‘Zeytin Ülkesi Balıkesir’

by efe

Neşe Biber ve Berrin Bal Onur’un yeni kitabı ‘Zeytin Ülkesi Balıkesir’, yaşamın odağına zeytini alan bölgenin büyük-küçük üreticilerinden hasat hikâyelerini, zeytin çeşitlerini ve geleneksel üretim yöntemlerini anlatıyor. Edincik’in kıymetlisi ‘su zeytini’nden zeytinyağında fermente edilen kuru incire, son zamanların popüler zeytinyağı mevzusu polifenol miktarına, sayfalarda zeytinin her türlü mucizesine tanıklık etmek mümkün.

Geleceğe taşımamız gereken değerleri geliştirip yaşatmak, düşündüğümüz kadar zor veya başarması imkânsız süreçler gerektirmiyor aslında. Bu işe gerçekten baş koyan ve bir şeyleri değiştirmek isteyenlerin kişisel çaba ve fedakârlıkları bile bazen açılması güç birçok kapıyı kolaylıkla aralıyor. ‘Peynir Aşkına’ ve ‘50 Peynirli Şehir Balıkesir’ kitaplarıyla tanıdığımız Neşe Biber ve Berrin Bal Onur’un yeni kitabı ‘Zeytin Ülkesi Balıkesir’i karıştırırken tıpkı peynirde olduğu gibi kalbim başka türlü çarpmaya başladı. Bu bölgenin yaşamının odağındaki zeytini ve zeytinyağını Kapıdağ Yarımadası’ndan Edremit Körfezi’ne, Erdek’ten Ayvalık’a köy köy bir araya getirerek geniş bir çerçeveye oturtması, nihayet bir bütün olarak görüp değer kavramı yaratmaya odaklanması, bu çalışmaya verilen iki uzun yılı özetler nitelikte.

Berrin ve Neşe, bölgedeki 50 farklı peynirin hikâyesini yazdıklarında, aldıkları ödüllerle oldukça ses getirmişti. Balıkesir merkezinde peynir dükkânlarının çoğalmasından geleneksel yöntemleri koruyan küçük üreticilerin desteklenmesine, talebin artmasına kadar birçok alanda farkındalık da yarattılar. Şimdilerde ekmek üzerine hazırladıkları son kitapla bir üçlemeye dönüşecek bu serinin ikincisi ‘Zeytin Ülkesi Balıkesir’ de bölgedeki üretime, özellikle küçük üreticiye, yok olmaya yüz tutan bahçelere dikkat çeken bilgilerle dolu. 

ASİDİ, AROMASI, FİLTRESİZİ, SOĞUK SIKIMI

Zeytin ve zeytinyağı mevzusu çok derinlikli. Yazarların bu konunun uzmanı olma gibi bir iddiası yok. Daha çok, keyifle okutan ve okurken de nefis bilgiler, anekdotlar paylaşan hikâye anlatıcılığını üstlenmişler. Her adımda akademisyenlerin, uzmanların, Balıkesir Belediyesi’nin bilgilerinden faydalanmışlar. Beş bölümden oluşan Kitap, zeytin ağacını anlatarak başlıyor. Ülkemizdeki zeytin üretimi, Balıkesir’e özgü çeşitler, ‘çevirme/ yuvarlama’dan çizik, kırma ve seleye tüm geleneksel yöntemler detaylı anlatılıyor.

Zeytinle ilgili aklımıza takılabilecek her türlü soru da cevaplanmış. Tadarken nelere dikkat edilir, kusurları veya kalite unsurları nelerdir, asidi, aroması, tazeliği, rengi, filtrelisi/filtresizi veya taş baskı, soğuk sıkım gibi üretim yöntemlerinin hepsi var. Yılların değişmeyen sorusu ‘Zeytinyağıyla kızartma yapılır mı’nın cevabı ‘Elbette yapılır’ olarak yerini almış. Son yıllarda dünyada gelişen ‘polifenol’ akımına da değinmişler. Artık etiketlerde miktarı yazılmaya başlayan polifenol, zeytinyağında bulunan güçlü bir antioksidan.

Yazı:Gaye ŞAHİN / Hürriyet

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange