Gemlik zeytini, ülkemizde en çok tüketilen ve bilinirliği en fazla olan zeytin çeşiti. Tek tek elle toplanıyor, hiçbir kimyasal işlemden geçmeden soframıza geliyor. Küçük çekirdekli, ince kabuklu, etli bir zeytin olan Gemlik, İspanyolların ünlü sofralık zeytini “manzanilla” ile rekabet edecek kadar lezzetli…
Gemlik zeytini morfolojik, fizyolojik ve ekilebilir olmayan dağlık, taşlık ve kireçli topraklara sağladığı uyum bakımından diğer zeytinlere göre farklılıklar gösteriyor. Coğrafi olarak geniş bir alanda fidanlar dikilerek ‘Gemlik zeytini’ adı ile üretim yapılsa da gerçek Gemlik zeytini özelliklerini Gemlik yöresindeki havasu- toprak-iklim koşulları ve işlenme yöntemlerinden alıyor.
Marmara Bölgesi’nin zeytin ağaçlarının büyük bir kısmını Gemlik zeytini oluşturuyor. Her yıl düzenli olarak meyve veren Gemlik zeytininin en belirgin özelliği renginin koyu siyah olması ve etinin çekirdekten kolayca ayrılabilmesi. Meyve ve çekirdekleri orta irilikte olan zeytin, yüzde 29.9 oranında yağ içeriyor. Tat ve yapı özellikleri ile dünyanın en iyi salamuralık zeytin çeşidi olarak kabul ediliyor. Gemlik zeytini için ‘Trilye’, ‘Kıvırcık’, ‘Kaplık’, ‘Kara’ gibi isimler de kullanılıyor.
Gemlik bölgesinde zeytin ağaçları haziran ayında çiçek açmaya başlıyor. Temmuz ayında sap budaması yapılarak ağacın daha güçlü kalması sağlanıyor. Temmuz – ağustos aylarında sulama yapılan ağaçlarda zeytin eylül ayının ikinci yarısında yağlanmaya başlıyor. Gemlik zeytinlerinin hasadı kasım, aralık ve ocak aylarında yapılıyor. Zeytinler tek tek elle toplanarak olgunluklarına ve boylarına göre ayrıştırılıyor. Hiçbir katkı maddesi kullanmadan, su-tuz ile fermente edilerek sofralardaki yerini alıyor.
Neden Gemlik Zeytini?
- Gemlik bölgesi zeytinlerinden üretilen ve Gemlik zeytinleri coğrafi işaretini taşıyan zeytin; bölgeye özgü, dünyanın başka hiçbir yerinde yetişmeyen bir yapıya ve lezzete sahip. Coğrafi işaret belgesi, zeytinin coğrafi yapısı, iklimi, yetiştirme şekli ve kendine özgü karakteristik özellikler taşıması gibi pek çok farklı kritere sahip olduğunu simgeliyor.
- Gemlik zeytini, İspanyolların sofralık olarak bilinen ‘manzanilla’ zeytini ile rekabet edebilecek bir zeytin türü.
- Yıl boyunca bitmek tükenmek bilmeyen bir emek ve itina ile yetiştiriliyor.
- Hiçbir kimyasal işleme tabi tutulmadan doğal haliyle soframıza geliyor. Sadece tuz ve su ile salamura ve fermente ediliyor.
- Doğal rengi siyah olan Gemlik zeytini, dalında kararıyor. Tamamen siyah olmadıkça hasadı yapılmıyor.
- Gemlik zeytinleri elle toplanıyor. Böylece diğer toplama yöntemleriyle toplanması esnasında oluşan kayıplar ortadan kaldırılmış oluyor. Toplanan zeytinler bekletilmeden günlük olarak salamura ediliyor.
- Küçük çekirdekli, ince kabuklu ve etli olan Gemlik zeytininin raf ömrü diğer zeytinlere göre daha uzun. Ambalajında aylarca bozulmadan kalabiliyor.
- Gemlik çeşidi siyah sofralık bir özelliğe sahip olmakla birlikte, yağlık olarak bilinen Ayvalık zeytininden yüzde 6 daha fazla yağ içeriyor.
- Gerçek Gemlik zeytini almak için ambalajında ‘Coğrafi İşaret’ bulunan markaları tercih edin.
Gemlik Selesi Nasıl Yapılıyor?
Olgun zeytinler sağma usulü elle toplanıyor. Suyla iyice yıkanıyor. Bir kap içinde bir kilo zeytine yarım kilo tuz ekleniyor. Zeytin tuzla birlikte elle iyice karıştırılıyor. Acılığını alması için tuzun zeytinle iyice karışması gerekiyor. Karıştırılan zeytinler küfeye dökülüyor. Önce bir kat zeytin, sonra tuz ekleniyor. En üste bir kat daha tuz konuluyor. Bir hafta bekliyor ve sonra boş bir küfeye aktarılıyor. Bir ayda sofralık Gemlik zeytini oluyor.