Sevdiğiniz besinlerin istediğiniz an elinizin altında olmasını sağlamak ve gıda israfını önlemek için yıllardır uygulanan, nesilden nesle aktarılan ve kolay uygulanabilir saklama yöntemleri var. Besinleri daha uzun süre muhafaza etmenizi sağlayan bu yöntemlere kısaca bir göz atalım…
Önce pişir, sonra dondur
Dondurma yöntemi ile besinlerin uzun süre tazeliğinin koruması için buzdolabının yanı sıra derin donduruculardan da yararlanmak mümkün. Çiğ et, çiğ sebze, süt ve süt ürünleri, meyve ve hatta ekmek gibi farklı besin çeşitlerinin dondurma yöntemi kullanılarak son kullanma tarihleri uzatılabiliyor. Pişirme yöntemi de besinlerin saklama süresinin artırılmasına yardımcı oluyor. Uzmanlar, düşük sıcaklıkta saklanan pek çok sebzenin öncelikli olarak pişirme yöntemi aşamasından geçirilmesini tavsiye ediyor.
En pratik saklama yolu: Konserve
En çok tercih edilen gıda saklama yöntemleri arasında yer alan konserveleme, hem pratik hem de pek çok gıdaya uygulanabilir olmasıyla öne çıkıyor. Besinin bazen çiğ bazen de pişirilmiş olarak konservelere koyulup bekletilmesiyle yapılan bu uygulama, yiyeceğin daha uzun süre taze kalmasına yardımcı oluyor. Kış aylarında sofraların vazgeçilmezi olan ve bağışıklık sisteminin güçlendirmesine katkı sağlayan turşu da bir tuzlama ve konserve ile saklama yöntemi.
Sebzeleri kurut, etleri tütsüle
Kurutma yöntemi ise uzun yıllardır kullanılan güneşte kurutmanın yanı sıra fırın ile de uygulanabiliyor. Kurutma yöntemi domates, patlıcan, elma, üzüm, kayısı gibi pek çok meyve ve sebzenin, içerisindeki suyun yok olmasını sağlayarak daha uzun ömürlü olmasını sağlıyor. Genellikle et ve balıkta kullanılan tütsüleme yöntemi de kurutmada olduğu gibi besinin içerisindeki suyu olabildiğince arındırarak ömürlerini uzatıyor. Ayrıca bu yöntem gıdalara farklı bir koku ve tat da veriyor. Tütsüleme çeşitli zararlı mikroorganizmaları besinden uzak tutuyor ve çoğalmalarını engelliyor.
Evde konserve yaparken nelere dikkat etmeli?
Doğru ekipmanı kullanın
Basınçlı konserve, düşük asitli yiyecekleri konserve yapmak için önerilen tek yöntem. Düşük asit içeriği olan gıdalar, evde konserve ile ilgili botulizm (Clostridiumbotuwlinum adı verilen mikroorganizma tarafından üretilen bir toksinin neden olduğu nadir fakat potansiyel olarak ölümcül bir hastalık) vakalarının en yaygın kaynakları. Düşük asitli gıdalar hemen hemen her sebzeyi, bazı meyveleri, sütü, tüm etlerini, balıkları ve deniz ürünlerini içeriyor. Bu yiyecekler için kaynar su konserveleri kullanmayın, çünkü botulizme karşı koruma sağlamıyorlar.
Şüphe duyduğunuzda atın
Yaptığınız konservelerin güvenli olup olmadığını belirlemek için asla yiyecekleri tatmayın. Herhangi bir şüpheniz varsa, yiyecekleri yemeyin, atın. Evde yapılmış hazır konservelerde toksin veya diğer zararlı mikroplar olabilir.
Tehlike belirtileri neler?
Konservelerin kapakları sızdırıyorsa veya şişmişse; ambalajlar hasarlı, çatlamış veya anormal görünüyorsa, ambalaj açıldığında sıvı-köpük püskürtürse ya da ambalajdaki gıda küflü veya kötü kokuyorsa tehlike var demektir. Bu tür gıdaları hemen çöpe atın.
Çamaşır suyu ile silin
Şüphe duyduğunuz konserve açıldığında mutfakta dökülürse, döküntüyü her 2 bardak su için 1/4 fincan çamaşır suyu kullanarak silin.
Yemeden önce pişirin
Ev yapımı konserve gıdaları, direkt olarak tüketmekten ziyade yemeden önce 20 dakika boyunca pişirilmesi güvenlik açısından çok önemli. Güvenliğiniz için bu ekstra güvenlik adımını mutlaka uygulayın.
Yeni kapak kullanın
Cam kavanozlar için sıfır kapak kullanmak çok önemli. Eski kapaklar kesinlikle kullanılmamalı. Konserve kavanozlarını ve halkalarını yıldan yıla tekrar kullanabilirsiniz ancak konserve işleminiz için her zaman yeni kapaklar satın almanız zorunlu.
Kaynar sudan geçirin
Kavanozlar doldurulmadan önce mutlaka kapaklarla birlikte kaynar sudan geçirilmeli. Kavanozları sterilize etmenin en iyi yolu, onları en az 10 dakika kaynar suya koymak. Konserve işlemi sırasında ılık bir fırına yerleştirmek kavanozların sıcak kalmasına yardımcı olur ve steril durumlarından ödün vermez.
Temizlik, temizlik, temizlik
Konserve gıdaların hazırlanmasında en önemli kural temizlik. Konserve işlemi sırasında mutfağınızı ve çalışma alanınızı steril hale getirmek çok önemli. Bölgenizi temiz tutmak ve çapraz kontaminasyon olmadığından emin olmak için maşalarınızı ve diğer konserve aletlerinizi sadece birkaç saniye kaynar suya batırın.