Yeni nesil kahve dükkanları, sadece kahveleriyle değil aynı zamanda duvar tasarımlarıyla da adından söz ettiriyor. Bu tasarımların arkasında da çok özel bir isim var.
Kendisiyle bir nevi, 2015 yılında Kadıköy Moda’da açılan bir yeni nesil kahve dükkanında denk geldiğim olağanüstü duvar tasarımıyla tanışmıştık. Aslında o dönem gittiğim diğer kahve dükkanlarının çeşitli tasarımlarında da onun imzası vardı. Sonraki dönemlerde tanıştık ve iletişim içinde olmaya devam ettik. Bahsettiğim isim Desen Halıçınarlı.
Desen Halıçınarlı, yeni nesil kahvecilik akımının yeme-içme sektöründe yavaş yavaş yayılmaya başladığı dönemlerde birçok önemli markanın duvar ve çeşitli alanlarına yaptığı tasarımlarla tanınan bir isim. Artinblack markasıyla hala birbirinden özel ve hikayesi olan tasarımlar yapmaya devam ediyor.
Desen, Kahve Dergisi okurları ve kahveseverler muhtemelen senin çalışmalarına birçok kahve dükkanında denk gelmiştir. Bizler için ilk önce kendinden bahseder misin?
Öncelikle merhaba; 1983 İzmir doğumluyum. İzmir Anadolu Güzel Sanatlar ve Mimar Sinan Üniversitesi hem lisans hem yüksek lisansta resim bölümünden mezun oldum. Ressamım ve baskı resim sanatçısıyım. Karaköy’de atölyem var, özel işlerimi orada üretiyorum; karma ve kişisel sergilere katılıyorum. 10 yıldır yarı zamanlı akademisyenim. İTÜ ‘de mimarlık ve mühendislik öğrencilerinin sanat derslerine giriyorum. Bunun dışında da bildiğiniz artinblack ile tabela, duvar resimleri yapıyor; custom dediğimiz kişiselleştirilmiş motor, kask, vb objeleri boyuyorum.
“2013 YILINDA KAHVE DÜKKANLARINDA PROFESYONEL OLARAK TASARIMLARA BAŞLADIM”
Sen yeni nesil kahve sektöründe “Art in Black” markası altında tasarımlarınla biliniyorsun. Hatta ben de senin çalışmalarına ilk olarak yıllar önce bir dönem Moda’da yer alan Ben Coffee’de yaptığın harikulade tasarımınla denk gelmiştim. Nasıl başladı bu çalışmaların?
Aslında daha öğrenciyken teyzemin Fransız konseptli küçük bir kafe-restaurantı vardı. İlk orada başladım. Daha çok tabela yapıyor, duvarlara da resimlerimi asıyorduk. Komşu mekanlara da yazılar yazdığım olmuştu ama sonra eş dost mekânı derken 2013 yılından itibaren artan kahve dükkanları ile sektörde profesyonel anlamda tasarımlara başladım. Çünkü kaligrafik yazılar dışında modern yaklaşım büyük bir ihtiyaçtı.
Dünden bugüne şu ana kadar hangi kahve dükkanlarının tasarımlarında imzan var?
Birçok önemli kahve dükkânı ve kafede tasarımlar yaptım. Coffeetopia (tüm şubeler ve kampüsler), Coffee Sapiens, Mums, Ben Coffee, Dunkel Coffee Ulus, Fil Books Cafe, Cafe Vergnano Maslak, Gourmania Berliner Kadıköy, Sixty Beans Teşvikiye, Terra Coffee Roasters, NO17 Bakery, No 15 Coffee, Cafe Note TomTom, Saade Kahvaltı, Something İstanbul Coffee, Mienyu Budva, Aziz Cafe Balat, Prep, Pas Coffee HOuse, One More Coffee, Yom Organik, Leman Kültür Cafe, Fat Bird Coffee, Coni &Co, Teferruat Cafe, Pastoral Gourmet, Double Pause Coffee, Muggle tomtom, Forbo, Splendid Havuzbaşı, Rixos Premium Belek, Rixos Club Prive Göcek ve Belek, Otto Cihangir, Faros Cafe, İngiltere Faros, Raven Pub, Bodrum Cıngıloğlu Fırın, Minoa Akaretler. Bir de kulüpler, butikler, ofisler ve çalışma alanları var.
Senin çalışmaların, senden sonra bu işleri yapmış olanlara bir rol model oluşturdu kanısındayım. Yanılıyor muyum?
Umarım olmuştur. Ben başladığımda “Bir kız varmış, duvar boyuyor tabela yapıyormuş” diye geliyordu kulağıma. Ama mekanlar arttıkÇa özel ve farklı olma ihtiyacı da arttı. Bunu çok heyecanlı ve olumlu buluyorum.
“BEN HER TASARIMDA HİKATETE İNANIRIM”
Fakat şunu söylemem gerekirir, senden sonra bu alanda çalışmalar yürüten kişiler ve senin çalışmaların arasında oldukça büyük uçurumlar var. Senin duvar tasarımı çalışmalarının hepsi başlı başına bir sanat eseri. Çünkü hepsinde bir hikâye yatıyor. Yine Ben Coffee’deki yaptığın çalışma gibi mesela. Nasıl kurguluyorsun çalışmalarını?
Çok incesin, mutlu oldum çok teşekkür ederim. Gerçekten çok iyi çalışmalar da oluyor hakkını yemeyelim ama bazen “daha ucuza ya da tanıdık birine yaptıralım” yaklaşımı hayal kırıklığı olabiliyor. Sizi farklı kılan değerleri konuşup tartışmak ve işi bilene bırakmak lazım. Yıllarca eğitim alıyoruz, sadece resim değil, heykel, grafik, sanat tarihi, estetik, felsefe gibi kuramsal derslerle birlikte görsel hafızamıza sayısız imaj yüklüyoruz; sonuç da elbet bir fark oluyor. Basit bir matematik alsında. Ben her çalışmamda, tasarımda hikâyeye inanırım. Bugün bir ayakkabı markası logosunun hikayesinde olduğu gibi farklı bir yaklaşım sizi, markanızı farklı kılıyor. Mesela Ben Coffee’de sahibi Robert Bey aynı zamanda pırlantacı olduğu için ve hem kahve hem pırlanta metafor olarak benzer ve topraktan geldikleri için harita üstünden, afrikalı bir kadın ve onu destekleyecek imajlar kullanmayı tercih ettik, renkler de mekâna göre ayarlandı.
Yurt dışında seyahatler yapıyorsun. Oradaki kahve dükkanlarında da benzer çalışmalar yapılıyor mu? Seni etkileyen çalışmalara rastladın mı?
Eskisi kadar gezemesem de internet sayesinde pek çok kahve dükkanını takip ediyorum. Sanatçılara güveniyorlar ve kendilerini teslim ediyorlar. Mekânın dokusunu bozmayan ve oraya yıllardır aitmiş gibi duran işler beni çok etkiliyor doğrusu.
“YENİ NESİL KAHVECİLİK KONUSUNDA ÇOK ŞANSLIYIM”
Yeni nesil kahvecilik, beraberinde hem müşterisini yarattı hem de mimari çalışmalarını da. Sen de duvar tasarımları çalışmalarınla yeni nesil kahve dükkanlarında böyle bir alanı başlattın. Yeni nesil kahveciliğe nasıl bakıyorsun?
Başlattım demeyeyim ama görünür kılanlardan biri olmuşumdur umarım. Artık mimarlar da sunumlarında benzer öğeleri kullanıyorlar. Ben yeni nesil kahvecilik konusunda çok şanslıyım çünkü böyle firmalarla çalıştım ve hepsinden bir şeyler öğrendim, öğrenmeye de devam ediyorum. Teyzemin mekânı zamanında bu kadar popüler değildi enteresan dialoglara şahit olmuştum. Yatırım yapılması, sektör oluşması çok güzel ama bir hevesle yapılacak iş olmadığını düşünüyorum. Çünkü bize iyi kahveyi öğreten mekanlar sayesinde mesela yanık kahveyi öğrendik ve içmiyoruz.
Sıklıkla ziyaret ettiğin kahve dükkanları nereleri?
Lokasyonuma göre tercihlerim değişiyor ama sırf kahvesini içmek, yeni neler gelmiş bakmak için Coffee Sapiens, Coffeetopia’ya gidebilirim. Asmalıda Drip Coffee de cok sevdiğim yerler arasında.
Sen aynı zamanda akademik çalışmalar da yürütüyorsun. Öğrencilerin arasında ya da atölyende, duvar tasarımlarına dair ilgili olan, eğitim almak isteyenler var mı?
Öğrenciler arasındaki duruşu ben de o yaştan geçtiğim için anlayabiliyorum. Biraz angarya geliyor olabilir. Ben çok istiyorum bir asistanım olsun ve zamanla işleri ona devredeyim, ya da beraber yapalım ama hem dialog, hem organizasyon hem de uyguluma oldukça vakit alan işler. Belki şimdi birileri ister…
Yakın dönemde Desen’in ne gibi çalışmaları olacak?
Ufak bir seyahatim oldu ama döner dönmez başlıyorum yine. Şubeler var programımda ve tabi korona sonrası herkes anca toparlandığı için pek çok görüşme de yapıyorum. Çalışmaya devam; sağlıkla.
Yazı-Fotoğraflar: Reha Kadak