Glutensiz ekmek pişirmek için bir tariften ve gerekli araç gereçlerden çok daha fazlasına ihtiyacınız var. Matematiksel bazı detayları bilmeden, kusursuz bir pişirme yapmak mümkün değil.
Klasik mutfak doğaçlama fiilidir. Glutensiz mutfak metotlar bütünüdür. Aşırı hassasiyet ister, öncesi ve sonrası vardır. Önü ve ardı bilimdir. Matematiktir; ölçü bilmeyi gerektirir. Kimyadır; içeriklere hâkim olmayı gerektirir. Mühendisliktir; hammaddeyi tanımak ve bileşenlerini bilmeyi gerektirir. Tekniktir; pişirme esaslarını bilmeyi gerektirir. Doğaçlama yapmak için matematiği kullanmak zorunda değilsiniz. Ancak içinde matematik olan her kavram, formül veya metotla doğar. Glutensiz mutfağın kalıpsal zorunlulukları var. Hayal gücü, reçetesiz, ölçüsüz çalışmayı affetmeyen, metotlar yumağı glutensiz üretimin formüllere dayanan kimlik yapısını değiştirmez.’’
Yukarıda da ifade ettiğim gibi glutensiz ekmek yapmanın matematiksel detayları bulunuyor. Bu detayları öğrenmek tarif istemekten daha hayat kurtarıcı bir nitelik taşıyor. Tarif istemek size verilen balığı kendinizce pişirmekten öteye götürmeyen ezber bir öğretiden ibarettir. Püf noktalar eşliğinde detayları öğrenmek ise balık tutmayı öğrenmiş olmanızın kalıcı bilgisidir. Nitekim bu konu üzerine bir atasözü der ki: ‘’Bana bin balık vereceğine, bir balık tutmasını öğret.’’ Dolayısıyla balık pişirmeye değil, balık tutmayı öğrenmeye ihtiyacınız var.
Glutensiz tarifler bilumum gereçlerle sonuca gidilebilecek reçeteler değil. Tarif denilen reçete, detaylarla doludur ve bunu size kimse anlatmaz. Diğer taraftan istediğiniz sonuçlara yakın bir ekmek pişiremiyor olmanın çoğunuz için ortak bir sorun olduğunu biliyorum. Ancak bu sorunu ortadan kaldırmanın yolu detayları önemsemekten geçiyor. Detaylara önem verdiğiniz sürece başarılı sonuçlar alacağınızdan kuşkunuz olmasın. Gelin sizin için değindiğim bu detaylara birlikte bakalım…
İyi bir glutensiz ekmek yapmanın en önemli ve ilk adımı doğru hammadde ile çalışmak. Türkiye hammadde zengini bir ülke, kaliteli bir un karışımı elde etmek için söz konusu hammaddelerden yararlanmak yeterli. Ar-Ge çalışması iyi yapılmış un karışımları size doğru sonucu verecek önemli bir formül. Karabuğday, darı, kinoa, tapyoka, nohut, fasulye, mahlep, horozibiği, manyok, teff gibi hammaddelerden elde edebileceğiniz un karışımları gibi…
Doğrulayıcı ekipman kullanımı Elinizdeki reçetenin matematiğini doğrulamanıza yardımcı olacak ekipmanlardan bazıları olan hassas terazi, gıda termometresi, fırın içi ısı ölçer termometre, su püskürtücü gibi gereçleri yanınızda bulundurun. Glutensiz mutfak reçetesiz, ölçüsüz ve detaysız çalışmayı affetmez. Oranları tutturmak için terazi, hamur karmak için set üstü, ev tipi veya endüstriyel hamur yoğurma makinesi, hamur suyu ve hamur için gerekli olan sıcaklığı tespit etmek adına termometre, pişirmek için kalıp, mayalama ve pişirme için de ses uyarıcılı basit dijital mutfak zamanlayıcısı kullanılabilir.
Hamur Haline Getirme ve Yoğurma: Glutensiz un karışımları aşırı su ile tam yoğrulmayı sever. Glutensiz ekmek yapımında mümkün mertebe hamuru elle yoğurmaktan kaçınılmalı. Hamur yapısı itibarıyla sert yoğrulmalı. Yoğurma esnasında hamuru kuru ve susuz bırakmamaya özen gösterilmeli. Hamur homojen bir hale getirdikten sonra un ile beslenip toparlanır. Tüm bu aşamaları makine ile yapmanız sağlıklı bir sonuç elde etmenize yardımcı olur.
Mayalama ve Dinlendirme: Hamurunuzu dinlendirip mayalamak için uygun bir fermantasyon ortamı gerekir. Şekil verilen hamur uygun sıcaklık ve neme sahip ortamda tutulur. Bunun için en az 30 derece ısı ve yüzde 70 bağıl nem ile 40 dakika yeterli olur. Endüstriyel üretimlerde bu işlem için özel fermantasyon odaları olsa da, ev ortamında da bunu sağlamak mümkün. Birkaç santimetrekarelik kapalı pratik bir ortamda ısıttığınız su ile uygun ısı ve buhar ortamını sağlayabilirsiniz.
Kalıp Yardımıyla Pişirme: Gluten hamurun viskoelastik yapısından sorumlu olduğu gibi mayalama esnasında gaz tutucu özelliğinden dolayı hamurun kabarmasını da sağlar. Glutensiz hamurlarda bu durumu taklit edecek hammadde miktarı kadar kullanılacak yöntemler de önemli bir unsur. Mesela hafif yağlanmış ekmek pişirme kalıpları kullanmanız bu sonuca varmanız için iyi bir alternatif.
Türkiye hammadde zengini bir ülke. i y i bir glutensiz ekmek yapmanın ilk adımı da doğru hammadde ile çalışmak ve kaliteli bir un karışımı elde etmek.
Fırın İçi Isı ve Pişirme: Yukarıda saydığım tüm detayları başarıyla uyguladıktan sonra işin en keyifli anı olan pişirme kısmına gelmiş bulunuyorsunuz. Muhtemelen evinizde buhar konveksiyonlu taş taban fırın kullanma ihtimaliniz çok düşük. Eğer böyle bir fırınınız yoksa ekmeğinizi ev tipi fırınlarda, kalıp içinde; ekmek kalıbı yoksa döküm tava veya tencere içerisinde fırına püskürtücü yardımıyla buhar vermek suretiyle pişirebilirsiniz. Fırınınızın üzerinde dijital bir ısıölçer yoksa harici ölçer yardımıyla pişirme sıcaklığını 220 dereceye ayarlayın. İlk birkaç dakika ekmeğinizin üzerindeki çıtırı oluşturmak adına yüksek ısı uygulayın. Daha sonra yavaş yavaş ısıyı 190 derecelere kadar düşürüp pişirme işlemini tamamlayın.
Sonuç: Eğer sürekli uymanız gereken glutensiz bir diyet programınız varsa bu detayları önemsemeniz gerekiyor. Glutensiz üretimin bir kimliği var. Bu kimlik dışında hareket etmek, detayları önemsememek başarısızlığın acı yüzüyle karşı karşıya getirir sizi.
Glutensiz hammadde
Başta ekmek olmak üzere glutensiz unlu mamul üretimi için ihtiyacınız olan glutensiz un karışımını elde etmek için glutensiz hammaddenin özelliklerini bilmenizde fayda var. Glutensiz pişirme konusunda henüz yeniyseniz, işe standart karışımları uygulamakla ya da doğal gıda ürünü satan marketlerde bulunan çok amaçlı ticari bir karışım satın almakla başlayabilirsiniz. Ticari karışımlarla bir müddet çalıştıktan sonra kendi karışımınızı hazırlamanız daha mantıklı olur. Temel glutensiz karışım nüansları ile deneyim kazanıp rahatladıktan sonra, yeni un çeşitleriyle yavaşça kendi glutensiz un repertuarınızı zenginleştirmeyi deneyin. Zamanla kişisel tariflerinizin zenginleştiğini göreceksiniz. Glutensiz un çeşitlerinin özelliklerini kavradıkça hammaddeyi kullanma alanınız da o kadar genişleyecek. Bu unları kullanmayı öğrendikçe, sevdiğiniz yiyeceklerin tat ve dokularını yeniden yakalamanız bir o kadar mümkün olacak.
Glutensiz un, özellik itibarıyla bazen sizi istenmeyen aromalarla yüzleştirebilir. Badem unu bu aşamada sizi rahatlatacak iyi bir kurtarıcı olabilir.
Glutensiz un karışımları
Badem unu
Glutensiz un, özellik itibarıyla bazen sizi istenmeyen aromalarla yüzleştirebilir. Badem unu bu aşamada sizi rahatlatacak iyi bir kurtarıcı olabilir. Ürünlere tatlı, besleyici bir aroma veren, protein, lif, E vitamini zengini sağlıklı bir glutensiz hammaddedir. Bir öğütücü yardımıyla badem unu elde etmek mümkün. Ama aşırı öğütme elde etmek istediğiniz unu çok çabuk bir badem ezmesine dönüştürebilir. İyice kurutulmuş badem, un yapımı için en ideal yapıdır. Badem unu özellikle kurabiye, kek, çörek gibi unlu mamullere müthiş bir kıvam, yapı ve doku ekler. Yulaf temalı ürünlerde yulaf unu yiyemeyenler için badem unu iyi bir ikame olabilir.
Nasıl kullanılır: Temel glutensiz un karışımına yüzde 25 kadar ekleyin. Yumurtalı mayalı keklerde yüzde 50’ye kadar badem unu kullanabilirsiniz.
Dikkat edin: Bazı gıda ürünleri özellikle çocukluk döneminden itibaren başlayan alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu anlamda alerjisi olan kişiler için badem unu uygun olmayabilir. Sıkı kapatılmış bir kap içerisinde buzdolabında veya derin dondurucuda saklanarak muhafaza edilir.
Kinoa unu
Yabani pirince benzerliğiyle bilinen kinoa hassas ve lezzetli aromaya sahip bir tohum. Aynı şekilde kolay sindirilebilir yapıya sahip glutensiz bir hammadde. Kinoa yüksek seviyelerde kalsiyum, protein, kompleks karbonhidrat, fosfor, demir, lif ve B vitaminleri içerir. Gevrek ürünler, çerezler, ekmekler ve kek çeşitleri için mükemmel bir alternatif olan kinoa, granolaya da lezzetli bir katkı sağlar. Unu, buzdolabında veya derin dondurucuda saklayın.
Nasıl kullanılır: Unlu mamullerin besin değerini arttırmak istiyorsanız yüzde 25’lik kinoa ununu diğer un karışımlarıyla harmanlamanız yeterli.
Dikkat edin: Aşırı derecede kullanmak unlu mamul içerisinde bulunan diğer aromaları gölgeleyebilir.
Fasulye unu
Protein, lif ve kalsiyum zengini olan bu un ekmek, pizza ve baharatlı kek gibi yiyeceklere iyi bir performans kazandırır. Fasulye ununu tapyoka unu, mısır nişastası ve sorgum unuyla karıştırıp güçlü dokuya sahip doyurucu bir glutensiz un elde edebilirsiniz. Oda sıcaklığında veya buzdolabında muhafaza edilebilir
Glutensiz un ailesinin en yeni çeşidi olan bezelye ununun pek çok faydası var ancak diğer glutensiz unlar gibi güçlü bir aroma bırakma özelliği yok.
Nasıl kullanılır: Toplam un karışımına yüzde 30 ekleyin. Fasulye ununun en önemli özelliklerinden biri pasta, kek veya ekmek yapımı için kullanılan unlara ilave edildiğinde (¼ ile ½ fincan) hamuru daha elastik ve kolay açılır hale getirmesi.
Dikkat Edin: Fasulye unu birçok insan tarafından tatsız bulunur. Kahverengi şeker, pekmez, çikolata veya baharat içeren tariflerdeki un karışımı olarak kullanıldığında istenmeyen aroması bir nebze de olsa minimize edilmiş olur. Bu unlar, şeker kurabiyeleri ve bisküvi gibi hassas aromalı ürünler için pek uygun olmaz.
Bezelye unu
Glutensiz un ailesinin en yeni ve en az kullanılan çeşidi olan bezelye ununun pek çok faydası var ancak diğer glutensiz unlar gibi güçlü bir aroma bırakma özelliği yok. Fırınlanmış glutensiz ürünlere güçlü bir yapı kazandırır. Bezelye ununu oda sıcaklığında veya buzdolabında saklayın.
Nasıl kullanılır: Glutensiz bir un karışımı için yüzde 30 kadar bezelye unu yeterli.
Dikkat edin: Bezelye unu, her ne kadar bazı ürünler için iyi olsa da beyaz ekmek ve fırıncılık ürünleri için uygun olmayan renk sonuçları verir.
