Havaların ısınmasıyla canlanan doğa, bereketini sofralarımıza taşırken yeme içme alışkanlıklarımızı da değiştirir. Artık daha hafif ama enerji veren ve besleyici lezzetler arar oluruz. Çeşit çeşit meyveleri, sebze ve otları yemeklerimize katarak bahardan sonra yazın da nimetlerinden sonuna kadar yararlanma vaktidir şimdi…
Turp otlu sandviç
100 gr taze lor peyniri
6-8 adet çeri domates
200 gr turp otu
2 adet arpacık soğan (doğranmış)
2 kaşık zeytinyağı
10 adet taze çağla
1 çay kaşığı öğütülmüş kaya tuzu
Karabiber
Acı biber
1 yumurta
Soğanları zeytinyağında yumuşayana kadar kavurun. Yıkayıp ayıklanmış turp otunu doğrayın ve soğanlara katın. Rengi tam dönmeden yumuşayana kadar pişirin. Çağlaları ikiye bölüp içindeki yumuşak çekirdeği ayırın. Soğanlı turp otuna katıp karıştırın. Yumurtayı üzerine kırıp beyaz kısmı pişene kadar bekleyin. Tost ekmeğinin üzerine lor peynirini ve domatesleri yayın. Turp otlu yumurtayı da diğer dilimin üzerine yerleştirip sıcak sıcak servis edin.
— Doğa, her mevsimin sebze ve meyvelerini vücudumuzun ihtiyacına göre bize sunuyor. Baharda tezgâhlarda gördüğümüz çeşit çeşit otlar bize farklı bir enerji yüklüyor. Her biri içerisine girdiği yemekleri lezzetlendiriyor, şifalandırıyor. Sofralarımız yaz aylarında da doğanın bereketinden nasibini alıyor. Gökkuşağının neredeyse tüm renkleri pazar ve manav tezgâhlarında boy gösteriyor.
Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek kuşkusuz en önemli beslenme tavsiyesi. Doğaya bakın, sesine kulak verin ve tüm renklerini sofranıza taşıyın.
Tanımadığınız, alışık olmadığınız otları denemekten çekinmeyin. Her birinin tadı, kokusu farklı olur. Şanslıyız ki yurdumuz yöresel otlar bakımından çok zengin. Taze mevsim otları, sebze ve meyveleri kullanarak hazırladığım tarifleri, keyifli kahvaltı sofralarında sevdiklerinizle paylaşmanız dileğiyle…
Turp otu
Sindirim problemi ve böbrek taşı olanların özellikle tüketmeleri önerilen turp otu; acımtırak tadından dolayı çiğ değil, kavrularak ya da haşlanarak tüketilmeli. Hatta turp otunu haşladığınız suyu, içine 1 limonu sıkarak tüketirseniz, bu karışım soğuk algınlığına da iyi gelir.
Ebegümeci ve ısırgan otlu menemen
250 gr ebegümeci (doğranmış)
250 gr ısırgan otu (doğranmış)
2 adet domates rendesi
1 adet yeşil biber (doğranmış)
1 adet soğan (doğranmış)
Yarım demet maydanoz
3 yumurta
Tuz
Karabiber
Soğanı yumuşayana kadar kavurun. İçine otları ekleyin. Rendelenmiş domates ve biberleri de koyup karıştırın. Maydanozları ilave edin. Yumurtaların beyaz ve sarılarını ayırın, beyazını karışıma ekleyin.
Pişmesine yakın sarılarını en üste yerleştirip iki dakika daha pişirin ve sıcak sıcak servis yapın.
Isırgan ve ebegümeci
Doğada bazı güzellikler kendini korumak için küçük önlemler alırlar. Taze ısırgan otunun da üzerinde yakıcı tüyleri bulunur. Temizlerken elinize eldiven giymeniz gerekebilir. Dikkatli olun. Ebegümeci, yol ve tarla kenarlarındaki çalılıklarda yetişen bir bitkidir. Bu tarifte kullandığım gibi yumurta ile pişirebilir veya zeytinyağlısını yapabilirsiniz. Börek ve gözlemelere de çok yakışır.
Kuşkonmaz
Şifalı bitkilerden probiyotik bakterilerin gelişimini destekleyen, kan temizleme özelliği olan bu bitkiyi haşlayarak veya ızgara yaparak salatalarınızda kullanabileceğiniz gibi, gösterişli bir tart da pişirebilirsiniz.
Nane
Hoş kokulu bir bitki olan, dünyada 25-30 kadar türü bulunan, sağlığımıza faydaları saymakla bitmeyen ve daha çok nemli yerleri seven nane şifa dağıtıyor.
Nane için en uygun büyüme zamanı bahar ayları. Soğuklar sona erdiği zaman nane ekmeye başlayabilirsiniz.
Nane iştah açar. Sinirleri yatıştırır ve vücuda rahatlık verir. Strese ve baş ağrısına iyi gelir. Spazm ve kalp çarpıntısı riskini azaltır. Ateşi düşürür. Sindirim sistemi ve mide için çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Gaz söktürücüdür. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. Ülsere ve mide yanmasına iyi gelir. Kusmayı, mide bulantısını ve ağrısını önler. Grip, bronşit gibi soğuk algınlıklarında ve öksürükte faydalıdır.
Arapsaçı
Dereotuna çok benzeyen arapsaçı otu, yol ve tarla kenarlarında, özellikle de deniz kıyısına yakın kuru topraklarda ve nehir kıyılarında yetişir. Yabani rezene olarak da bilinen arapsaçı, salatalarda, kavrularak ve sebzeli yemeklerde aroma vermek için kullanılır.
Arapsaçı ve naneli omlet
250 gr arapsaçı
2 arpacık soğan
Yarım demet nane
2 yumurta
Kaya tuzu
Karabiber
Pul biber
5-6 adet sarı domates
3-4 adet kurutulmuş domates
5-6 adet yeşil zeytin
Tavada arpacık soğanı kavurun. Otları ekleyip yumuşayana kadar karıştırarak kavurmaya devam edin. Ocağın altını iyice kısın. Yumurtaları çırpıp üzerine dökün. 3-4 dakika sonra spatula ile diğer tarafını çevirin. Diğer yanda sarı domatesler, kurutulmuş domates ve yeşil zeytinlerle harmanlayın. Otlu omlet hazır olduğunda üzerine karışımı serpip afiyetle yiyin.
Cibes otlu kahvaltı salatası
250 gr cibes otu
3-4 adet kuşkonmaz
2 adet yumurta (haşlanmış)
1 adet kırmızı biber
1 adet sarı biber
5-6 adet zeytin
1 tutam kurutulmuş kekik
4 kaşık zeytinyağı
Cibes otunu iyice yıkayın. Suya biraz kaya tuzu atıp 3-4 dakika yumuşayana kadar haşlayın. Kenarda buz dolu bir kap hazırlayın. Canlı rengini koruması için cibes otunu süzüp buzlu suyun içine koyun. Kuşkonmazları ızgarada çok değil, sadece yumuşayana kadar pişirin. Servis yapacağınız tabağa cibes otunu, birkaç parçaya böldüğünüz kuşkonmazları, renkli biberleri ve zeytinleri yerleştirin. En son yumurtaları koyup kekik serpin. Üzerine zeytinyağı da döküp sofraya çıkartın.
Cibes otu
Cibes otu, lahana ve karnabahar gibi kış sebzelerinin toprakta kalan kısımlarında büyür. Oldukça besleyicidir. Özellikle sağlıklı beslenme ve kilo kontrolü konusunda hassas olanlar tek başına bile tüketebilirler. Hafif baharatlı ve tatlımsı bir tadı vardır.
Maydanoz
Yeşillik olarak dünya genelinde çok popüler olan maydanoz, aynı zamanda çok besleyici bir bitki. A, C ve K vitaminleri, beta karoten, demir ve folat bakımından çok zengin bir kaynaktır. Maydanozun düzenli tüketimi kan basıncını düşürmede fayda sağlıyor, yüksek tansiyona bağlı oluşabilecek hastalıkların riskini azaltıyor. Maydanozun en önemli faydalarından biri de sağlıklı böbrek fonksiyonlarını sağlamaya yardımcı olması.
Yazı ve tarifler Pelin Bilgiç – Fotoğraflar Altan Aykan