Binlerce yıldır insan diyetinin ayrılmaz bir parçası olan ekmek, dünyada en çok tüketilen gıdalardan biri. MÖ 3500’lü yıllarda ise antik Mısırlılar ilk mayalı ekmeği üretmişlerdir. Hemen hemen her ülkenin mutfağında baş köşeye oturan ekmeğin un, tuz ve sudan sonra en önemli yapım maddesi mayadır. Ekşi maya ise doğal bir şekilde üretilmesi nedeniyle sağlıklı beslenmek isteyenlerin son dönemlerdeki favorisi. Kolay sindirilmesi, içesindeki yararlı bakteri ve mantar nedeniyle probiyotik olan, dışı çıtır içi mis gibi kokan o güzel ekşi mayalı ekmeğin ‘’mayası’’ nasıl yapılır hep beraber inceleyelim!
Yapımı oldukça basit olmakla beraber, biraz ilgi ve emek isteyen ekşi maya nasıl hazırlanır?
Malzemeler
-Hazır şişe su
-Kaliteli bir un (tam buğday, çavdar veya siyez olabilir)
-Temiz bir kavanoz
-Nohut veya üzüm (süreci hızlandırmak için tercihe bağlı)
Hazırlanışı
1.Öncelikle temiz bir kavanoz içerisine bir bardak su ve bir bardak un ekleyin ve iyice karıştırın. Karıştırma işlemini sterilize ettiğiniz çıplak elle yapmanız önerilir.
2.Bu karışımın içerisine isterseniz 2-3 adet üzüm atarak mayalanma sürecini hızlandırabilirsiniz. 3.Oluşan karışımın üzerini temiz bir tülbentle örtüp, oda sıcaklığında bekletin.
4.Ertesi gün aynı saatte, karışımın yarısını tahta bir kaşıkla alın ve çöpe atın. Attığınız ölçüde yerine bir bardak su ve bir bardak un eklenerek besleyin. (Örneğin 400 gram karışım var. Yarısını çöpe atın ve yerine 100 gr un – 100 gr su ekleyin).
5.Besleme işlemine, her gün aynı saatte ve aynı şekilde mayanızda kabarcıklar çıkana kadar devam edin.
6.Eğer başlangıçta üzüm veya nohut eklediyseniz mayanız kabarcıklaşınca bunları tahta kaşık yardımıyla karışımdan alıp atın.
7.Kabarcıklanma işlemi 4-5 günden sonra başlayacaktır. Besleme işlemine ise 10 güne kadar devam edin.
8.Yaklaşık 10 gün sonra hazır olan ekşi mayanızla dilediğiniz ekmeği yapabilirsiniz.
9.Mayanızı kabarcıklanma işlemi bittikten sonra buzdolabında saklayabilirsiniz.
10.Besleme işlemini devam ettirmeyi ihmal etmeyin. Unutmayın ki o bir canlı ve beslenmeye muhtaç.