Nişastalar genellikle gıda alerjisi olan kişiler tarafından bile rahatlıkla tolere edilebilir. Yüksek besin özellikleri sayesinde fırınlama performansını arttırır ve fırıncılık ürünlerine çiğnenebilir bir doku kazandırarak esmerimsi bir renk verir. Tapyoka unu, lezzetli bir ekmek, poğaça veya simit yapmak için son derece uygun bir hammadde. Manyok bitkisinden elde edilir ve tapyoka nişastası olarak da adlandırılır. Taze makarna yapımı için de iyi bir seçenek olduğunu söylemek mümkün.
Nasıl kullanılır: Kök ve yumru nişastalar glutensiz bir un karışımı için yüzde 30 kadar uygun bir miktar. Tapyoka unu/nişastası pek çok sosta koyulaştırıcı olarak da kullanılır.
Dikkat edin: Aşırı derecede tapyoka kullanmak değerinden fazla sakızlı bir kıvam çıkmazına sürükleyebilir sizi. Tapyoka unu ile yapabilecekleriniz neredeyse sınırsız.
Mısır unu
Beyaz ve sarı çeşitleriyle bilinen tanelerinden öğütülmüş bir çeşit glutensiz bir un olan mısır ununu elde etmek için bir mutfak robotu bile yeterli olabiliyor. Hafif lifli bir tada sahip olan mısır unu iyi bir lif, riboflavin, niasin, folat, demir ve tiamin kaynağı.
Nasıl kullanılır: Diğer glutensiz unlar; tercihen pirinç ve sorgum, karabuğday veya amarant ile karıştırın. Tamamıyla mısır unundan elde edilmiş bir ekmek yapmayacaksanız, diğer glutensiz unlarla karıştırmak suretiyle yüzde 25 oranında mısır unu yeterli olur. dikkat edin: Mısır ununu aşırı kullanmanın kan şekerini yükseltebildiği düşünülüyor, özellikle diyabet rahatsızlığı olanlar için uygun görülmüyor.
Lif ve protein bakımından zengin bir içeriğe sahip. Glutensiz mamullerde sakız olarak bilinen ksantan gum veya guar gum yerine kullanılabilir.
Nasıl kullanılır: Çok etkili bir bağlayıcı olduğundan glutensiz un karışımlarında yüzde 20 oranında kullanmak yeterli.
Dikkat edin: Glutensiz bir hamur elde edecekseniz önerilen miktardan fazla patates unu kullanmak hamurun dokusunu bozar.
Amaranth unu (horz ibiği)
Geniş yapraklı amarant bitkisinin tohumlarından yapılır. Protein, kalsiyum ve demir içeriği yüksek, amarant unu, glutensiz fırın mamullerine kıvam kazandırdığı gibi ürünün daha hızlı kahverengileşmesine yardımcı olur. Hava geçirmeyen bir saklama kabında muhafaza edin. Nasıl kullanılır: Kahverengi şeker veya akçaağaç şurubu içeren tariflerde iyi çalışır. Farklı bir aromaya sahip olması nedeniyle glutensiz un karışımına yaklaşık yüzde 10 ilave etmek yeterli olur. Daha fazlası aroma itibarıyla istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Dikkat edin: Çok fazla kullanılmışsa, pişmiş ürünlere acı bir tat vermiş olabilir, rengi çok hızlı bir şekilde kahverengiye dönüşebilir. Hava geçirmeyen kaplarda saklanır.
Darı unu
Çok eski bir gıda olan darı muhtemelen ilk kullanılan tahıllardan. Yiyeceklere açık bej veya sarı renk verir. Kolay sindirilebilen darı unu, fırın ürünü olarak pişirildiğinde hafif tatlı, fındığa benzer bir aromaya sahip olduğu görülür. Protein ve lif bakımından zengin bir besin kaynağı olan darı, glutensiz fırınlanmış ürünlere mükemmel bir doku kazandırır. Sade ve klasik ekmekler, pizza ve maya içeren diğer ürünler için mükemmel bir seçim. Nasıl Kullanılır: En iyi sonuç için, herhangi bir un karışımında yüzde 25 darı unu kullanmanız yeterli. Dikkat edin: Darı unu kısa bir raf ömrüne sahip.
Sorgum unu
Kırmızı ve beyaz çeşitleriyle hafif tatlı bir aromaya sahip sorgum unu, fırınlanmış ürünlere tam buğday görünümü verir. Protein, lif, fosfor, potasyum, B vitamini açısından yüksek değerlerde sahip bu un; krep, ekmek, kek ve kurabiyeler için mükemmel bir seçenek. Sorgum unu, kahverengi ekmek veya aynı renk tonlarındaki kurabiye gibi koyu renkli, daha ağır fırınlanmış ürünler için ideal bir hammadde. Nasıl kullanılır: Herhangi bir glutensiz un karışımında en fazla yüzde 25 sorgum unu yeterli. Dikkat edin: Pek çok unun aksine daha koyu renkli, olan bu un, beyaz görünmesi gereken fırınlanmış ürünler için iyi bir seçenek değil.
Yaban pirinç unu
Her ne kadar yabani pirinç olarak bilinse de kendi doğal ortamının dışında insan yapımı tarlalarda üretilir. Folat bakımından zengin ve uzun bir raf ömrüne sahip. Yabani pirinç unu koyu kahverengi ve siyah nüanslı hamur işlerinde ürüne koyu renkli zengin bir renk katar. Meyveli kekler, çörek ve kurabiye yapımı için ideal bir un türü. Sos ve çorba koyulaştırmada da etkin bir rol oynar.Nasıl kullanılır: Temel glutensiz un karışımına yüzde 25 kadar ekleyin. Dikkat edin: Şekerli kurabiye, beyaz kek, ekmek veya bisküvi gibi hassas hamur işleri için uygun değil.
Teff unu
Dünyanın en küçük tahıllarından teff, pek çok ülkede yetişebilen önemli bir besin kaynağı. Protein, lif ve kalsiyum oranı yüksek olan teff, kurabiye, kek, ekmek gibi birçok mamule yumuşak bir doku ve lezzetli bir aroma verir. Nasıl kullanılır: Herhangi bir un karışımına yüzde 25 ilave edilir. Dikkat edin: Hassas bir üründür, serin yerde muhafaza edilir. Pirinç unu
Glutensiz unların içerisinde en çok kullanılan un türü. Kahverengi pirinç, tatlı pirinç ve beyaz pirinçten elde edilen çeşitleri bulunur. Dokusu öğütülme işlemine bağlı olarak ince, orta veya iri olarak değişir. Nasıl kullanılır: İnce öğütülmüş kurabiye, bisküvi ve diğer hassas fırınlanmış ürünler için kullanılır. Orta öğütülmüş un birçok pişirim un karışımları için son derece uygunken, iri öğütülmüşü kaplama için idealdir. İnce öğütülmüş olan, pişirme işlemi sırasında ürün için en iyi dokuyu üretir. Sindirimi kolay olan beyaz pirinç unu, yumuşak bir aromaya sahipken, kahverengi pirinç ununun aroması biraz cevizimsidir. Pirinç unu, diğer unlarla birleştiğinde ürünün doku ve yapısını en iyi şekilde dengeler. Dikkat edin: Ürün içinde aşırı kullanmak ağır bir tat ve doku üretebilir, fırında pişirilen ürünleri parçalayabilir.
Mısır nişastası
Mısır nişastası aslında pişirilmiş ürünleri daha havadar hale getirecek şekilde hafifleten, tatsız beyaz bir toz. Oldukça rafine ve çok az besin değerine sahip mısır nişastasını uzun ömürlü olması için kapalı bir yerde ve kapalı bir kapta saklamak gerekir. Nasıl kullanılır: Glutensiz sos ve çorbalar için şeffaf bir görüntünün yanı sıra koyulaştırma özelliğine sahip. Mısır nişastası çok amaçlı glutensiz un karışımlarının önemli bir parçası.
Kestane unu
Öğütülmüş kestaneden yapılan bu un, fırınlanmış ürünlere somun ve toprağımsı lezzet kazandırır. Yüksek lifli ve düşük proteinli oluşuyla, İtalyan fırıncılar tarafından yaygın olarak kullanılır ve makarnadan (tagliatelle ve gnocchi) kek, krep, ekmek ve keklere kadar birçok glutensiz reçetede yer alır. Kestane unu protein bakımından düşük olduğundan, fırınlanmış ürünlerin bir arada tutulmasını sağlamak için fasulye, soya fasulyesi veya soya unu gibi yüksek proteinli bir unla birleştirilmeli. Hava geçirmez bir kapta oda sıcaklığında muhafaza edilebilir. Nasıl kullanılır: Temel un karışımına yüzde 20 ilave edilerek kullanılabilir. Dikkat edin: Glutensiz ürünlerde fazla kestane unu kullanmak ürüne tatsız bir toprak tadı verebilir.
Hindistan cevizi unu
Hindistan cevizinin hafif ve tatlı kokusuyla bütünleşmiş düşük karbonhidratlı ve yüksek lifli, iyi tolere edilen glutensiz bir un çeşidi. Düşük karbonhidratlı diyet yapanlar genellikle yüzde 100 hindistancevizi unu kullanırlar.
Patates nişastası
Susuz patateslerin nişastasından yapılan bu beyaz ve glutensiz un, çoğu zaman tariflerdeki mısır nişastası için iyi bir ikame ürün olarak değerlendirilebilir. Özellikle yumurta ile kombine edildiğinde mükemmel pişirme özelliklerine sahiptir, protein veya yağ içermez. Nasıl kullanılır: Glutensiz tariflerde genellikle un karışımının bir parçası olarak ½ yada ¾ bardak patates nişastası kullanılabilir. Dikkat edin: Patates nişastası topaklanma eğilimi gösteren bir hammadde olduğu için doğru ölçülerde karışıma ilave edilmeli
Keten tohumunu
Yüksek oranda omega-3 yağ asitleri ihtiva eder. Temiz bir kahve değirmeni içinde keten tohumu öğüterek kendi keten tohumu tozunuzu yapabilirsiniz. Buzdolabı veya derin dondurucuda muhafaza edilir. Nasıl kullanılır: Pişirilecek ürünler için reçete başına 2 ila 3 çorba kaşığı keten tohumu tozu ekleyin. Yoğurtla birlikte iyi bir besin takviyesi olan keten tohumu unu, ılık su ile karıştırılıp, yumurta içermemesi gereken fırıncılık mamullerinde yumurta yerine kullanılabilir. Dikkat edin: Keten tohumu, fırın mamullerinde lekeli bir görünüme neden olabilir. Fazlası bazı diyetlerde yan etkiye sahip olabileceğinden azar azar ve ölçülü uygulamakta fayda var. Keten tohumu küspesi, glutensiz bisküvi yapımı için son derece kullanışlı bir hammadde.
Chia tohumu
Salba tohumları olarak bilin ‘chia salvia hispanica’ bitkisinden gelir. Yüzlerce yıl önce, Aztek savaşçıları için iyi bir besin kaynağı olmasının yanında fidelemiş bu tohumların sap kısımlarını kuşaklarına bağlamak için kemer olarak da kullanırlardı. Aztek kültüründe tohumlar, para olarak kullanıldığı için chia tohumu da bu açıdan onlar için büyük bir önem arz ediyordu. Besin ve protein seviyelerinin yüksek olması nedeniyle süper besin olarak kabul edilen chia, lezzetsiz ve aromasız bir tohum. Keten tohumunun aksine, sindirmek için öğütülmesi gerekmiyor. Nasıl kullanılır: Yoğurttan fırınlanmış ürünlere kadar her şey için 1 çorba kaşığı chia kullanılabilir. Bir çorba kaşığı chia tohumunu 3 çorba kaşığı sıcak su ile karıştırıp yaklaşık 10 dakika beklettikten sonra veganlar için yumurtasız pişirme işleminde kullanılabilir.
Mesquite unu
Mesquite ağaçlarının kabuklarından toplanan bu hoş tatlı un, kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir ve çinko açısından zengin bir glutensiz hammadde. Pişirilmiş fırıncılık ürünlerine pekmez benzeri bir lezzet katmak için diğer glutensiz unlarla harmanlanarak, özellikle de kek veya kurabiye gibi fırıncılık mamullerinde kullanılabilir. Ürünlere ayırt edici özgün bir tat verir. Nasıl kullanılır: Temel un karışımına yüzde 25 kadar ekleyin.
Keten tohumu unu, yumurta içermemesi gereken fırıncılık mamullerinde, ılık suyla karıştırılıp yumurta yerine kullanılabilir.
Yazı: Süleyman Engin (Glutensiz Mutfak Şefi)