Kahvaltıda Ak deniz esintisi: İtalyan usulü kahvaltı

by Basak Oksak

Akdeniz yemek kültürünü simgeleyen mozzarella, salam, domates ve fesleğen İtalyan usulü kahvaltının vazgeçilmezleri. Peki bruschetta, tramezzini, cantuccini ve frittata’yı denediniz mi hiç?

İtalya’da insanların ortalama yaşam süresi diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek, ikinci sırada. 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göreyse ortalama yaşam süresi 82,9. Bence bunun en önemli sırrı, sağlıklı ve iyi beslenme. Akdeniz kültürünü önemli ölçüde yaşayan İtalyanlar bunu mutfaklarına da yansıtmışlar. Akdeniz insanı birbirine çok benziyor. İtalyanlarla Türklerin de pek çok ortak noktası var. İtalyanca bilmesek de İtalya’yı ve İtalyanları kendimize yakın hissederiz. Heyecanlarımız, coşkulu konuşmalarımız, kahkahalarımız benzer birbirine. Örf ve geleneklerimizin benzer olanlarından bazılarını anımsatalım mesela… İtalyanların da bizim gibi çiçekli, çikolatalı kız isteme merasimleri var. Davul zurna yok ama kalabalık düğün seviyorlar. Serde Akdenizlilik var ne de olsa! Tam olarak olmasa da yiyip içtiklerimiz, damak zevklerimiz de benzer özellikler gösterebiliyor İtalyanlarla. Zeytin, peynir onların da sofralarından eksik olmuyor. Zeytinyağı da… Akdeniz yemek kültürünü simgeleyen mozzarella, salam, domates ve fesleğen de kahvaltı sofrasının olmazsa olmazlarından. Neyse sözü daha fazla uzatmayalım, sabahlarınızı şenlendirecek İtalyan lezzetleriyle sizi bir an önce tanıştıralım.

FRITTATA

Malzemeler: 4 adet yumurta 100 gr keçi peyniri 6 adet kuru domates 6 adet çeri domates 1 sap taze soğan Yarım demet maydanoz Yarım demet taze fesleğen Zeytinyağı Karabiber Tuz

Yapılışı: Öncelikle yumurtaları iyice çırpın. Frittata’nın piştikten sonra iyi kabarması için, yumurtaların köpürene kadar çırpılması gerekiyor. Maydanozları ve yeşil soğanı ince ince doğrayın. Kurutulmuş domatesleri ortadan ikiye ayırın. Fesleğenleri orta büyüklükte elinizle ayırın. Keçi peynirinin bir kısmını doğrayın. Doğradığınız tüm malzemeleri yumurta ile birleştirin. Tuz, karabiber ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Eğer isterseniz mantar gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz. Ortalama büyüklükte bir tavaya zeytinyağını koyun. Ocağın altını açın, hazırladığınız karışımı tavaya koyun. Bir miktar pişirin. Üzerine kalan keçi peynirini ve çeri domatesleri ikiye ayırıp koyun. 200 derecede fırınınızı ısıtın ve hazırladığınız, alt tarafını ocakta pişirdiğiniz omleti tavayla birlikte fırına koyun. Üst tarafı pişene kadar pişirmeye devam edin. Frittata’mız hazır, afiyet olsun.

Bunları biliyor muydunuz?

Frittata İtalyancada ‘kızartmak’ anlamına geliyor. İtalya’ya özgü bir omlet çeşidi. Önce tavada, sonra fırında pişiriliyor. Aslında birçok malzemenin karışımı. Besleyici ve doyurucu özelliği fazla olan bir omlet. İtalya’da zeytinyağı çok önemli bir yere sahip. Frittata da zeytinyağı ile yapılıyor. İtalya, İspanya’nın ardından dünyadaki en büyük ikinci zeytin üreticisi ülke. Ancak İtalyan zeytinciliği, kendi ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz bir üretime sahip. Son 20 yıl içinde, İtalya tüketim açısından kesin olarak en büyük pazar ve bu sonuçla en büyük ithalatçı olduğunu gösterdi.

Keçi sütünden elde edilen ürünlerin faydası saymakla bitmiyor. Keçi peyniri Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde yaygın olarak kullanılıyor. Keçi sütünün kullanımına dair bilgiler 9 bin yıl öncesine kadar gidiyor. Keçi sütünden peynir yapımı ise 2000-2500 yıl öncesine dayanıyor. Keçi sütlerinde bakteri miktarı genellikle diğer hayvanlarınkinden daha az oluyor. Tedavi edici ve kendine özgü üstün özellikleri dolayısıyla, keçi sütünden birçok hastalığın tedavisinde yararlanılıyor.

Bunları biliyor muydunuz?

İtalyan mutfağının en bilinen atıştırmalık lezzetlerinden bruschetta, restoran menülerinde ‘antipasto’ dedikleri başlangıç tabağında yer alıyor. İtalyanların Rönesans’tan bu yana, geçmişi yüzyıllara dayanan tarihsel ve özgün yemeklerinden.

Bruschetta, İtalyan mutfağında 15. yüzyıldan beri yapılıyor. Önce sadece sarımsak ve zeytinyağı sürülerek başlanıp sonra peynir çeşitleri, sebzeler, domates hatta et çeşitleri de ilave edilerek kendi çapında zengin alternatifleri ile mutfağın başlıca lezzetlerinden. Bruschetta’yı davet menülerinizde güzel ve şık bir başlangıç tabağı, kahvaltılarınızda da doyurucu ve lezzetli bir ikram olarak sunabilirsiniz. Ayrıca bayat ekmeklerinizi değerlendirmek için de harika bir seçenek.

BRUSCHETTA

Malzemeler: Yarım adet baget ekmek 1 diş sarımsak Üzeri için: 1 adet domates 50 gr kuru domates Yarım demet taze fesleğen 2 diş sarımsak 2 çorba kaşığı balsamik sirke 1 top mozzarella peyniri Zeytinyağı Karabiber Tuz

Yapılışı: Öncelikle domatesleri küp küp doğrayın. Kuru domatesleri zeytinyağında bir miktar bekletin ve olabildiğince küçük şekilde doğrayın. Akdeniz mutfağının vazgeçilmezi taze fesleğenleri ve 2 diş sarımsağı da ince ince doğrayarak, orta büyüklükte bir kaba tüm malzemeleri koyun ve karıştırın. İçerisine zeytinyağı, balsamik sirke, tuz ve karabiber ekleyin. Karıştırmaya devam edin. Baget ekmeği ortadan ikiye bölün ve kızartın. Kızaran ekmeklere sarımsak sürün. Hazırladığınız karışımı ekmeklerin üzerine koyun. En üste taze mozzarella peynirini ekleyin. Afiyetle yiyebilirsiniz.

Bunları biliyor muydunuz?

İtalyan mutfağında kahvaltı daha çok geçiştirilen bir öğün. İtalyanlar kahvaltıda ev yapımı küçük ekmekler ya da tramezzini’ler yemeyi seviyor. Aslında tramezzini bilinen üçgen tost ekmeklere verilen isim. Yanında ise cappuccino ya da espresso içiliyor.

Vejetaryen beslenme, genel olarak et ve et ürünlerinin tüketilmediği bir beslenme çeşidi. Ancak vejetaryenliğin de kendi içinde birçok türü bulunuyor. Vejetaryen kelimesinin kökeni Latince ‘vegetus’tan geliyor. Et, balık, kümes hayvanlarının tüketilmediği, süt ürünlerinin ve yumurtanın ise isteğe bağlı olarak tüketildiği bir beslenme tarzı.

Peynir yapımından sonra arta kalan peynir altı suyuna bir miktar daha süt eklenip yeniden kaynatılmasıyla hazırlanan taze ve yumuşak peynir ricotta olarak tüketiliyor. Ricotta’nın kelime anlamı zaten ‘yeniden kaynatılma’, ‘ikinci kez kaynatma’ olarak dilimize çevrilebilir.

HİNDİLİ TRAMEZZINI

Malzemeler: 25 gr hindi füme 20 gr ricotta peyniri 10 gr ceviz içi 1-2 yaprak Akdeniz yeşillikleri 2 dilim ekmek

Yapılışı: 2 dilim ekmeğin üzerine ricotta peynirini sürdükten sonra Akdeniz yeşilliklerini yerleştirin. Üzerine hindi fümeleri, arasına ceviz koyarak katlayın. En üste biraz daha yeşillik koyun ve diğer ekmekle kapatın. Afiyet olsun.

Bunları biliyor muydunuz?

Mozzarella, taze yapılıp tüketilen yağlı bir peynir türü. Isıyla eriyen ve süt tadında bir peynir. İtalya’ya gittiğinizde inek (vacca) ve bufalo sütünden yapılan iki temel çeşit mozzarella peyniri ile karşılaşırsınız.

Mozzarella peynirleri şekilleri itibarıyla çeşitlilik gösteriyor. Ceviz büyüklüğünde (ciliegina), 80- 100 gramlık toplar halinde (bocconcino), 250 gram ve hatta 500 gramlık toplar halinde ve saç örgüsü (treccia) şeklinde mozzarella’larla karşılaşmanız mümkün.

Marketlerde ve mandıralarda yapıldığı suyun içinde satılıyor ve günlük olarak oda sıcaklığında tüketilmesi, bu mümkün değilse de 2-3 gün içinde yenmesi tavsiye ediliyor. Mozzarella’nın tüketimi, üretim gününden sonraki 5 günü asla geçmemeli.

VEJETARYEN TRAMEZZINI

Malzemeler: 3 dilim tost ekmeği 10 gr tereyağı 4-5 dal roka 50 gr kuru domates 40 gr mozzarella peyniri 10 ml zeytinyağı

Yapılışı: 3 dilim ekmeğin üzerine tereyağını sürün. Alttan üste doğru roka, zeytinyağında bekletilmiş kuru domates ve mozzarella peynirini ekleyin ve sonra bir kat daha aynı işlemi yapın. Tramezzini’nizi afiyetle yiyebilirsiniz.

Cantuccini

Malzemeler: 150 gr tereyağı 300 gr toz şeker 4 yumurta Vanilya Tarçın 375 gr un Kabartma tozu Tuz 350 gr badem

Yapılışı: Bir çeşit İtalyan kurabiyesi olan cantuccini’yi yapmak için ilk olarak bütün haldeki bademleri yağlı kâğıt serilmiş tepsiye koyun, 180 derecelik fırına atıp kavurun. Bademler fırındayken, oda sıcaklığındaki tereyağı ile şekeri iyice karışıncaya kadar çırpın. Ardından yumurtaları ve vanilyayı ekleyip kremsi bir kıvam alana dek mikserle çırpın. Kabartma tozu ve biraz tuzu içine kattığınız unu bu karışıma ekleyip hamur oluşana kadar mikserle çırpmaya devam edin. Hamur oluştuktan sonra bademleri çıkarıp çok küçük olmayacak şekilde kesin. Kesilen bademleri hamurun içine döküp güzelce karıştırın.

Tezgâhı unlayıp hamuru tezgâhın üzerine boşaltın. Yapışkan bir hamur olacak. Üzerine yavaş yavaş un ekleyip kalın rulo şekline getirin. Bunu oluşturduktan sonra ruloyu 3 eşit parçaya bölüp daha ince rulolar oluşturun. Ardından bu 3 ruloyu yağlı kâğıt serili tepsiye yerleştirin ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirin. En fazla 10 dakika kadar soğumaya bıraktıktan sonra ruloları tek tek alıp verev şeklinde kesin. Kestiğiniz verevleri yan yatacak şekilde tepsiye tekrar dizin. Tümünü dizdikten sonra tekrar fırına koyup 7-8 dakika pişirin, sonra çıkarıp kurabiyelerin terslerini çevirip bir 7-8 dakika daha pişirin.

Soğumalarını bekleyip servis edin. Soğuyunca çok kıtır olacaklar, çünkü bunlar normalde kahveye batırıp yenmek için yapılan kurabiyeler. Afiyet olsun.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange