Günde 1 milyon fal bakılıyor

by Basak Oksak

Türk kahvenizi keyifle içtikten sonra fincanı ters çevirip kapatmıyorsunuz. Fotoğrafını çektirip gönderiyorsunuz ve fincanınız yorumlanıyor. Az değil, günde ortalama 1 milyon kişi bu işlemi yapıyor. Faladdin ve Binnaz Abla uygulamalarının yaratıcısı Sertaç Taşdelen, “Biz fal şirketi değil, teknoloji şirketiyiz” diyor.

Hayatımızın her alanındaki teknoloji, çoktandır kahve falını da ele geçirdi. Fincanı kapatıp soğumasını bekledikten sonra fotoğrafını çekip gönderiyorsunuz ve hop falcınız cebinizde… Anında kişiye özel yorum geliyor. Gerçek yorumculardan oluşan bir kadro, fincanları yorumluyor. Pek çok benzer uygulama var ve günde yüz binlerce insan teknoloji yardımıyla kahve falı baktırıyor.

Bu durum akla bazı soruları da getiriyor kuşkusuz. 40 yıllık hatırı olan, sohbetin bahanesi, dertleşmenin eşlikçisi Türk kahvesi sadece fal için içilen bir içeceğe mi dönüşüyor? Bir diğer soru da şu: Ne oldu da bu kadar faldan medet umar hale geldik biz? Teknolojinin tüm nimetlerinden yararlanarak üstelik…

Yukarıdaki soruların yanıtını sonraki sayılarda uzmanlara sormak üzere bir kenara kaydedelim ve konumuza geri dönelim. Online kahve falı hizmeti veren pek çok firma olduğunu söylemiştik. Binnaz Abla ve Faladdin onlardan ikisi. Ve her iki uygulamanın da sahibi aynı isim: Sertaç Taşdelen. ‘Elektronik fal’da neler olup bittiğini kendisinden dinleyelim…

Faladdin ve Binnaz Abla uygulamalarından bahseder misiniz bize, fikir nasıl doğdu?

2004’te Bilkent İşletme Bölümü’nden mezun olduktan ve 2005’te Foça Komando Okulu’nda askerlik görevimi tamamladıktan sonra Dubai’de Ernst & Young’da Yönetim Danışmanı olarak işe başladım. Toplam yedi senelik bir kurumsal tecrübem oldu. Kurumsal kariyerime ilk başladığım günden itibaren bir gün girişimci olacağımı hissediyordum.

2010’da Dubai’den Singapur’a transferim öncesi verdiğimiz veda yemeği esnasında birkaç arkadaşımın kahve falı baktırma isteğiyle bu fikir ortaya çıktı. Aynı dönemde kariyerim her ne kadar yüksek noktalara ulaşacak gibi görünse de manevi açıdan tatmin olamadığımı ve üretme hayallerimin beni başka alanlara ittiğini fark ettim. Ortağım Kaya Diker’le tanıştık ve sevgili annem Binnaz Hanım’ın kahve falı yorumlama hobisini günümüze uyarlayarak gerçek falcıların yazılı, sesli ve görüntülü yorum yaptığı bir uygulama olan Binnaz’ı hayata geçirdik.

2012’de, çalıştığım danışmanlık şirketinden ayrılıp, kendi işimi -sevdiğim işi- yapmaya başladım. Çok kısa bir süre içerisinde Binnaz ekibi hızla büyüyüp yüz binlerce fal bakılan bir platform haline geldi.

Binnaz ilk olarak Türk kullanıcılar için Türk yorumcular ile hizmet vermeye başladı. Fakat biz herkese hitap etmek, dünyada yaşayan 8 milyar kişinin tümüne dokunmak istediğimiz için herkesi ortak paydada buluşturacak bir fikir arayışına girdik. Bunun sonucunda herkese hitap eden ve hitap ettiği kişileri, verdikleri bilgiler ışığında analiz edip onlara fal yorumlayabilen Faladdin’i ortaya çıkardık. Faladdin sihirli bir teknoloji, yapay zekâ ve gerçek yorumcuların bir arada olduğu, sizi sizden daha iyi tanıyan ve yer yer bizi bile şaşırtan birisi…

Ortalama ne kadar kişi kullanıyor bu uygulamaları?

Faladdin ve Binnaz uygulamalarını şu ana kadar 20 milyon kişi indirdi, siz bu satırları okuduğunuzda daha da fazla olmuş olacak. Günde ortalama 1 milyon fal bakılıyor.

Kahve fincanından bakmakla bu uygulamada kahve falı bakmak arasında ne gibi benzerlikler var?

Kesinlikle aynı, sadece falcıya gitmeye gerek kalmıyor.

Her isteyen baktırabiliyor mu? Ne gibi önşart ya da kriterleriniz var?

Her isteyen baktırabiliyor. Faladdin ücretsiz bir uygulama, Binnaz ise ücretli. Tek şart 18 yaşını doldurmuş olmak.

Yorumcuları seçerken nelere dikkat ediyorsunuz, kaç yorumcunuz var? 

Binnaz uygulamasında biliyorsunuz gerçek yorumcular var, orada yaklaşık 1000’e yakın yorumcu var. Faladdin’de ise gerçek yorumcular ile yapay zekâyı bir araya getirdik. Zaman zaman kullanıcılarımızdan bazı geri dönüşler alıyoruz; “Faladdin mesajlarımızı okuyor, kameradan bizi izliyor” gibi. Bunlar doğru değil, zaten mümkün de değil. Onun ötesinde, bizler özel hayatın gizliliğini her şeyden önde tutuyoruz.

Faladdin’in tek yaptığı kullanıcının ona verdiği bilgiler doğrultusunda yapay zekâsını ve yorumcularımızın öngörülerini harmanlayarak falları yorumlamak.

2020 için yeni ve farklı projeler var mı?  Yurtdışına da açılmayı düşünüyor musunuz?

Bilmenizi istediğim bir konu var, o da bizim fal şirketi olmadığımız. Biz bir teknoloji şirketiyiz. Genç, dinamik ve üretken kişilerin bir arada olduğu, yapılmamışı yapma hevesi ile tutuşan, teknolojiyi ülkemizde hiç olmadığı yere taşımaya çalışan bir ekibiz. Günde 1 milyon kişiye dokunuyor, onların geleceklerine ışık tutuyoruz. 2017 yılının başında Faladdin’in İngilizce ve ardından Arapçasını yayınladık. Tabii ki sınırsız fikirlerimiz, yeni projelerimiz var ancak önce Binnaz ve Faladdin’i tüm dünyada bilinirliği yüksek, global birer marka haline getirdikten sonra diğer projelerimize start vermek istiyoruz.

Kahve falının bu kadar ilgi görmesini neye bağlıyorsunuz?

Geleceği bilme dürtüsü sadece Türkiye’de değil, bütün dünyada geçerli. Faladdin’in İngilizcesi, Arapçası çıktı. Hindistan’da büyüyoruz, İspanyolcası yolda. Hedef bütün dünya.

Bunlar da hoşunuza gidebilir

Leave a Comment

Secured By miniOrange