Ramazan ayının sembolü olan pide, çoğunlukla fırından aldığımız, iftar saati yaklaştıkça uğruna kuyruklara girdiğimiz vazgeçilmez bir lezzet. Tüm ailenin toplandığı sahur ve iftar sofralarının temel gıdası olan ramazan pidesi, tereyağı, peynir ve zeytin üçlüsü ile birlikte lezzeti arşa çıkan muazzam bir lezzet.
Pandemi döneminde olduğumuz bu Ramazan’da kendi pidelerinizi hazırlayabilirsiniz. Peki, Ramazan ayının en özel lezzeti olan ramazan pidesi nasıl yapılır? Düşünülenin aksine ramazan pidesi, püf noktaları sayesinde kolay bir şekilde hazırlanabilir. Ev yapımı, sıcacık pide tarifimiz karşınızda!
Malzemeler
1 su bardağı su
2 su bardağı süt
100 gr tereyağı
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 yemek kaşığı şeker
1 buçuk tatlı kaşığı tuz
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı kuru maya
7 su bardağı un
Üzeri için
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
Susam
Hazırlanışı
1.Sütü ve suyu ılık olacak şekilde derin bir kaba alın. Daha sonra diğer malzemeleri ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edin.
2.Hamuru 45 dakika mayalandırn. Mayalanan hamuru 2 ye bölüp yağlı kağıt tepsiye alıp yuvarlak açın ve parmağınızla şeklini verip üzerinden çatal ile geçin .
3.Tepside 15 dakika daha bekletin.
4.Üzeri için yumurta sarısı, yoğurt ve zeytinyağını bir kasede çırpın. Karışımı pidenin üzerine fırça yardımıyla sürün ve en son susam döküp önceden ısıtılmış 200 derecede fırında 20-25 dakika kadar pişirin.
Püf noktaları:
1) Kullanılan hammaddelerin çeşidi ve kalitesi çok önemli. Kaliteli bir un ve maya, pidenizin lezzetini büyük oranda etkiler.
2) Ramazan pidesinin düzgün ve güzel gözükmesi için atılan tırnakların düz ve bitişik olması gerekir.
3) Üzeri için bulamaç yapmak hamurun nemlenmesini sağlar, hoş bir koku ve lezzet katar. Damak zevkinize göre yumurta da sürebilirsiniz.
4) Lezzetli pide yapımında maya çok büyük öneme sahip. Mayanın daha rahat çalışabilmesi için tarifinizdeki malzemeleri oda sıcaklığında kullanmalısınız. Mayalanma için nemli, ılık ve kapalı bir ortam gerekir. Doğru mayalanan ve mümkünse buhar verilerek pişirilen hamur demek, iyi kabarmış bir Ramazan pidesi anlamına gelir.
5) Pişirirken kullandığınız fırın buhar vermiyorsa, fırının içine yanmaz bir kap ile su bırakabilirsiniz.