5 SORUDA SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK NEDİR, NE DEĞİLDİR?

by efe

Günümüzde ‘sağlıklı atıştırmalıklar ’ başlığı altında market raflarını süsleyen tatlısından tuzlusuna pek çok ürün
var. Peki sağlıklı atıştırmalıklar ne kadar sağlıklı? Hangi miktarda ve nasıl tüketilmeli, içeriklerinde neler olmalı?

1. SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?

Sadece sağlıklı atıştırmalık değil, ne alırsak alalım, etiket okumayı bilmeliyiz. Bizler bir ürünün sağlıklı olduğuna sadece enerji değerine bakarak karar veriyoruz. Ama enerjiden daha önemlisi içerik ve besin öğeleri. O sebeple bir atıştırmalık alırken ürünlerin protein, lif, doymuş yağ oranı, ilave şeker içerip içermediği, doğal olması, herhangi bir koruyucu veya katkı maddesi içermemesine dikkat etmeliyiz.

2. ETİKET OKUYABİLMEK İÇİN NELERİ BİLMEK GEREKİR?

Etiket okumak için öncelikle içeriklere, sonra besin öğeleri tablosuna bakmak gerekir. Besin öğeleri tablosunda ise sadece enerji değerlerine, şeker ve yağ oranına bakılmamalı. İçerikte bulunan şekerin veya yağın nereden geldiğine bakılmalı. İlave şekerden mi, yoksa meyveden mi, yağ sağlıklı yağ mı, ilave yağ mı kullanıldığına, ayrıca ürün içerisinde protein ve lif oranına da bakılmalı.

3. SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIKLARDA ŞEKER ORANI NE OLMALI?

Burada da şeker nereden geliyor ona bakmak gerekir. İlave şeker mi, yoksa meyveden gelen ya da doğal olarak içeren şeker mi? Normalde 2000 kcal bir diyet, en fazla 90 gr şeker içermeli. Günlük şeker tüketimimiz bu oranı geçmeyecek şekilde olmalı. Tabii burada unutmamak gerekir ki yediğimiz her ürün doğal olarak şeker içeriyor.

4. GÜNDE KAÇ TANE ATIŞTIRMALIK TÜKETİLMELİ, FAZLASI KİLO ALMAYA NEDEN OLUR MU?

Her ürünün olduğu gibi sağlıklı atıştırmalıkların da fazlasını tavsiye etmiyoruz. Şayet günlük diyetimize dikkat etmez ve fazlaca sağlıklı atıştırmalık tüketirsek, o da kilo almamıza sebep olur. Her şeyi dengeli tüketmek gerekir. Bu doğrultu da günlük beslenmemize, ihtiyacımız doğrultusunda 1-2 adet sağlıklı atıştırmalık ekleyebiliriz.

5. BiR SAĞLIKLI ATIŞTIRMALIĞIN DiYETE UYGUN OLDUĞU NASIL ANLAŞILIR?

Burada da etiket okumayı bilmemiz gerekiyor. Bir ürün sadece düşük kalorili diye diyete uygun olmaz. Ürün içerikleri ve besin öğeleri çok önemli. Mesela ürünün protein oranı, lif oranı, yağ oranı önemli. Protein ve lif oranı yüksek ürünler bizim daha uzun süre tok kalmamızı sağlar ve az miktarda dahi tüketsek doymamıza yardımcı olur. Ayrıca ürünün yağ içeriğinin düşük olmasından daha ziyade yağın nereden geldiği, sağlıklı yağ mı, doymuş yağ mı olduğu ve oranı gibi parametrelere bakmak gerekir. Yani kısacası bir atıştırmalık alırken onun diyete uygunluğunu sadece kalorisine göre değil, bu kalorinin nerelerden geldiğine, protein oranına, lif oranına, yağın nereden geldiğine, şeker ve karbonhidrat oranına, bu değerlerin nereden geldiğine, ilave şeker içerip içermediğine bakarak anlayabiliriz.

EBRUL GÜLKAN

ZBARZ YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ – GIDA MÜHENDİSİ

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Secured By miniOrange