi vitaminlerle kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum ve çinko gibi mineraller de balın içeriğinde yer alıyor. Temel karbonhitratların kaynağı olan bal, bir yemek kaşığıyla 64 kcal enerji sağlıyor. Aynı zamanda sindirime yardımcı olan bal, besinlerin daha iyi emilmelerine katkı sunuyor.

Şeftalili lor

Malzemeler:

1 su bardağı tuzsuz taze süt loru

2-3 yemek kaşığı süt

1 limonun kabuğu (rende)

1/2 paket vanilin

1 adet şeftali

1-2 taze nane yaprağı

1 yemek kaşığı bal

Üzeri için:

1 tatlı kaşığı çekilmiş Antepfıstığı

Yapılışı:

Lor peynirini kıvamına göre 2 veya 3 yemek kaşığı kadar süt ve vanilin ile robottan geçirip kıvamlı bir püre haline getiriyoruz. Servis tabağına yayıp üzerine limon kabuğu rendeliyoruz. Şeftaliyi kibrit şeklinde kesip lorlu karışımın üzerine bıraktıktan sonra üzerine bal gezdirerek servis ediyoruz.

Not: Antepfıstığı veya fındık ile süsleyebilirsiniz.

Osmanlı’da bal

Osmanlı döneminde şehirlerde şeker boldu ama yine de bala göre şeker çok pahalıydı. 16. yüzyılın ortasında en iyi beyaz bal, 10-12 akçeyken; en iyi şeker 18-20 akçeydi. Evliya Çelebi’nin de anlattığı gibi şeker pahalı ve üst tabaka evlere özgü bir besin maddesiydi. Ve bu sebeple tatlılarda dahi şeker yerine her zaman bal kullanılıyordu.

En eski besin kaynağı

İspanya Valensiya’da bir mağarada bulunan İsa’dan önce 6 bin yılına ait bir duvar resminde, bal yapan arılar ve balı toplayan tarih öncesi bir insanın resmedilmiş olması, balın tarihinin ne kadar eskilere dayandığının kanıtı. Balın insanların ilk besin kaynaklarından biri olduğu söylenebilir. Sadece bu kadar uzun süredir kullanılan bir besin olması bile ne kadar değerli bir doğal ürün olduğunun kanıtı. Bozulmayan yapısı nedeniyle çok değerli bir besin olarak yüzyıllar boyu insanlık için fayda kaynağı olan bal, farklı dinler tarafından da önemsenmiş ve kutsal kabul edilmiş.

Ballı ızgara hellim

Malzemeler:

1 paket hellim peyniri

1 yemek kaşığı bal

1 yemek kaşığı kavrulmuş susam

1-2 dal taze kekik

Pembe karabiber

Yapılışı:

Hellimleri ızgarada veya bir yapışmaz yüzeyli tavada mühürledikten sonra bal ve kavrulmuş susamla servis ediyoruz. Üzerine taze kekik ve karabiber serperek sunuyoruz.

Bal ekşir mi?

Fermantasyon, balın içeriğindeki mayaların karbonhidratları enerji kaynağı olarak kullanıp çoğalmasıyla meydana gelir. Fermantasyon sonucu balın aroma ve lezzeti bozulur. Uygun koşullarda üretilen ballarda ise fermantasyon görülmez.

Tarifler – Çiğdem Seferoğlu / Executive Chef

Fotoğraflar – Başak Okşak

 

 

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange