Ağızda patlayan lezzetli baloncuklar:  Bubble tea

by Basak Oksak

Önce kocaman bir yudum, ardından bir daha… Yavaş yavaş lezzetin ağzınızda dağılmasını bekliyorsunuz. Derken, o da ne?  Patlayan bir şeyler var sanki… Durduramıyorsunuz…Sonra soruyorsunuz kendinize, “Kaç bin baloncuk yuttum?”

1980’lerde Tayvan’da ortaya çıkan bir içecek bubble tea. Oradan dünyaya özellikle de Kanada, ABD gibi ülkelere ve Avrupa’ya yayılmış. Türkiye’de henüz yeni yeni duyuyoruz adını ama yakın zamanda bizde de trend olacak gibi görünüyor.

Peki nedir bu bubble tea ya da bizdeki adıyla inci çayı? Temel olarak yeşil ve siyah çayların içine meyve parçaları, çeşitli şuruplar, süt, şeker veya bal ve tapioka-incileri eklenerek yapılan bir içecek diyebiliriz. Çayın tadını asıl farklı kılan, çaya adını veren taneciklerin eklenmesi.

İstanbul’da nerede içebiliriz diyorsanız şimdi sizi en doğru adrese, Popping Bubble Tea&Coffee’ye götürüyoruz. Moda’nın ara sokaklarından birinde küçücük bir dükkân burası. Daha küçüğü olamazdı zaten diyor insan, o kadar küçük! İki genç üniversiteli girişimcinin (daha genç olamazdı zaten diyor insan), yurtdışında görüp Türkiye’ye getirdikleri bir ‘bubble tea shop’ burası.

Arda Elter ve Sena Başaran iki yakın arkadaş. Arda geçen yıl Milano’ya üniversite okumaya gittiğinde oradan bir girişimci olarak döneceğini bilmiyormuş henüz. “Milano’da şehir meydanında bir bubble tea shop vardı, insanlar önünde 45 dakika sıra bekliyordu. İlk orada gördüm ve Türkiye’ye getirmeye karar verdim” diyor. Ekonomi sosyal bilimler okuyormuş, birinci sınıfta üniversiteyi dondurmuş ve aceleyle Tayvan menşeli bir firma bulup iletişime geçmiş, eğitimler almış.  Ardından Moda’da dükkân kiralanmış. St. Joseph’ten arkadaşı ve ortağı Sena da Hollanda’da psikoloji okuyormuş o sırada, o da okulu bırakıp Türkiye’ye dönmüş. Arda’yla konuştuktan sonra bir anda işin içinde bulmuş kendini. Bu yılın nisan ayında açılmış Popping Bubble Tea & Coffee.

Menüye bir göz attığınızda yüzünüze tatlı bir gülümseme yayılıyor hemen. Kimler yok ki burada: Çarkıfelek meyvesi aromalı Bob Marley, kral meyvesi aromalı Frida Kahlo, hindistancevizi aromalı Coco Chanel, esmer şekerli latte’li Beyoncé, şeftali aromalı Kim Kardashian, maça çaylı Audrey Hepburn, vanilya aromalı İnek Şaban, çilek aromalı Anthony Hopkins… Yakında Marilyn Monroe ve Michael Jackson da geliyor…

Nedir bu bubble tea, biraz anlatır mısınız bize?

Tayvan menşeli bir içecek, 1980’li yıllarda Tayvan’da ortaya çıkıyor. Bubble tea denmesinin sebebi bardağın dibindeki baloncuklardan değil aslında, çay ve aroma karıştığı zaman üzerinde oluşan baloncuklar.

Ne tür çaylar kullanılıyor hazırlanırken?

Aslında ilk ortaya çıktığı yıllardan bu yana birçok çay denene denene sonunda en uygun çaylar bulunmuş ve aromalarla en iyi uyum yakalayanlar bir araya gelmiş. Yaseminli yeşil çay, oolong, özel çay karışımları, macha kullanılan çaylar. Meyve ve aromalarla birleşiyor.

En çok kullanılan ya da tercih edilen aromalar hangileri?

Bizde en çok talep görenleri başta çarkıfelek meyvesi olmak üzere, vanilya, çilek, şeftali, kokonat şeklinde sıralayabiliriz.

Nasıl hazırlıyorsunuz biraz anlatır mısınız?

Kısaca anlatırsak, normal çayı demleyip, aromalandırıp buzla soğutuyoruz. Soğuk içilen bir çay ama sıcak da içilebiliyor. Meyve çayları için öncelikle çayı sizin seçtiğiniz aromaları ekleyerek demliyor, buzla soğutuyoruz. Shaker’da köpürtmeyi yapıyoruz, shaklenme işlemi bittiğinde alıp bardağa koyuyoruz, sizin seçtiğiniz bobo çeşidini ekliyoruz. Yaban mersini, limon vs. gibi çeşitleri var.

Ağızda patlayan ve çiğnenen iki farklı türü var değil mi?

Bir poppin bubble’lar var, bir de tapyokalar. Poppin’ler ağızda patlıyor, sıcak olarak tüketildiğinde de yine sıcağın içinde patlıyor. Tapyokalar ise çiğneniyor, jelimsi bir yapıları olduğu için sıcak olarak da tüketiliyor. Süte en çok yakışan da tapyokalar.

En çok beğenilen hangisi şu anda?

Bob Marley.

Hepsi orijinal tarifler mi, Türkiye’ye uyarladınız mı?

Aslında hepsi orijinal, sadece isimleri biz seçtik. Bir de tatlandırıcı seviyesi farklı. Yurtdışında daha şekersiz tüketiliyor ama burada daha şekerli içmeyi seviyor insanlar. Yurtdışında en fazla sıcak olarak içilen tapyokalar tercih ediliyor, bizde nasıl olacak göreceğiz. Sıcak tapyokalar menüye eklenecek önümüzdeki günlerde.

Hiç bizim yerli çaylarla deneme yaptınız mı?

Siyah çaylarla yaptık, aroması biraz sert oldu. Belki sonraki menülere girebilir.

Kaç çeşit bubble tea var şu anda menüde?

Sekiz çeşit var ama menü tamamlanınca 21 çeşidi bulacak.

Kimler daha çok seviyor bubble tea’yi?gf

Müşteri kitlemiz 24-35 yaş arası diyebilirim.

Dünyada en çok hangi ülkelerde yaygın?

Kanada’da inanılmaz ilgi var, aynı şekilde ABD’de de öyle. Kanada’da Uzakdoğuluların çok olmasının da etkisi var bunda. Yine Londra’da da çok yaygın. Avrupa’da da pek çok ülkede tüketiliyor.

Röportaj: Birgül Kopuz

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange