Bitkiler aleminde yaygın yayılış gösteren “Polifenolik” yapıda bileşenlerin (zerdeçal, zencefil, nar meyve kabuğu, sumak, yeşil çay, kara mürver, laden) Covid-19 gibi zarflı virüsler üzerinde etkili olduğu, virüsün gelişip çoğalması ve hücrelerimiz içerisine girerek yeni virüsler üretmesini önleyebileceğini ortaya koyan çok sayıda bilimsel araştırma yayımlanmıştır.
Burada önemli olan virüslerin üzerinde etkinliğin sağlanabilmesi için polifenollerin ağız boşluğunda mümkün olduğunca uzun süre kalmasını sağlamaktır.
Ancak polifenoller mide-bağırsak sistemine gittiğinde büyük ölçüde metabolize olarak virüs üzerinde etkisini kaybederek iltihap giderici ve antioksidan etkili bileşenlere dönüşmekte, bağışıklık sistemimize katkı sağlamaktadır.
Dolayısıyla mutlaka ağızda uzun süre kalmasını sağlayacak şekersiz-arap zamkı ile hazırlanmış pastil halinde uygulanmalı ve en az 1 saat bir şey yiyip-içilmemelidir.
Nar meyve kabuğu virüslere etkili polifenoller bakımından çok zengindir. Ancak çay olarak içildiğinde etkili olmaz. Dikkat! Nar ağacı dal kabukları alkaloitler taşır ve zehirleyebilir.
Bakteri ve virüsler üzerinde etkili olduğu bilinen bitkiler ile yoğun bir şekilde şekersiz olarak hazırlanan bitki çayları ile gargara yapılması koruyucu olabilir.
Bu amaçla polifenol (yeşil çay), uçucu yağ (adaçayı, biberiye, karanfil tomurcuğu) taşıyan bitkiler ile hazırlanan tek veya karışım çaylar hazırlanabilir. Ancak ağızda uzun süre kalmasını sağlamak üzere en az 1 saat bir şey yiyip-
Bir kovan ürünü olan propolis zengin polifenol içeriği ile virüs ve bakteri enfeksiyonlarına karşı antimikrobiyal etkilerinin yanı sıra antioksidan ve antienflamatuvar etkileriyle bağışıklık sistemi üzerinde de faydalı olur.
Ancak mikroplar üzerinde etkili bileşenleri (krizin, pinosembrin, pinobanksin, galangin) ve iltihap giderici etkili kafeik asit fenetil esteri (CAPE) sulu propolis ekstrelerinde bulunmamaktadır.
Bu bakımdan ya alkolle hazırlanan ya da alkol kullanılmadan fiziksel yöntemle elde edilen özel propolis ekstresi taşıyan ürünlerin kullanılması önemlidir.
Taze zencefilde bulunan gingerol’ler kurutulduklarında şogaol ve zingerona dönüşürken etkisini önemli ölçüde kaybeder. Bu nedenle ya zencefil rizomu alkol ekstresi ile hazırlanan standart ekstreler taşıyan pastil gibi ürünler kullanılmalı ya da taze zencefil ağızda çiğnenmelidir.
Keçiboynuzunun virüsler üzerinde ya da bağışıklık sisteminde etkili olduğunu gösteren hiçbir bilimsel araştırma yoktur.
Limon kabuğu yağı veya Melisa yağı içerisindeki “sitral ve sitronellal” bileşenlerinin bir ara salgın yapan kuş gribi
üzerinde etkili olduğunu gösteren çalışmalar bulunuyor.
Ancak limon kabuğu yağının sitral miktarını bilmek gerekir. Ancak limon yağı açıkta çabuk bozulduğundan sitral içeriğini korumak için sıkı kapalı ve buzdolabında muhafaza edilmelidir.